Oι τουρ οπερέιτορ, όπως οι TUI, DER Touristik και FTI εξοπλίζονται για το μεγάλο ξεκίνημα και έχουν έτοιμα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας. Εκπρόσωπος της TUI είπε ότι τις περασμένες εβδομάδες συνεργάστηκε πολύ εντατικά με τις κυβερνήσεις των χωρών που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών και χαιρετίζουν το βήμα να ανοίξουν και πάλι οι ευρωπαϊκοί χώροι διακοπών.
Ο ίδιος εκπρόσωπος μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις Βαλεαρίδες νήσους. Πολλές κρατήσεις γίνονται και για τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. “Ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα καταγράφεται ανάγκη αναπλήρωσης των αναγκών.”
Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Schauinsland Reisen αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2020/21, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Αντίθετα οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι κάπως περιορισμένες, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι “όταν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, η ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι θα αναζωπυρωθεί”. Τι θα γίνει όμως με τις τιμές; Όπως φαίνεται σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν σε εποχή κρίσης, τουλάχιστον αυτό υποθέτουν εμπειρογνώμονες του κλάδου.
Ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού από την Ανώτατη Σχολή Jade στο Βιλχλεμσχάφεν δήλωσε ότι ναι μεν εστιατόρια, ξενοδοχεία ή χώροι κάμπινγκ λόγω των μέτρων έχουν μειωμένα έξοδα, αλλά οι πιέσεις από τους ανταγωνιστές είναι τεράστιες και πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη καταχρεωμένες.
Ναι σε διακοπές στην Ελλάδα
Στο δρόμο αναζήτησης μιας νέας κανονικότητας σε Γερμανία και Ελλάδα ο κ. Γκοδόλιας τάσσεται υπέρ των διακοπών φέτος στην Ελλάδα. “Θα σας έλεγα να κάνετε το ταξίδι, γιατί πιστεύω ότι η κατάσταση στις δύο χώρες συγκλίνει, υπάρχει συνειδητοποίηση των προβλημάτων και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προφυλάξεις, θα μπορούσε κανείς να ζήσει με λιγότερους περιορισμούς χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό του και στους άλλους” υποστηρίζει ο ΄Ελληνας καθηγητής. “Τώρα αποκτήσαμε εμπειρίες, παρά το ότι το πρόβλημα είναι λίγων εβδομάδων και στην ουσία δεν έχει λυθεί”.
Αλλά και η κυρία Παναγιώτα Πετροπουλάκη, ιατρός αναισθησιολόγος, γεννημένη στη Θεσαλονίκη, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και εργάζεται ως ελεύθερη συνεργάτρια του Ευαγγελικού Νοσοκομείου της πόλης Ζίγκεν υπό συνθήκες κορωνοϊού, είναι αποφασισμένη να πάει τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Εκείνο στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, είναι η εξατομικευμένη υπεύθυνη στάση. “Θα πρέπει να τηρούμε πολύ καλά τα ατομικά υγειονομικά μέτρα ασφαλείας. Δεν θα έχω πρόβλημα να ταξιδέψω με το αεροπλάνο με μάσκα και ένα μικρό αντισηπτικό για τα χέρια, δεν θα έχω πρόβλημα να φάω σε μια ταβέρνα, όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια. Ούτε θα έχω πρόβλημα να κάτσω πάνω στην πετσέτα μου στην άμμο, όπου γύρω μου ο κόσμος είναι μακριά. Από πού θα έρθει ο ιός; Και να σας πω κάτι; Εάν είναι να με βρει στην άμμο κοντά στη θάλασσα, καλώς να έρθει. Όχι και να τρελαθούμε!”, λέει χαρακτηριστικά η κ.Πετροπουλάκη, η οποία είναι εκλεγμένο μέλος της συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Westfalen-Lippe, με έδρα την πόλη Μίνστερ.
Ασκήσεις ψύχραιμης αντιμετώπισης ενός πρωτοφανούς υγειονομικού προβλήματος που αιφνιδίασε την Ευρώπη και τη Γερμανία. Ή μήπως δεν έπρεπε να είχαν αιφνιδιαστεί; Η Ελληνίδα γιατρός καταλογίζει στη διεθνή κοινότητα ότι αγνόησε μελέτες και άρθρα που υπήρχαν από χρόνια και προειδοποιούσαν για μεγάλη επιδημία με κορωνοϊό. Αλλά το αργότερο από τότε που η Κίνα “σφράγισε” τη Γουχάν, άρχισε να ανησυχεί. “Είπα, για να κάνουν αυτό το βήμα οι Κινέζοι, πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια. Αλλά διαπίστωσα ότι ούτε το Ινστιτούτο Robert Koch, ούτε οι υπηρεσίες υγείας μας έδιναν οδηγίες. Μας μιλούσαν για μόλυνση”.
Πηγή: DW