Άγιος Γερμανός, ένα εκπληκτικό κεφαλοχώρι στην “άκρη” της Ελλάδας (video)

114

Βρίσκεται μόλις 7 χλμ από τις όχθες των Πρεσπών και φέρει την ονομασία Άγιος Γερμανός. Η απόσταση που τον χωρίζει από την πόλη της Φλώρινας είναι μόλις 48 χιλιόμετρα, ενώ εάν κανείς παρατηρήσει τη θέση του στον ελληνικό χάρτη, αυτή μοιάζει να αγγίζει τη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας με τα γειτονικά Σκόπια. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που τον χωρίζει από αυτά είναι το όρος Βαρνούντα, στην μια πλευρά του οποίου είναι μάλιστα σκαρφαλωμένος.

Οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ των ετών 715-730, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και τον πυρήνα ολόκληρου του χωριού, όντας στο κεντρικότερο σημείο του. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα.

Ο Άγιος Γερμανός είναι ίσως από τα μόνα χωριά της περιοχής που ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα πολλά πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον παραδοσιακό οικισμό του.

Στις μέρες μας το χωριό αξιοποιείται τουριστικά εκμεταλλευόμενο την τουριστική κίνηση προς τον εθνικό δρυμό των Πρεσπών.

Η μνήμη του Αγίου Γερμανού τιμάται στις 12 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση φιλοξενεί το σκήνωμα του Αγίου Γερμανού στη χώρο της βόρειας κεραίας του σταυρού του ναού.

Απολαύστε ένα υπέροχο video από την ομάδα Travel Inspiration: