Αλεξάνδρεια: Εξερευνώντας το στολίδι της Ανατολής

195

Βρίσκεται 242 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου με πληθυσμό 5.500.000 περίπου. Με το τρένο από το Κάιρο από την στάση Ραμσή, μέσα σε τρείς ώρες θα βρεθείτε στην πόλη των Πτολεμαίων.

Περπατήστε στο ομώνυμο κάστρο που χτίστηκε από τα ερείπια του φάρου της Αλεξάνδρειας. Ακολουθήστε τα βήματα της καθημερινότητας του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κώστα Καβάφη στο πατρικό του σπίτι… Μόλις εξερευνήσετε την ιστορία της πόλης, η μοντέρνα πλευρά της πόλης σας περιμένει για μοναδικές στιγμές!

Η πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος χιλιάδες χρόνια πριν, εξακολουθεί να γοητεύει τον επισκέπτη με την ατμόσφαιρά της…

Τι να δείτε στην Αλεξάνδρεια

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Η πόλη της Αλεξάνδρειας είναι ταυτισμένη με την βιβλιοθήκη της. Εδώ εξελίχθηκε και άκμασε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική βιβλιοθήκη της αρχαιότητας. Η ίδρυση της τοποθετείται στον 3ο αιώνα π.Χ. και η ακμή της σημειώθηκε από την περίοδο της δυναστείας των Πτολεμαίων έως την περίοδο κατάκτησης της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους. Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπέστη αρκετές καταστροφές είτε από ατυχή περιστατικά όπως η φωτιά που προκλήθηκε το 48π.Χ από τον ίδιο τον Ιούλιο Καίσαρα, είτε από φανατισμένα θρησκόληπτα πλήθη που ταυτιζαν την ύπαρξή της με παγανιστική λατρεία και αιρετική ιδεολογία.

Πριν από μερικά χρόνια μια συνεργασία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης με την UNESCO έκανε εφικτή την αναβίωση της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Έτσι από το 2002 άρχισε να λειτουργεί η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ή αλλιώς Bibliotheca Alexandrina η οποία προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο με μοναδικές συλλογές και σπάνια βιβλιογραφία που αφορά τις τέχνες τα γράμματα και τις επιστήμες. Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στην περιοχή Σελσέλα η οποία ταυτίζεται με την περιοχή που βρισκόταν η Βιβλιοθήκη κατά την αρχαιότητα. Η αναγέννησή αυτής της όασης του πολιτισμού επιτεύχθηκε μετά από 2050 χρόνια και με τη βοήθεια πολλών άλλων βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο, μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να συμπληρώσει τη συλλογή της.

Μουσείο Καβάφη

Ο μεγάλος έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια και εδώ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το διαμέρισμα στο οποίο έζησε για περισσότερα από 35 χρόνια βρίσκεται στην οδό Lepsius που έχει μετονομαστεί σε οδό Charm el Sheik και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Για κάποια χρόνια μετά το θάνατο του Καβάφη το οίκημα λειτούργησε ως φθηνό πανδοχείο ενώ τα περισσότερα έπιπλα πουλήθηκαν από τους κληρονόμους του. Μόλις το 1991 η Διεθνής Επιτροπή Καβάφη ενοικίασε το διαμέρισμα και αφού το διαμόρφωσε έτσι ώστε να πλησιάσει την αρχική του διαρρύθμιση το άνοιξε για το κοινό στις 16 Νοεμβρίου 1992. Η επίπλωση ταυτίζεται κατά μεγάλο ποσοστό με την αυθεντική ενώ η βιβλιοθήκη του έχει διατηρηθεί άθικτη χάρη στις προσπάθειες του εξέχοντα Καβαφολόγου καθηγητή Γεώργιου Σαββίδη.

Επιπλέον το μουσείο διαθέτει μεγάλο φάσμα βιβλιογραφικού υλικού, μεταφράσεις των ποιημάτων σε περισσότερες από 20 γλώσσες, καθώς και ένα μεγάλο πλήθος άρθρων που γράφτηκαν για τη ζωή και το έργο του Καβάφη. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Ελληνορωμαϊκό Μουσείο

Σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα που περιλαμβάνεται στην περιήγηση των περισσότερων Ελλήνων επισκεπτών είναι το Ελληνορωμαϊκό μουσείο της Αλεξάνδρειας. Η πρώτη εντύπωση άλλωστε αφήνει άφωνους τους περισσότερους καθώς μια μεγάλη ελληνική επιγραφή με τη λέξη “ΜΟΥΣΕΙΟΝ” κοσμεί τη νεοκλασική πρόσοψη του μουσείου. Φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα ανασκαφών που διενεργήθηκαν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Αιγύπτου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μούμιες αιγυπτίων αυτοκρατόρων, μια μεγάλη ποικιλία αρχαίων αλλά και νεότερων νομισμάτων, αγάλματα της Ίσιδας, της Αφροδίτης, του Διονύσου και μιας σειράς ρωμαίων αυτοκρατόρων. Κατά πολλούς σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου μουσείου είναι τα τρία πολύ εκφραστικά πορτραίτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκονται στην αίθουσα 6.

Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκατοντάδες αγαλματίδια και άλλα κτερίσματα ταφικών μνημείων που περιγράφουν ιστορικά περισσότερες από μία ιστορικές περιόδους. Με όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επίσκεψή σας εδώ θα σας δώσει τη δυνατότητα να περάσετε ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό δίωρο μαθαίνοντας πολλά πράγματα για τις διάφορες πτυχές της αιγυπτιακής ιστορίας.

Πυλώνας της Πομπηίας

Πρόκειται για μία ρωμαϊκή θριαμβευτική στήλη που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και αποτελεί την μεγαλύτερη του είδους της που κατασκευάστηκε εκτός Ρώμης και Κωνσταντινούπολης. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη που είχε κατασκευαστεί στη ρωμαϊκή Αίγυπτο ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων και ψηλότερων που έχουν ανεγερθεί ποτέ. Βρίσκεται στο αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής της Αλεξάνδρειας εκεί όπου κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν ένα αρχαίο Σεραπείο.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ένα κομμάτι κόκκινου γρανίτη285 τόνων από την περιοχή Ασουάν ενώ ως αναφορά τις διαστάσεις του έχει ύψος 26,85 μέτρα και διάμετρο 2,71 μέτρα. Το όνομά του προέκυψε από την εσφαλμένη αντίληψη των Σταυροφόρων οι οποίοι την ταύτισαν με το σημείο που ήταν θαμμένος ο Πομπηίος. Μία άλλη άποψη που σχετίζεται με μία επιγραφή που υπάρχει στη βάση της στήλης αναφέρει πως η στήλη ανεγέρθηκε το 296 προς τιμήν του αυτοκράτορα Διοκλητιανού ο οποίος είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας της Αιγύπτου ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η άποψη που συγκεντρώνει τους περισσότερους οπαδούς είναι αυτή που θεωρεί την στήλη τμήμα του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Σεράπη και καταστράφηκε το 391 αρκετά μεταγενέστερα από την περίοδο που βασίλεψε ο Διοκλητιανός.

Τζαμί Ελ Μουσρί Αμπούλ Αμπάς

Είναι το διασημότερο Τζαμί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είναι αφιερωμένο στον ομώνυμο Σούφι που γεννήθηκε στην Ανδαλουσία, πέρασε από την Αλεξανδρια και έχει αγιοποιηθεί. Βρίσκεται στην γειτονιά Anfoushi κοντά στην Ακρόπολη Qaitbay ενώ κατασκευάστηκε το 1775 από τους Αλγερινούς.

Σύμφωνα με την παράδοση έχει χτιστεί πάνω στον τάφο του σούφι στον οποίο είναι αφιερωμένος και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που λειτουργεί ως πασίγνωστο προσκύνημα. Οι τοίχοι της περιμέτρου έχουν ύψος 23 μέτρων και είναι επενδυμένοι με πέτρα. Ο μιναρές βρίσκεται στη νότια πλευρά και φτάνει σε ύψος τα 73 μέτρα. Η κορυφή του μιναρέ κοσμείται με την ισλαμική ορειχάλκινη ημισέληνο και το γενικότερο οικοδόμημα περιλαμβάνει δύο κύριες εισόδους. Η διακόσμηση του Τζαμιού περιλαμβάνει μωσαϊκά και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι επενδυμένο με μάρμαρο και πέτρα. Η Αιγυπτιακή Αρχή προχώρησε το 1943 σε μια εκτεταμένη ανακατασκευή του Τζαμιού μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Αιγύπτου καθώς η σημαντικότητα των εκθεμάτων του του προσδίδει διεθνή αναγνώριση και κύρος. Εγκαινιάστηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003 από τον Χόσνι Μουμπάρακ και στεγάζεται σε ένα παλάτι αναγεννησιακής τεχνοτροπίας στην οδό Al-Horreya που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Ένα σημαντικό ποσοστό εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές άλλων μουσείων και τα υπόλοιπα σχετίζονται με πιο πρόσφατες ανασκαφές που διενεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Ένας επισκέπτης του Εθνικού μουσείου λοιπόν μέσα από περισσότερα από 1800 εκθέματα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία της Φαραωνικής Αιγύπτου αλλά και την εξέλιξη της Αλεξάνδρειας κατά το πέρασμα των αιώνων. Πιο συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται μούμιες και ευρήματα της περιόδου των Φαραώ, στον δεύτερο όροφο θα βρείτε αντικείμενα της ελληνορωμαϊκής περιόδου και τέλος στον τρίτο περιγράφεται η πιο σύγχρονη περίοδος με εκθέματα που σχετίζονται με την κοπτική και ισλαμική τέχνη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια επίσκεψή σας εδώ θα είναι άκρως ψυχαγωγική και εποικοδομητική για το επίπεδο των γνώσεών σας σχετικά με την ιστορία της Αιγύπτου.

Ταξιδέψτε με την Egypt Air στο πολύβουο μεσογειακό λιμάνι με το λαμπρό κοσμοπολίτικο παρελθόν και ανακαλύψτε την γοητευτική της ατμόσφαιρα…