Αγαπάς τον καφέ; Αυτά είναι τα 5 ταξίδια που αξίζει να κάνεις!

61

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις τις top πέντε «πατρίδες» του καφέ, που κάθε coffee lover οφείλει να επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του!

H «βασίλισσα» της Νότιας Αμερικής

Η Βραζιλία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής και εκτός από πατρίδα του «μάγου» της μπάλας Πελέ, φημίζεται για τo 1/3 της συνολικής παραγωγής καφέ στον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια. Μία σύντομη περιήγηση σε κάποια από τις απέραντες φάρμες που καλλιεργείται το φυτό του καφέ, είναι μία εμπειρία που να είσαι σίγουρος θα θυμάσαι για χρόνια! Πιο συγκεκριμένα, τα εύκρατα, υποτροπικά υψίπεδα του Sul De Minas, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας μοναδικής ποικιλίας με ελαφρύ άρωμα ξηρών καρπών, φίνα, γλυκιά γεύση και απόλυτα ισορροπημένο σώμα. Η μακρά παράδοση της Βραζιλίας στον καφέ σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο, συνθέτουν έναν καφέ φίλτρου που θα ξεσηκώσει τα… café da manhã ή όπως λέμε στην Ελλάδα, τα πρωινά σου.

Η «γειτόνισσα» Κολομβία

Η αμέσως επόμενη στάση, δεν μπορεί να είναι καμία άλλη εκτός από την Κολομβία, μία χώρα φιλόξενη, πολύπλευρη γεωγραφικά, με ανεξάντλητο ιστορικό ενδιαφέρον, η οποία ξεχωρίζει για τα παραμυθένια τοπία της και ένα από αυτά είναι βεβαίως και η κατάφυτη από φυσικό κάλλος περιοχή Huila, το μέρος όπου επισκέφθηκα με τους φίλους μου! Μόλις ολοκληρώσαμε εγώ και η παρέα μου την ξενάγηση σε μία από τις τοπικές φάρμες, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως χρειάζονται τόσοι πολλοί άνθρωποι και τόσα στάδια, μέχρι να φτάσει ο καφές στο σπίτι μας! Πρόκειται για μία «πινέζα» στον χάρτη, όπου με τα αζωτούχα εδάφη της, έχουν την ικανότητα να συνθέτουν μία από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες καφέ, φέρνοντας στο φλιτζάνι μας ένα φρουτώδες Home Blend, με μοναδική, ήπια γεύση και απόλυτη ισορροπία στο σώμα, ιδανικό για να μας… ταξιδεύει και να μας χαλαρώνει όλες τις ώρες της ημέρας.

Η… εκρηκτική Γουατεμάλα

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω στον χάρτη, συναντάμε τη Γουατεμάλα, η οποία πήρε το όνομά της από τη γλώσσα των Μάγιας και περιφραστικά μεταφράζεται ως «τόπος με πολλά δέντρα». Όσες λέξεις και να βάλουμε στη σειρά, πραγματικά δεν αρκούν να περιγράψουν την απρόσιτη και άγρια ομορφιά αυτού του ξεχωριστού τόπου, πόσω μάλλον τη μοναδική ποιότητα καφέ Arabica, ο οποίος παράγεται στις «πλούσιες» και ηφαιστειογενείς πλαγιές της «εκρηκτικής» περιοχής Acatenango. Το εύφορο και γεμάτο μεταλλικά στοιχεία υπέδαφος, είναι ο λόγος που οι μέρες μας έχουν αποκτήσει ένα σοκολατένιο και συνάμα φρουτώδες άρωμα, το οποίο αναδύεται από το γεμάτο σώμα του Home Blend καφέ φίλτρου Dimello Guatemala.

Πίσω στη «γενέτειρα» του καφέ

Μιλώντας για καλό καφέ και «γυρίζοντας» την πυξίδα μας ανατολικά προς την Αφρική, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μία από τις παλαιότερες από καταβολής κόσμου χώρες του πλανήτη και την πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή στη «μαύρη» ήπειρο, δηλαδή τη «γενέτειρα» του καφέ Αιθιοπία. Οι απέραντες φυτείες και συγκεκριμένα αυτές στην περιοχή Sidamo, οι οποίες βρίσκονται σε ένα ύψος 1.500 με 2.200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, διαθέτουν μία ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους, το οποίο περιλαμβάνει μεταλλικά στοιχεία και σε αυτό οφείλεται η παραγωγή ενός εξαιρετικού καφέ Arabica, με διακριτικό άρωμα γιασεμιού και περγαμόντου. «Παντρεύοντας» με μαεστρία όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα λεπτό σώμα καφέ με ελαφρύ καβούρδισμα, ετοιμάσου να… απογειώσεις τους γευστικούς σου κάλυκες και να ξεχάσεις ό,τι γνώριζες μέχρι σήμερα για την έννοια του καφέ!

Ινδία όπως λέμε… Robusta

Τελευταία στάση στο σύντομο αυτό ταξίδι είναι η Ασία και πιο συγκεκριμένα η Ινδία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή του απολαυστικού και διάσημου καφέ Robusta! Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της, δημιουργεί ένα ποικίλο και ετερόμορφο ανάγλυφο από οροσειρές όπως τα Ιμαλάια, χαμηλές πεδιάδες, γαλάζιες «αρτηρίες» ποταμών όπως ο Γάγγης, οι οποίοι εκβάλλουν στον ομώνυμο Ινδικό ωκεανό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το έντονα αφρικάνικο κλίμα και τις καταρρακτώδεις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μίας ανεπανάληπτης ποικιλίας καφέ που «ταξιδεύει» σε όλον τον κόσμο.

 

Πηγή: Ratpack