Αγωνία στην Κρήτη με φόντο τις εξελίξεις στην Thomas Cook – Τι ζητούν οι επαγγελματίες του τουρισμού

24

Ευρεία συνάντηση με φορείς του τουρισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25/06) στην Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο να συζητηθούν τα επόμενα βήματα μετά τον “σεισμό” που υπέστη ο τουρισμός με την κατάρρευση της Thomas Cook. 

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά» και πρόσθεσε:

«Ο στόχος όλων είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο σε ότι αφορά τη μη πληρωμή του ΦΠΑ στα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί αλλά και τα τέλη παρεπιδημούντων. Θέλουμε όμως να υπάρξουν και μια σειρά από διευκολύνσεις και από τις τράπεζες, που πρέπει να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Όταν ένα τέτοιο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα”.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τα ξενοδοχεία της Κρήτης που δούλευαν κυρίως με τον Thomas Cook θα κλείσουν για την εφετινή σεζόν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Ο κ. Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι η μεγάλη ζημιά στην Κρήτη προέρχεται από την πτώχευση του Thomas Cook στη γερμανική αγορά, καθώς από τους 400.000 τουρίστες που διακινούσε ετησίως, το 65% ήταν Γερμανοί.

Κρήτη- Thomas Cook: Ανεξόφλητα τιμολόγια 100 εκ. ευρώ

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε: «Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε και εμείς και ο περιφερειάρχης, είναι να διασωθούν οι εργαζόμενοι και από κει και πέρα να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και του χρόνου».

Ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη Λευτέρης Παπακαλιάτης δήλωσε:

Η ζημιά είναι τεράστια για όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Χωρίς τη βοήθεια όλων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τις δικές μας, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκθεση στο Thomas Cook – το 50 με 55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του Thomas Cook, υπάρχει ένα σχέδιο, υπάρχει το plan b, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια όλων γιατί το ένα θα φέρει το άλλο. Έχουμε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι είναι πολύ θετικοί στο να μας βοηθήσουν. Πάνω από 300 ξενοδοχεία έχουν συνεργασία με την Thomas Cook στην Κρήτη. Όλοι έχουν χρέη από την Thomas Cook. Τα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα! ”

Στη σύσκεψη την αγωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, που διευκρίνισαν ότι επιβάλλεται να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέληξαν σε 4 αιτήματα, που θα τεθούν στα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων αποφάσεων:

-Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα συμβόλαια με τον τουρ οπερέιτορ τα τιμολόγια που δεν θα πληρωθούν οι επιχειρηματίες.

-Να αφαιρεθεί από το φόρο εισοδήματος, το οφειλόμενο ποσό που δεν θα καταβληθεί

-Τραπεζικές διευκολύνσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις

-Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, που θα κλείσουν πρόωρα την εφετινή σεζόν μετά τις ακυρώσεις λόγω της πτώχευσης να μείνουν ένα μήνα παραπάνω στο ταμείο Ανεργίας.