Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο για το 2021

8

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού συμφώνησαν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Η απόφαση για την αναβολή των Αγώνων πάρθηκε υπό την πίεση πολλών Ολυμπιακών ομάδων ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτούς καθώς και την επίσημη ανακοίνωση της μη συμμετοχής του Καναδά και της Αυστραλίας.

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

H επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

«Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για την παγκόσμια πανδημία COVID-19 και για τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στις προετοιμασίες των παγκόσμιων αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο ηγέτες επαίνεσαν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 και σημείωσαν τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του COVID-19.

Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η πανδημία του COVID-19 “επιταχύνεται”. Υπάρχουν περισσότερα από 375.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και σχεδόν σε κάθε χώρα και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε ώρα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που έδωσε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο πρέπει να αναβληθούν για νέα ημερομηνία, μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το Καλοκαίρι του 2021, για την προστασία της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακτίνα ελπίδας στον κόσμο και ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα μπορούσε να γίνει το φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα μείνει στην Ιαπωνία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι Αγώνες θα κρατήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».