Γνωστή για τη θρεπτική της αξία, η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο. Όπως διαβάζουμε και στο CNN, οι διατροφολόγοι έχουν συμπεράνει πως έχουμε την καλύτερη διατροφή της Μεσογείου και για αυτό ζούμε πολλά χρόνια.
Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα καλύτερα φαγητά που έχουν ετοιμάσει.
Ταραμοσαλάτα
Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι μια ιδιαίτερη λιχουδιά, το αυγοτάραχο. Δεδομένου ότι το αυθεντικό χρώμα είναι μάλλον γκρι-κίτρινο, μερικοί μάγειρες και σούπερ-μάρκετ, προσθέτουν ροζ χρώμα για να φαίνεται πιο λαχταριστό.
Φασόλια γίγαντες
Οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτρωγαν πολύ τη φασολάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, το πιάτο έχει πέσει λίγο. Παραδόξως, το ”αδερφάκι” του φασόλια γίγαντες, είναι ένα πλούσιο πιάτο φτιαγμένο με κόλιανδρο και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο.
Χωριάτικη
Από τη μικρότερη ταβέρνα έως το πιο εκλεπτυσμένο εστιατόριο, κάθε μενού περιέχει τη νόστιμη σαλάτα. Μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές από σεφ, αλλά τα υλικά παραμένουν ίδια. Ντομάτες, κρεμμύδια, αγγούρι, ελιές, φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Παραγγείλτε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσετε.
Κοτόσουπα
Αυτή η θρεπτική σούπα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και φαίνεται ότι μπορεί να φτιαχτεί εύκολα. Στη διαδικασία μαγειρέματος χρειάζεται το βράσιμο ενός ολόκληρου κοτόπουλου και στη συνέχεια η αφαίρεση οστών και δέρματος. Μη ξεχάσετε να βάλετε αυγολέμονο.
Πίτες
Οι πίτες πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, κάθε αρτοποιείο στην Αθήνα πουλά μια ποικιλία, τόσο γλυκών όσο και αλμυρών, για εκείνες τις υπογλυκαιμίες που ίσως σας πιάσουν ενώ βρίσκεστε στο τρέξιμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα και άλλες.
Φάβα
Γνωστό ως σούπερ φαγητό από διαιτολόγους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και της αμελητέας περιεκτικότητας σε λιπαρά, η φάβα είναι ένας πουρές από κίτρινα αποξηραμένα φασόλια. Στην Ελλάδα, συνδέεται στενότερα με το νησί της Σαντορίνης, όπου παρασκευάζεται με κρεμμύδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Κεφτεδάκια
Τα κεφτεδάκια είναι ένα αγαπημένο πιάτο το οποίο δε λείπει από τα πάρτι των παιδιών. Τα κεφτεδάκια φτιάχνονται από χοιρινό κρέας, μοσχαρίσιο, ή κιμά και τα συστατικά του είναι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο. Τηγανίζονται με ελαιόλαδο.
Σουτζουκάκια
Όταν οι Έλληνες μετά από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο γύρισαν, έφεραν μαζί τους πολλές από τις συνταγές των Τούρκων. Τα σουτζουκάκια, είναι ένα από τα πιο γνωστά. Πράγματι, μπορεί συχνά να τα δείτε ως ”Σμυρνέικα” στα μενού της εστίασης. Ωστόσο, τα σουτζουκάκια σε αντίθεση με τα κεφτεδάκια, φτιάχνονται με κύμινο.
Μουσακάς
Μέχρι στιγμής το πιο γνωστό ελληνικό πιάτο διεθνώς, που χαρακτηρίζει την κουζίνα της χώρας, ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο περίτεχνα πιάτα. Εδώ ο κιμάς, οι φέτες πατάτας και η μελιτζάνα τηγανίζονται χωριστά πριν τοποθετηθούν σε ένα ταψί και ολοκληρώνονται με την επικάλυψη της μπεσαμέλ. Στη συνέχεια περιμένουμε να ψηθεί στο φούρνο.
Κοκκινιστό μοσχάρι
Το μοσχάρι κοκκινιστό, ή μοσχάρι της κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας, είναι το πιο συνηθισμένο στιφάδο σε όλη την Ελλάδα. Το μοσχάρι, παρά το βόειο κρέας, ήταν παραδοσιακά το κρέας της χώρας. Δοκιμάστε το με κρεμμύδια, δεντρολίβανο και περιχύστε κόκκινο κρασί.
Παστίτσιο
Τα μόνα είδη ζυμαρικών που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κουζίνα είναι τα μακαρόνια, τα μακαρόνια bucatini -κοινώς νο.9- και το κριθαράκι. Το κριθαράκι μαγειρεύεται μαζί με κρέας στο φούρνο, ενώ τα μακαρόνια τρώγονται σχεδόν ως μπολονέζ, ενισχυμένα με γεύση από κανέλα και όλα τα μπαχαρικά. Το Παστίτσιο είναι μια ελληνική εφεύρεση. Εδώ μια βάση βραστών μακαρονιών με μαγειρεμένο κιμά συμπληρώνεται από τυρί τριμμένο. Μπορεί να μοιάζει με μουσακά, αλλά είναι ένα ελαφρύτερο πιάτο.
Λαδερά
Αν είστε χορτοφάγοι, τα Λαδερά ήταν το βασικό φαγητό κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ή την ημέρα πριν από τα μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια, καθώς έχει καθιερωθεί οι Ορθόδοξοι να απέχουν από το κρέας.
Κουλούρια
Τα κουλούρια προέρχονται από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, και είναι ουσιαστικά μια εναλλακτική εκδοχή του κουλουριού της Κεντρικής Ευρώπης. Πολλοί νομίζουν πως τα κουλούρια τρώγονται μόνο στα σχολεία όταν τα παιδιά έχουν διάλειμμα ενώ δεν ισχύει. Θα δείτε πολλούς ανθρώπους να τρώνε κουλούρια όλες τις ώρες της ημέρας.
Μπουγάτσα
Άλλη μια μεγάλη γαστρονομική συνεισφορά της Θεσσαλονίκης στην ελληνική κουζίνα, είναι η μπουγάτσα η οποία αποτελείται από ζαχαροπλαστική που τυλίγεται γύρω από μια γλυκιά κρέμα με βάση το σιμιγδάλι. Συνήθως ψήνεται σε μεγάλη ποσότητα και στη συνέχεια κόβεται σε μικρότερα κομμάτια. Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας, ενώ πάει τέλεια με τον πρωινό καφέ.
Σπετζοφάϊ
Το Σπετζοφάϊ είναι μια τοπική συνταγή από το Πήλιο της Θεσσαλίας. Αυτό που το κάνει διαφορετικό είναι η αντίθεση με τα περισσότερα είδη λουκάνικων στην Ελλάδα, καθώς αυτά είναι ιδιαιτέρως πικάντικα και προσθέτουν πιπεριά για επιπλέον μυρωδιά.
Γαλέος σκορδαλιά
Ο Γαλέος, είναι ένα κοινό ψάρι στα ελληνικά νερά. Παρόμοιος γευστικά με τον μπακαλιάρο, σερβίρεται παραδοσιακά στις 25 Μαρτίου, τη Γιορτή του Ευαγγελισμού. Αν και η ημερομηνία πέφτει πάντα κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο Ευαγγελισμός είναι μια χαρούμενη περίσταση, οπότε η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών. Αυτό το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και θα παρατηρήσετε μια έντονη μυρωδιά στον αέρα εάν τύχει να βρεθείτε στη χώρα εκείνη την ημέρα.
Σουβλάκι
Το Σουβλάκι αποτελείται από ψητά κομμάτια κρέατος, συνήθως κοτόπουλο, αρνί ή χοιρινό και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Το Εθνικό fast food των Ελλήνων και η αγαπημένη τροφή των τουριστών, πωλείται κατευθείαν από τη σχάρα ή τυλιγμένο σε πίτα συνοδευόμενο από σως τζατζικιού.
Τζατζίκι
Ένα άλλο κλασικό ελληνικό ορεκτικό, το τζατζίκι είναι ένα μείγμα δροσερού γιαουρτιού, τραγανού αγγούριού, σκόρδού, ελαιόλαδου και φρέσκιας αρωματικής μέντας. Για τους παραδοσιακούς, αυτό είναι το μόνο κατάλληλο συμπλήρωμα για το σουβλάκι. Τα κομμάτια κρέατος στη σχάρα μπορεί να πέφτουν βαριά στο στομάχι και τα συστατικά του τζατζικιού βοηθούν την πέψη.
Κλέφτικο
Αυτό το πιάτο με αρνί ψητό στο φούρνο είναι σκέτη λιχουδιά. Αφήστε το κρέας να βράσει καλά και μετά αρωματίστε με βότανα. Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας.
Μελομακάρονα
Για τους Έλληνες, τα μελομακάρονα – μπισκότα σε σχήμα αυγού- εμποτισμένα με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια – φωνάζει “Χριστούγεννα” τόσο δυνατά όσο ένα διακοσμημένο δέντρο. Ένας μύθος λέει πως αν ένα νοικοκυριό δεν ψήσει κάποιες δεκάδες τη γιορτινή περίοδο, θα πέσει γρουσουζιά στο σπίτι του.
Γεμιστά
Το συγκεκριμένο φαγητό είναι συνήθως ένα μείγμα από καλομαγειρεμένο ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια. Τα γεμιστά είναι νόστιμα και σερβίρονται ζεστά και κρύα.
Ντολμαδάκια
Τα γεμιστά φύλλα αμπέλου είναι ένα κοινό πιάτο από τη Συρία στο Σαράγεβο καθώς η λέξη “dolma” είναι τουρκική, και σημαίνει “γεμιστή”. Είναι κυρίως ελληνικό και θα το βρείτε στα ελληνικά εστιατόρια, μπορείτε επίσης να το βρείτε ως εισαγόμενο είδος στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αντίθεση με τα γεμιστά, το συνηθισμένο γέμισμα εδώ είναι κιμάς και σερβίρονται ζεστά με σάλτσα από αυγολέμονο.
Λουκουμάδες
Μπορείτε να μυρίσετε το εκπληκτικό άρωμα τους. Τα ”ελληνικά ντόνατς” είναι τηγανητές μπάλες ζύμης πλούσιες σε μέλι και καρυκευμένες με σκόνη κανέλας. Μπορείτε να τους δοκιμάσετε από κάποιο φούρνο που περνάτε κάνοντας τη βόλτα σας.
Γλυκά του κουταλιού
Η τεράστια ποσότητα φρούτων που παράγεται στην Ελλάδα είναι εξωπραγματική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα γλυκά του κουταλιού να γίνουν ο ελληνικός τρόπος διατήρησης των φρούτων. Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τις περιπτώσεις όπου η κρυσταλλική ζάχαρη προτιμάται από το μέλι, γιατί δίνει τη δυνατότητα να προστεθεί σε πιο μεγάλες ποσότητες. Μια κουταλιά αρκεί για να χορτάσετε από τη νοστιμιά του.