Έρχονται από την Κύπρο όπου φαίνεται να καθιερώθηκαν κατά το διάστημα τη Φραγκοκρατίας. Οι σεφταλιές αποτελούν νοστιμιά για μερακλήδες: κιμάς, κρεμμύδι, μυρωδικά και κανέλα τυλίγονται σε αρνίσια μπόλια και ψήνονται, κατά την παράδοση, στα κάρβουνα. Έτσι το έδεσμα διατηρεί την ξεχωριστή, αυθεντική γεύση του.
Υλικά
1500 γρ. χοιρινός κιμάς από σπάλα ή μπούτι άπαχο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
4 ντομάτες τριμμένες χωρίς τα ζουμιά τους (στραγγισμένες)
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κιλό αρνίσιες μπόλιες
Βήματα
1. Ο χοιρινός κιμάς θα πρέπει να είναι περασμένος μία φορά από τη μηχανή. Να προτιμήσετε άπαχη σπάλα ή μπούτι γιατί οι σεφταλιές έχουν απ’ έξω τους τυλιγμένη την αρνίσια μπόλια.
2. Σε μία λεκάνη βάλτε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, το μαϊντανό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε το μείγμα όσο γίνεται καλύτερα για 10 λεπτά.
3. Βάλτε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
4. Η μπόλια πρέπει να μπει σε χλιαρό νερό για να χαλαρώσει και να μπορέσετε να την δουλέψετε (να ανοιχτούν και να κοπούν σε κομμάτια για να περιτυλίξουν τη σεφταλιά)
Πλάστε τη σεφταλιά σε μακρόστενα σουτζουκάκια και περιτυλίξετε τα με την μπόλια ένα ένα.
5. Όταν τα τελειώσετε όλα, βάλτε τα στο ψυγείο πριν τα ψήσετε στα κάρβουνα και σε χαμηλή φωτιά.
(συνταγή από το pasmageirevontas.gr)