Pkhali: Συνταγή για πεντανόστιμη σαλάτα – Από την Γεωργία κατευθείαν στο πιάτο σας

1.392

Mοιάζει με πατέ λαχανικών ή ντιπ. Αυτή η γεωργιανή καρυδοσαλάτα που αλείφεται πάνω σε ψωμί και έχει εξαιρετική γεύση!

Οι Γεωργιανοί αποκαλούν pkhali οποιαδήποτε σαλάτα που φτιάχνεται με βάση καρύδια, σκόρδο, αρωματικά μαζί με διάφορα λαχανικά.

Ορισμένοι μεταφράζουν τον όρο σαν πατέ λαχανικών αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλειμμα, κάτι σαν την μαϊντανοσαλάτα.

Δείτε πως θα τη φτιάξετε

Το βασικό συστατικό, σύμφωνα με τη συνταγή της Gubeladze, είναι 2 φλιτζάνια βραστά ή ψητά λαχανικά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και στραγγίζετε πολύ καλά να φύγει η υγρασία.

Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε, τρίβετε ή «ζυμώνετε» λιώνοντας με τα χέρια τα λαχανικά ανάλογα με το είδος τους και πώς τα έχετε ψήσει.

Οι Γεωργιανοί συνηθίζουν να βράζουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν (5 λεπτά για το σπανάκι, περισσότερο για τα παντζάρια ή πιο σκληρά λαχανικά) αλλά η Gubeladze προτιμά να τα ψήνει στο φούρνο (200 βαθμοί, 50-60 λεπτά για τα παντζάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, 160 βαθμοί, 20 λεπτά για τα πράσα, 20-30 λεπτά για τις μελιτζάνες στη σχάρα αφαιρώντας στη συνέχεια τη φλούδα, και 200 βαθμοί, 25 λεπτά για τα καρότα και την κολοκύθα).

Για να φτιάξετε τη βάση χοντροκόψτε ½ φλιτζάνι (50 γρ.) καρύδια (βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα και καλής ποιότητας) είτε στη μηχανή του κιμά (όπως κάνουν οι Γεωργιανοί), είτε στο γουδί, είτε στο μπλέντερ, και μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 ½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή χυμό ροδιού, 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, μπούκοβο (ανάλογα πόσο επιθυμείτε), ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο και 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ξηρό λευκό. Συμπληρώστε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να έχετε παχιά πάστα.

Συμπληρώστε τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Δοκιμάστε για τη γεύση: η pkhali πρέπει να είναι ξιδάτη, αλμυρούτσικη και με επίγευση σκόρδου. Πλάστε το μείγμα σαν στρογγυλούς ή πλατιούς κεφτέδες και σερβίρετε σε πιατέλα.

Η τελευταία πινελιά; Σχεδιάστε με ένα πιρούνι σταυρωτά μοτίβα και πασπαλίστε με κόκκους ροδιού και καρυδέλαιο. Η pkhali τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλύτερη τη μέρα που φτιάχνεται.

Ακόμα όμως και αν μείνει, μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά πάνω από πολέντα, να την αλείψετε στο σάντουιτς ή να ανακατέψετε με κρύα ζυμαρικά για να αναβαθμίσετε μια σαλάτα.

συνταγή από Olivemagazine