Και ο τουρισμός στο 5o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

41

Στην τελική ευθεία είναι η διοργάνωση του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που εφέτος, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, θα αποτελέσει από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου στους Δελφούς, πομπό νέων καινοτόμων ιδεών και απόψεων για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Περισσότεροι από 500 ομιλητές, εκπρόσωποι από 32 και πλέον χώρες, με τη συνδρομή των 3.000 συμμετεχόντων, καθιστούν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα «διεθνή φόρα», όπως τονίστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των συνεδριακών δρώμενων, που θα το πλαισιώσουν. Το κεντρικό θέμα του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών φέρει τον τίτλο «Δράση με όραμα» και την ίδια στιγμή αναπτύσσεται σε πέντε θεματικούς άξονες:

-Γεωπολιτική και αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων – εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο
-Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προτεραιότητες της νέας επιτροπής
-Τεχνολογικές εξελίξεις και μελλοντικές τάσεις
-Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και παγκόσμιες προκλήσεις
-Ελλάδα: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις

Την Πέμπτη, πρώτη μέρα των εργασιών, θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνεται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλου του ΔΝΤ, Tao Zhang. Παράλληλα, θέματα οικονομίας-επενδύσεων, εξωτερικής πολιτικής, ναυτιλίας, τουρισμού, παιδείας κλπ θα αναπτύξουν οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊσταμένοι που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του φόρουμ.

Μεταξύ των ομιλητών ξεχωρίζουν ο ιδρυτής του MIT Media Lab Nicholas Negroponte, ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Alan Wolff, η πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Elke Koenig, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, ο Niall Ferguson, Milbank Family Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University, ο Robert Kagan, Stephen & Barbara Friedman Senior Fellow, The Brookings Institution.

Από εφέτος, όπως τονίστηκε, για πρώτη φορά, το Ίδρυμα Ωνάση αποτελεί στρατηγικό σύμβουλο προγράμματος και εγκαινιάζεται συνεργασία με το Φόρουμ, στο πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών Delphi Fellowship Program by Onassis Foundation. Τέλος, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το φόρουμ είναι και το γεγονός, ότι από την Αράχωβα έως και το Γαλαξίδι, ήδη, η ανεύρεση ξενοδοχειακού καταλύματος είναι πολύ δύσκολη για τους ενδιαφερόμενους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ