Κρίσιμες για τον τουρισμό θεωρούνται οι επόμενες εβδομάδες καθώς το σχέδιο του Υπ. τουρισμού για ξενοδοχεία covid φαίνεται να ναυαγεί. Με τη νέα απόφαση για δωμάτια καραντίνας, ξενοδόχοι και εργαζόμενοι καλούνται να προστατεύσουν τον ελληνικό τουρισμό και να σηκώσουν για ακόμα μία φορά τα βάρη.
Χαμηλό το αντίτιμο για τα ξενοδοχεία καραντίνας
Αποτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την κίνηση του υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας». Το χαμηλό αντίτιμο φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για τους ξενοδόχους. Η ανταπόκριση τους στην πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μικρό ποσοστό ιδιοκτητών καταλυμάτων – το οποίο αντιστοιχεί στο 40% των απαιτούμενων κλινών – εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Δωμάτια καραντίνας: Προτεραιότητα στην ασφάλεια ή κίνηση απελπισίας;
Με μία νέα ανακοίνωσή του το Υπ. Τουρισμού καλεί τους ξενοδόχους να διαμορφώσουν δωμάτια καραντίνας τα οποία θα φιλοξενούν επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Όπως τονίζεται, η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Γι΄αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19».
Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα. Θα έμενε κανείς σε κάποιο ξενοδοχείο που εντός του ξενοδοχείου θα υπήρχαν ένας ή και παραπάνω νοσούντες από κορωνοϊό; Ποιος θα φροντίσει και ποιος θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς; Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα αποκτήσουν και ρόλο νοσηλευτή;
Το βάρος και πάλι στους ανθρώπους του τουρισμού
Και ενώ η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, ακόμα δεν έχει βρεθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι ελλιπή και ακόμα και σήμερα δεν έχει καλυφθεί η εκπαίδευση των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν αν θα δουλέψουν!
Αρκετοί ξενοδόχοι που έχουν αποφασίσει να ανοίξουν, μετά τις νέες ανακοινώσεις σκέφτονται να ανακαλέσουν την απόφασή τους αυτή καθώς θεωρούν ότι σε περίπτωση διαμονής κρούσματος οι επιπτώσεις στις κρατήσεις τους θα είναι δραματικές.