Εξόρμηση στην Αντίπαρο! Το μικρό νησί των Κυκλάδων που μπορεί και συνδυάζει όλες τις πτυχές ενός ελληνικού καλοκαιριού. Διασκέδαση, καθαρές παραλίες και νόστιμο φαγητό στα σοκάκια της χώρας. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη, είτε θέλει διαμονή σε camping, είτε περισσότερη πολυτέλεια. Βρίσκεται ανάμεσα σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Πάρος και η Νάξος, αλλά ξέρει να ξεχωρίζει με την ελκυστική αύρα που διαθέτει και την γνήσια κυκλαδίτικη ποιότητα και ομορφιά.
Παρακάτω στον ταξιδιωτικό οδηγό των δημιουργών του WorthEveryMile θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε πριν την πρώτη σας εξόρμηση στο νησί.
Γενικές Πληροφορίες
- Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
- Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν «Ωλίαρος» που σημαίνει δασώδες βουνό.
- Πληθυσμός νησιού περίπου 1200 κάτοικοι βάση τελευταίας απογραφής.
- Το νησί της Αντιπάρου βρίσκεται 1 μίλι νοτιοδυτικά της Πάρου.
Πως να πάτε
Η πρόσβαση στο νησί της Αντιπάρου είναι εφικτή μέσω αφίξεως στο λιμάνι της Παροικιάς, της πρωτεύουσας της Πάρου. Αυτό είναι δυνατό, είτε ακτοπλοϊκώς, σε 3-4 ώρες με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, είτε μέσω του αεροδρομίου της Πάρου το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Στην Παροικιά υπάρχουν δρομολόγια για καραβάκια για την Αντίπαρο τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες, με κόστος εισιτηρίου 5€ και λειτουργεί μόνο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Ο χρόνος της διαδρομής είναι περίπου μισή ώρα.
Από την Παροικιά μπορεί κάποιος να πάρει συγκοινωνία με ΚΤΕΛ προς την Πούντα, όπου εκεί μπορούν να μεταφερθούν και επιβάτες και οχήματα με ferry σε λιγότερο από 10 λεπτά στην Αντίπαρο.
Πληροφορίες για τα δρομολόγια και τα κόστη μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μετακινήσεις
Η μετακίνηση στους οικισμούς του νησιού γίνεται με λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας (ΚΤΕΛ), η αφετηρία των οποίων είναι μπροστά στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας. Αντίστοιχα οι μετακινήσεις στο κέντρο του νησιού είναι εφικτό να γίνονται είτε με ποδήλατο και μηχανάκι, είτε με τα πόδια. Οι αποστάσεις είναι μικρές και τα περισσότερα μαγαζιά στο κέντρο της πλατείας είναι κοντά.
Παραλίες
Κάποιες παραλίες στην Αντίπαρο, είναι σε κεντρικά σημεία και μπορείτε να τις προσεγγίσετε εύκολα με τα πόδια από την Χώρα του νησιού. Κάποιες άλλες είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες και θα χρειαστείτε αυτοκίνητο ή πρέπει να πάτε με λεωφορείο. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα να επισκεφθείτε πιο απομακρυσμένες παραλίες σε γειτονικά νησάκια με ιδιωτικό σκάφος που μπορείτε να νοικιάσετε στο νησί. Οι παραλίες που προτείνουμε εμείς βάση εμπειρίας είναι οι εξής:
Φανάρι
Υπάρχουν 2 παραλίες. Φανάρι 1 και Φανάρι 2. Είναι και οι 2 οργανωμένες, αλλά η δεύτερη είναι πιο διαδεδομένη. Έχει beach bar, γήπεδο για beach volley και water sports. Το beach bar διαθέτει και εστιατόριο για να φάτε σε λογικές τιμές. Ωραία παραλία και η πιο κοντινή αν η διαμονή σας είναι στο κέντρο του νησιού.
Η παραλία του Camping
Αμμώδης παραλία που βρίσκεται δίπλα στο camping του νησιού και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την χώρα του νησιού. Δεν χρειάζεται είσοδος για την πρόσβαση σας στην παραλία και δεν είναι οργανωμένη πλαζ. Υπάρχει μόνο μια καντίνα για τα απαραίτητα σνακ και αναψυκτικά. Σε ένα κομμάτι της παραλίας επιτρέπεται και επίσημα ο γυμνισμός. Η παραλία αυτή όπως είναι αναμενόμενο είναι γεμάτη από νεαρό κόσμο.
Beach House
Μαγαζί πάνω στην παραλία που έχει πάρει και το αντίστοιχο όνομα. Μικρή και οργανωμένη παραλία με καθαρά νερά. Στην παραλία αυτή υπάρχει μεγάλη κοσμοσυρροή και αν θέλετε να βρείτε ελεύθερες ξαπλώστρες καλό είναι να την επισκεφθείτε σχετικά νωρίς. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε κράτηση σε ξαπλώστρες. Υπάρχει και το ομώνυμο beach bar και εστιατόριο τα οποία είναι σχετικά ακριβά.
Παραλία Σωρός
Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης και οργανωμένη με ξαπλώστρες. Δεν προτείνεται για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς σε αρκετά σημεία το βάθος γίνεται απότομα μεγάλο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και 2 ταβέρνες. Λίγο πριν προσεγγίσετε τον Μεγάλο Σωρό, θα δείτε και μια μικρότερη παραλία με βότσαλο που ονομάζεται Μικρός Σωρός. Αυτή η παραλία δεν είναι οργανωμένη, δεν υπάρχει κάποιο beach bar, αλλά ωστόσο έχει καθαρά νερά και την προτιμάνε όσοι θέλουν ηρεμία και χαλάρωση.
Άγιος Γεώργιος
Μικρή παραλία με ψιλή άμμο κοντά στο ομώνυμο παρεκκλήσι. Βρίσκεται κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου και έχει απίστευτη θέα στο νησάκι του Δεσποτικού. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, πολλοί επισκέπτονται την παραλία μόνο για να φάνε ψάρι με θέα την θάλασσα.
Παραλία της Παναγιάς
Χρειάζεται οπωσδήποτε αμάξι για να προσεγγίσετε την παραλία και ο δρόμος είναι σχετικά κακοτράχαλος. Για να βρείτε την παραλία πρέπει να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει. Το μέρος εκεί είναι ένας μικρός παράδεισος. Θεωρείται από τις πιο γραφικές παραλίες της Αντιπάρου. Γαλάζια νερά, λεπτή χρυσή άμμος και μεγάλα δέντρα που προσφέρουν σκιά. Κατάλληλη παραλία για όσους αποζητούν ηρεμία και τον δικό τους ¨ιδιωτικό¨ χώρο.
Άγιος Σώστης
Η παραλία βρίσκεται λίγο πριν από την παραλία του Σωρού και ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος μιας και χωματόδρομος. Έχει γαλάζια και καθαρά νερά, αλλά η παραλία δεν είναι οργανωμένη.
Δείτε πληροφορίες για τις Σπέτσες στο άρθρο μας εδώ
Τι να κάνετε στην Αντίπαρο
Σπήλαιο της Αντιπάρου
Το σπήλαιο στην Αντίπαρο, είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν του νησιού. Το σπήλαιο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ιστορικά στο εσωτερικό του έχουν βρεθεί ευρήματα από την λίθινη περιοχή. Το σπήλαιο αποτελείται από τον προθάλαμο της εισόδου που χωρίζεται σε 3 τμήματα και από άλλες 3 αίθουσες εσωτερικά του σπηλαίου. Το βάθος του σπηλαίου φτάνει τα 85 μέτρα βάθος και εκεί θα βρείτε και τον παλιότερο σταλακτίτη όλης της Ευρώπης, η ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 45 εκατομμύρια χρόνια.
Το εισιτήριο κοστίζει 6 € και περιλαμβάνει και την είσοδο στο Λαογραφικό μουσείου του νησιού. Για τα παιδιά οι τιμές είναι μειωμένες.
Το σπήλαιο βρίσκεται αριστερά από εκεί που σας αφήνει το καραβάκι από την Πούντα. Μπορείτε να το προσεγγίσετε με αυτοκίνητο καθώς διαθέτει μεγάλο parking, είτε με το δημοτικό λεωφορείο που έχει τακτικά δρομολόγια για το σπήλαιο. Για τους πιο τολμηρούς μπορούν να επιχειρήσουν να πάνε και με τα πόδια.
Κάστρο
Το κάστρο στην Αντίπαρο βρίσκεται στο κεντρικό κομμάτι της χώρας. Η κατασκευή του κάστρου χρονολογείται τον 15 ο αιώνα και είναι η πιο ενδιαφέρουσα μεσαιωνική κατασκευή στο Αιγαίο. Από τον κεντρικό πύργο του κάστρου πλέον σώζεται μόνο η βάση. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να δείτε κατά την επίσκεψη σας εκεί ούτε χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο εισιτήριο. Ουσιαστικά θα δείτε απλά έναν οικισμό.
Camping
Για όσους ενδιαφέρονται η Αντίπαρος φημίζεται για το camping της εδώ και χρόνια και για την παραλία ακριβώς δίπλα από εκείνο το σημείο. Κάθε καλοκαίρι το σημείο αυτό πλημμυρίζει από νεαρό κόσμο που θέλει να ζήσει κάτι διαφορετικό, αλλά και από μεγαλύτερους που προτιμάνε αυτό τον τρόπο διαμονής. Ένα κομμάτι της παραλίας μάλιστα φημίζεται για το ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει γυμνισμό.
Water sports
Στο νησί μπορείτε να βρείτε καταδυτικά κέντρα αν έχετε δίπλωμα ή αν θέλετε να μάθετε πώς να εξερευνήσετε τον υποβρύχιο κόσμο. Επίσης σε αρκετές οργανωμένες παραλίες του νησιού μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα water sports που διατίθενται, είτε αυτό είναι kite surf, είτε κάτι πιο χαλαρό όπως η ενοικίαση ενός ποδηλάτου θαλάσσης.
Εξόρμηση στην Πάρο
Όπως αναφέραμε παραπάνω η Αντίπαρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κοσμοπολίτικη Πάρο. Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δυο αυτά νησιά μαζί. Όσοι μένουν στην Αντίπαρο πηγαίνουν στην Πάρο είτε για μονοήμερη εξόρμηση, είτε και για παραπάνω μέρες και το ίδιο ισχύει αντίστροφα για όσους έχουν επιλέξει για την διαμονή τους την Πάρο.
Φαγητό και ποτό
Γενικά η Αντίπαρος προσφέρει αρκετές επιλογές για φαϊ, αλλά και για ποτό και φημίζεται για το φρέσκο ψάρι. Αυτά που προτείνουμε εμείς από την δική μας εξόρμηση στο νησί είναι τα εξής:
Αν πάτε για μπάνιο στην παραλία του Σωρού προτείνουμε να φάτε στο «ΠΕΡΑΜΑΤΑΚΙ». Ρωτήστε για τα πιάτα ημέρας και την πίτα της ημέρας. Έχει φοβερή κρεμμυδόπιτα και μανιταρόπιτα.
Αν πάτε στον Άγιο Γεώργιο να φάτε στον «ΠΙΠΙΝΟ». Έχει φρεσκότατο ψάρι. Ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα. Ρωτήστε τι μπορείτε να φάτε με το κιλό και απλά πάρτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.
Elia Kafenes
Το πρώτο μαγαζί στο δεξί σας χέρι μόλις ξεκινάει η πλατεία. Από τα καλύτερα μαγαζιά για brunch και διαθέτει επίσης υπέροχα burgers και pancakes. Μπορείτε να φάτε και μεσημέρι και βράδυ. Μεσογειακή κουζίνα και μεγάλη ποικιλία σε healthy fresh juices.
Μαργαρίτα
Το στέκι μας κατά την διάρκεια διαμονής μας στο νησί. Φοβερές ομελέτες και πρωινό, κατά κύριο λόγο Ιταλικό. Από τα πιο ωραία μαγαζιά στην Αντίπαρο για να φάτε βράδυ. Πολύ ωραίες μακαρονάδες και ριζότο. Πιάτο για το οποίο φημίζεται είναι οι γεμιστές καραμέλες.
Lollo’s Antiparos
Η καλύτερη πίτσα στο νησί. Το έχουν Ιταλοί και αξίζει να δοκιμάσετε την πίτσα τους, είτε είστε λάτρεις, είτε όχι. Το μαγαζί είναι σχεδόν πάντα πλημμυρισμένο από κόσμο, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση για να μην περιμένετε.
Sapou Restaurant
Βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού και είναι gourmet εστιατόριο. Γευστικές ελληνικές συνταγές. Πολύ φιλικό περιβάλλον, εξαιρετικό και γρήγορο service. Θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του στο νησί.
The Family Souvlaki
Το πιο διάσημο σουβλάκι στην Αντίπαρο. Μικρό, όχι το πιο φθηνό, αλλά πεντανόστιμο. Δεν γίνεται να μην το δοκιμάσεις.
Sifneiko
Βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία του νησιού. Είτε για να φάτε, είτε για καφέ και ποτό. Ένα υπέροχο μαγαζί πάνω στον βράχο για τους ρομαντικούς και όχι μόνο. Το καλύτερο σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στο νησί.
Η Αντίπαρος δεν φημίζεται για την έντονη νυχτερινή της ζωή. Ωστόσο όσον αφορά το κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης έχουμε να προτείνουμε τις εξής επιλογές:
Boogaloo: Το bar αυτό βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του νησιού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι έχει τα καλύτερα cocktails που μπορείτε να βρείτε στην Αντίπαρο. Από μουσική παίζει deep house.
Lime: Μια πιο οικονομική επιλογή στο κομμάτι των cocktails. Παίζει και ξένη και ελληνική μουσική.
Rescue: Το μοναδικό “ελληνάδικο” του νησιού. Είναι μικρό αλλά δεν υπάρχει και άλλη επιλογή.
Τα παραπάνω όπως και τα υπόλοιπα μαγαζιά του νησιού κλείνουν γύρω στις 3:30 το πρωί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες 2 επιλογές όσον αφορά την after διασκέδαση στο νησί.
La Luna: Κάποιοι το χαρακτηρίζουν σαν θρύλο του νησιού ακόμη και του Αιγαίου. Μουσική 80’s και 90’s.
Μύλος: Παίζει ελληνικά και ξένα mainstream, αλλά κυρίως ελληνικά. Ποτό και χορός μέχρι το πρωί.