Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις από το πολυπολιτισμικό… Λονδίνο!

719

Του Γιάννη Δημητρέλλου,

σπουδαστή δημόσιου ΙΕΚ στην ειδικότητα « Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού»

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την επίσκεψη μου στο Λονδίνο, ίσως την πιο συναρπαστική, από θέμα εναλλαγών και αντιθέσεων, πόλη στην Ευρώπη. Σαν σήμερα πριν δύο χρόνια θα επισκεπτόμουν την Winter Wonderland, ένα χριστουγεννιάτικο, θεματικό πάρκο στη καρδιά της πόλης, που όμως φέτος δε θα λάβει χώρα με την ίδια ένταση και έκταση, όπως συνήθιζε κάθε χρόνο, λόγω της πανδημίας που ταλαιπωρεί το πλανήτη μας. Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου μου άφησε θετικές εντυπώσεις αλλά ταυτόχρονα και περίεργες εικόνες εναλλαγών και πολυπολιτισμικότητας, εικόνες που θα αναλύσω στη συνέχεια του άρθρου.

Δε θα ήθελα να αναλύσω τα κοινότυπα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης σε αυτό το άρθρο. Προφανώς, όταν επισκεφτείς το Λονδίνο υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία επιβάλλεται να επισκεφτείς, όπως το ρολόι του Big Ben, τα Ανάκτορα του Westminster, την Oxford Street, τη πλατεία Trafalgar κ.α. Πέρα όμως από τα παραπάνω αξιοθέατα, το Λονδίνο επεκτείνεται και διαφέρει σε κάθε γειτονιά του. Οι πραγματικές ομορφιές της πόλης δεν περιορίζονται μόνο στο φανταχτερό, για κάθε τουρίστα, κέντρο του, αλλά στις υπόλοιπες πολυπολιτισμικές γειτονίες του, όπου μόνο εκεί θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την κουλτούρα της πόλης και την καθημερινότητά της.

Επίσης, μεγάλη εντύπωση προκαλούν και τα μουσεία της πόλης. Τα δύο μουσεία που κλέβουν τη παράσταση, είναι το Βρετανικό μουσείο, με έντονο ελληνικό χρώμα στο εσωτερικό του και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό. Φυσικά και αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς, όμως ένα μουσείο το οποίο με εξέπληξε θετικά χωρίς να το περιμένω και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους ταξιδιώτες, είναι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τους ασυνήθιστους λόγους για τους οποίους ξεχώρισα το Λονδίνο και με έκαναν να το αγαπήσω.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ FISH AND CHIPS

Ένα must πιάτο που πρέπει να δοκιμάσεις όταν επισκεφτείς την Αγγλία, είναι το fish and chips. Τα μέρη που μπορείς να το γευτείς είναι αμέτρητα μέσα στην πόλη. Προσωπικά, στην παραμονή μου στο Λονδίνο, δοκίμασα δύο φορές, την πρώτη φορά στη Winter Wonderland και τη δεύτερη σε ένα παραδοσιακό βρετανικό εστιατόριο στη περιοχή του South Ealing, ονόματι “Bronek’s Fish Restaurant”. Ομολογώ πως δεν υπήρχε καμία σύγκριση μεταξύ των δύο, καθώς το πιάτο στη Winter Wonderland ήταν ένα απλό κοινό πιάτο, που μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, ενώ αυτό που δοκίμασα στο εστιατόριο σε μία απομακρυσμένη από το κέντρο, γειτονιά του Λονδίνου, ήταν ο ορισμός του γευστικού και παραδοσιακού fish and chips. Λένε πως τα καλύτερα έρχονται όταν δε τα περιμένεις, ειδικά στα ταξίδια, και το συγκεκριμένο εστιατόριο ήρθε να επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία.

ΨΩΝΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ STRATFORD

Μία αχανής πόλη όπως το Λονδίνο, δε θα μπορούσε να μην έχει αρκετά εμπορικά κέντρα. Μπορείς να βρεις, ειδικά στο κέντρο της πόλης, αρκετά μέρη για τις αγορές σου. Συνήθως όσο πιο κοντά στο κέντρο και την πολυσύχναστη Oxford Street βρεθείς, τόσο πιο ακριβά και φανταχτερά πολυκαταστήματα θα συναντήσεις. Εγώ λοιπόν, επέλεξα να επισκεφτώ το εμπορικό κέντρο του Stratford, μια γειτονιά στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία φημίζεται ως την πιο φτωχή και υποβαθμισμένη πλευρά του Λονδίνου. Στο χώρο του εμπορικού αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις και τα στάδια των Ολυμπιακών αγώνων του 2010, που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο. Από το μετρό κιόλας, ένιωθα πως το κλίμα άλλαζε, καθώς όσο απομακρυνόμουν από το κέντρο, όλο και άλλαζε το σκηνικό γύρω μου. Πιο συγκεκριμένα, στη γειτονιά του Stratford και το εμπορικό του κέντρο, μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ανθρώπους διαφορετικούς από αυτούς που θα δεις στο κέντρο της πόλης, πιο απλούς και καθημερινούς, που απλώς θέλουν να κάνουν είτε τη βόλτα τους είτε τα ψώνια τους. Σε γενικές γραμμές, θα πρότεινα να το επισκεφτείτε, καθώς σε μία ακριβή γενικά πόλη σαν το Λονδίνο, εκεί μπορείς να πραγματοποιήσεις εξαιρετικές αγορές σε πολύ καλές τιμές αλλά και να αντικρίσεις μια διαφορετική οπτική στη ζωή των ανθρώπων που ζουν στη πόλη.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα μουσεία που διαθέτουν μόνο εκθέματα σε ένα καθαρό και προσεγμένο χώρο. Στο συγκεκριμένο μουσείο, που βρίσκεται στη γειτονιά του South Kensington, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει δραστηριότητες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το περιεχόμενο του μουσείου και να διαπιστώσει από κοντά το πώς δημιουργούνται διάφορα φυσικά φαινόμενα. Οι δραστηριότητες αυτές, θα σας αφήσουν θετικές εντυπώσεις και θα σας εκπλήξουν. Προσωπική πρόταση, μην παραλείψετε να μπείτε στο δωμάτιο του σεισμού, ώστε να βιώσετε τη δύναμη ενός πραγματικού σεισμού απο κοντά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο, αποτελεί εμπειρία ζωής.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ PUB ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ανέκαθεν είχα στο μυαλό μου πως αν επισκεφτώ το Λονδίνο, θα έπρεπε να δοκιμάσω κάποια παραδοσιακή αγγλική μπύρα σε μία Βρετανική pub. Η παράδοση των Pubs ξεκινάει από το 1300μ.χ., όταν και έγινε γνωστή στον τότε κόσμο η αγάπη των Βρετανών για την μπύρα. Μέσα στην πόλη του Λονδίνου υπάρχουν χιλιάδες παραδοσιακές pub, όπου μπορείς να δοκιμάσεις αγγλική μπύρα και να δεις ένα διαφορετικό lifestyle των ανθρώπων που ζουν στη πόλη. Εγώ το έκανα συνδυάζοντάς το με ένα ποδοσφαιρικό αγώνα της Arsenal και αποδείχτηκε πως έκανα σωστά. Όση τρέλα, πάθος και νευρικότητα κρύβουν στη καθημερινότητά τους οι Άγγλοι, τόση εμφανίζουν σε μία pub όταν πρόκειται να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Έτσι λοιπόν, λίγη ώρα πριν παρακολουθήσω τον αγώνα της Arsenal με τη Brighton μέσα στο στάδιο Emirates, επισκέφτηκα μία μικρή και γραφική pub έξω από το γήπεδο της Arsenal. Οι σκηνές που έζησα μέσα σε αυτήν την pub θα μείνουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Προτείνω σε όλους, ποδοσφαιρόφιλους και μη, να μη παραλείψετε να επισκεφτείτε μία παραδοσιακή pub, ώστε να ανακαλύψετε μία ακόμα πτυχή της Βρετανικής κουλτούρας.

Συνοψίζοντας, το Λονδίνο είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις στο κόσμο, στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πληθυσμού και αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται διαφορετικές κουλτούρες. Οι εικόνες είναι ποικιλόμορφες και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Προσωπικά, θα πρότεινα σε όλους να επισκεφτούν το Λονδίνο και αν έχουν το χρόνο και τη διάθεση, να μην περιοριστούν στα βασικά αξιοθέατά του, αλλά να το γνωρίσουν σε όλες τις μορφές και τις γειτονιές του.

Το απρόβλεπτο που σκεπάζει αυτήν την πόλη, με κάνει να σας συνιστώ το Λονδίνο ως έναν από τους κορυφαίους και must προορισμούς στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.