Αφιέρωμα του Guardian σε κυκλαδίτικο νησί

96

Αφιέρωμα στην Ιο δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian. Η Ζουλιέτ Ριξ, η αρθρογράφος που υπογράφει το κείμενο, γεμάτη θαυμασμό περιγράφει την εμπειρία στην Ίο και αναφέρεται στο μεγαλείο του τόπου και την επίσκεψη στο νησί που βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου.

«Η Ίος βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Σαντορίνη, ενώ είναι ευρέως γνωστή για τα ξέφρενα πάρτι που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι νεαροί τουρίστες που καταφτάνουν εκεί από ολόκληρο τον κόσμο. Στο νησί όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Κι αυτή έχει σχέση με την απίστευτη ηρεμία και γαλήνη που εκπέμπει ο τόπος σε όσους επιλέξουν να τον επισκεφθούν», αναφέρει η Ριξ.

“Ένας από τους λόγους που η Ίος διατηρεί την αυθεντικότητά της έχει να κάνει με το ότι δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Αν κάποιος θέλει να φτάσει εκεί αεροπορικώς, μάλλον θα πρέπει να επιλέξει σαν προορισμό την Σαντορίνη και μετά να μεταβεί στο νησί με το φέρι”, προσθέτει.

Η αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα ποιητή Όμηρο και στη σημασία του ονόματος του. Σχολιάζει επίσης πως όσοι επιλέγουν την έντονη ζωή, μπορεί να έχουν αδυναμία στη χώρα, ωστόσο υπάρχει και το κομμάτι εκείνο που ενδείκνυται για όσους προτιμούν την γαλήνη του Αιγαίου.

Επίσης, αναφέρεται και σε ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά στο νησί. Πρόκειται για το «Pathos Sunset Lounge», που διαθέτει μπαρ, εστιατόριο και κλαμπ. Οι ιδιοκτήτες του, Άγγελος Μιχαλόπουλος και η σύζυγος του Βάσω, αγαπούν από καρδιάς τον τόπο και γι′ αυτό άλλωστε αποφάσισαν να χτίσουν και την συγκεκριμένη επιχείρηση εκεί. Και οι ίδιοι όμως δεν θα ήθελαν με τίποτα το νησί να γίνει σαν την Μύκονο και την Σαντορίνη.

Tα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το ζεύγος έχει αγοράσει πάνω από το 1/4 του νησιού διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της γης και επενδύοντας εκατομμύρια σε αυτό. Η εταιρεία του κ. Μιχαλόπουλου έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο κομψά μπαρ στο νησί. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Το πέντε αστέρων, «Calilo», που άνοιξε πρόσφατα και η «Αγκαλιά» προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος τουριστών.Το νέο τουριστικό θέρετρο βρίσκεται σε μια παραλία 1.000 στρεμμάτων. Είναι χτισμένο από πέτρα και γύρω του υπάρχουν δεκάδες ελαιόδεντρα, ενώ σύμφωνα με τον Guardian, είναι σχεδιασμένο με βάση τα γούστα του ιδιοκτήτη του, Άγγελου. Οι περισσότερες από τις τριάντα σουίτες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, ενώ η μεγάλη εξωτερική οδηγεί στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο.

Αρχαιολογικό μνημείο του Σκάρκου

Αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων και στο αρχαιολογικό μνημείο του Σκάρκου που παρά την φήμη του ως ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά αξιοθέατα των Κυκλάδων, συνήθως δεν προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Σχολιάζει για την περιήγησή της στη χώρα με τις μικροσκοπικές εκκλησίες και τα στενά παραδοσιακά δρομάκια.