Εγκλουβή: Ανακαλύπτοντας το ορεινότερο χωριό του Ιονίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1.019

Χτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων, η Εγκλουβή αποτελεί το ορεινότερο χωριό όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας του Ιονίου και θεωρείται από τα παλαιότερα χωριά του νησιού.

Λέγεται ότι η ονομασία της οφείλεται στο ότι το χωριό είναι “εγκλωβισμένο”, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πύργου και της Ελάτης (στα νότια), του Άη Λια (στα βόρεια), τα υψώματα Σελάκια (στα ανατολικά) και το ύψωμα του οροπεδίου του Άγιου Δονάτου (στα δυτικά).

Φτάνοντας στην Εγκλούβη θα έχεις μια πανοραμική άποψη μιας ευρύτερης περιοχής της Λευκάδας. Στην γραφική πλατεία του χωριού βρίσκεται ένας μεγάλος πλάτανος κάτω από τον οποίο μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου. Γραφικά σπιτάκια, λιθόστρωτα μονοπάτια, και κατάφυτες πλαγιές συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα νησί!

Εξερευνώντας την ευρύτερη περιοχή, ο πεζοπόρος ανακαλύπτει αρχαία αλώνια και ανεμόμυλους, καθώς και τους χαρακτηριστικούς «βόλτους»: χαμηλά θολωτά κτίσματα όπου έμεναν οι καλλιεργητές της αρχαιότητας την περίοδο της συγκομιδής.

Η Εγκλουβή φημίζεται για την παραγωγή φακής καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια ευνοείται από το έδαφος της περιοχής. (Δείτε εδώ) Μάλιστα κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Δονάτου, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής, γιορτή της φακής, που την επισκέπτεται πλήθος κόσμου από όλο το νησί, με κύριο έδεσμα το νόστιμό όσπριο.