Airbnb: Σχέδιο για επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις – Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

44

Τη δική της πρόταση – οδηγό ώστε να βρεθεί η αναγκαία διέξοδος στην «κρίση των ενοικίων», που εν πολλοίς αποδίδεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ.

Το φαινόμενο του Airbnb, τα υψηλά ενοίκια και οι δυσεύρετες κατοικίες ήταν μια από τις βασικές θεματικές στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Airbnb και υποστήριξε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και τους νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι μια από τις άμεσες, θετικές συνέπειες του φαινομένου Airbnb ήταν οι ριζικές ανακαινίσεις ακινήτων. Αυτά τα ακίνητα αναρτήθηκαν μαζικά στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, HomeAway, Booking κ.ό.κ) όταν ακόμη η μη δήλωση των εισοδημάτων που απέφεραν ήταν εύκολη, λόγω της ανυπαρξίας φορολογικού πλαισίου.

Airbnb: Η πρόταση για τη διέξοδο από την «κρίση των ενοικίων»

Το τελευταίο διάστημα, όπως είχε προαναγγείλει μέσω του iefimerida.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισαν να μη λάβουν τον αριθμό μητρώο (ΑΜΑ) για να συνεχίσουν να μισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω του Airbnb. Σε αυτό συνετέλεσε η αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω του Airbnb, η αναντιστοιχία στη ζήτηση και η μη αφαίρεση των τρεχουσών δαπανών (κοινόχρηστα, λογαριασμοί ρεύματος και νερού, αποκατάσταση ζημιών κ.λπ) από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών.

«Οι κατοικίες αυτές που υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες θα αποσυρθούν πολύ σύντομα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, πριν εφαρμοστεί το άρθρο 29 του νέου φορολογικού νόμου 4646/2019. Όμως ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση επιστροφή τους στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Για να συμβεί αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής κίνητρα για όσους επιλέγουν τις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις από το Airbnb:

«Στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων, (όπου παρέμεινε αμετάβλητη η φορολογική κλίματα της προηγούμενης κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις λοιπές δύο κλίμακες (μισθωτών-συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών) όπου έγιναν αξιόλογες μειώσεις), προτείνουμε να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνον στο φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολ.εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο»

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:

-Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε 5%

-Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€ από 35% σε 25%

-Για μισθώματα από 35.001€ και άνω από 45% σε 35%.

Η λύση για τα Airbnb: «Κλειδί» η φοροελάφρυνση στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το φορολογικό αυτό μέτρο για τα ακίνητα που θα μείνουν… εκτός Airbnb, θα επικροτηθεί από την κοινωνία και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική απώλεια από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 10 μονάδες, αποκλειστικά για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας (όχι για τις επαγγελματικές και τα Airbnb), η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι «θα ισοσταθμιστεί απόλυτα από τη φορολόγηση δεκάδων χιλιάδων νέων μισθώσεων κύριας κατοικίας που θα επακολουθήσουν».

Θα ενημερωθούν Μητσοτάκης και Σταϊκούρας

H πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ συζητήθηκε προ ημερών και σε ημερίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικές καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα «καθαρίσει» το Airbnb -και οι συναφείς πλατφόρμες- από τους… ερασιτέχνες που πειραματίστηκαν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, το τοπίο μέχρι στιγμής είναι «θολό». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες -για το σχέδιο της ΠΟΜΙΔΑ για τα Airbnb- θα ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του θα μεταφέρει τη συνολική εικόνα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το προτεινόμενο σχέδιο για τα Airbnb.

Νέο πλαίσιο για το Airbnb

Στο ζήτημα του Airbnb και, ευρύτερα, των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι έρχεται ένα νέο πλαίσιο για την αγορά του Airbnb και πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή θα κληθεί να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση ώστε να επέλθει ισορροπία στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb.

O υπουργός Τουρισμού, που στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν κινήσεις αιφνιδιασμού για όσους δραστηριοποιούνται στο Airbnb, είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος της πρωτοβουλίας θα είναι να εξαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες.

Το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς το φαινόμενο του Airbnb ήταν: Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (στον οποία απευθύνθηκε η πρόταση για τις φοροελαφρύνσεις και τα Airbnb), o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου και, εκ του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Δ. Αττικής Γιώργος Τσίπρας.

Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ παρέστησαν επίσης ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του ΠΑΣΟΚ & του Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολος Πόντας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλης Σπανάκης.

Επίσης στο Συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους για ζητήματα πέραν του Airbnb ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής που αναφέρθηκε στη φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων και στην απλούστευση της φορολογίας κεφαλαίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανος Κοτσώλης που αναφέρθηκε στην πρόοδο κατάρτισης του Κτηματολογίου, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπόρων και των εκμισθωτών ακινήτων.

Πηγή: iefimerida.gr