Ο γύρος του κόσμου… μέσα από 10 Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

2.384

Στην Ελλάδα δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Τι τρώνε όμως στις υπόλοιπες χώρες;

Ας γνωρίσουμε, ορισμένες από τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που θεωρούνται κορυφαίες παγκοσμίως και υπάρχουν σε όλες τις λίστες με τις πιο νόστιμες και επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες γεύσεις.

Panettone, Ιταλία

Το πανετόνε είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο τσούρεκι της Ιταλίας που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα. Είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι.

Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, Αγγλία

Οι Άγγλοι έχουν γενικά μία αδυναμία στις πουτίγκες, παίζοντας πολύ με κάθε είδους γέμιση. Μία κλασική παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα περιέχει πολλών ειδών αποξηραμένα φρούτα που δένουν μεταξύ τους με αυγό και λίπος. Την περιχύνουν με σιρόπι και την αρωματίζουν με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο. Επιπλέον, προσθέτουν αλκοόλ ώστε να τη διατηρήσουν αρκετές ημέρες, αφού η προετοιμασία της είναι χρονοβόρα.

Buche de Noël, Γαλλία

Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό και αφράτο κέικ σοκολάτας, με γέμιση σοκολάτα και λιωμένη κουβερτούρα από πάνω. Το σχήμα που του δίνουν είναι τέτοιο, ώστε να μοιάζει με κούτσουρο, ουσιαστικά σαν ρολό. Πολλοί, για να ελαφρύνουν λίγο τη γεύση, αντί για σοκολάτα στη γέμιση, βάζουν κρέμα βανίλια. Η ζύμη απαιτείται να είναι εξαιρετικά βουτυρένια, για να βγει το σωστό αποτέλεσμα. Συνήθως, προσθέτουν εσπρέσο ή κάποιο λικέρ για επιπλέον άρωμα. Η διακόσμηση πάνω στο «κούτσουρο», αφήνεται στη φαντασία του καθενός.

Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νόστιμου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.

Banketstaaf, Ολλανδία

Αμυγδαλόπαστα καλυμμένη με σφολιάτα και αλειμένη με μαρμελάδα βερίκοκο. Το banketstaaf είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που έρχεται από την Ολλανδία και έχει στο επίκεντρό του την πάστα αμυγδάλου. Είναι εύκολο στην προετοιμασία και πολύ νόστιμο.

Stollen, Γερμανία

Είδος γλυκού ψωμιού που παραγεμίζεται με σταφίδες, κεράσια και πάστα αμυγδάλου. Το γερμανικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό αυτό είναι μια πολύχρωμη συλλογή από καρύδια, σταφίδες, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι ή κονιάκ και μπόλικο βούτυρο.

Το αρχικό σχήμα του στόλεν ήταν μια μεγάλη πλεξίδα και συμβόλιζε τον Χριστό μωρό, τυλιγμένο στις φασκιές.

Bejgli, Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Bejgli. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ζύμη τυλιγμένη σε ρολό, με πολλή γέμιση. Η παραδοσιακή γέμιση έχει καρύδι και παπαρουνόσπορο, ενώ τελευταία πολλοί το γεμίζουν με πουρέ από κάστανα, ακόμα και σοκολάτα. Για  άρωμα στη γέμιση χρησιμοποιούν μέλι, βανίλια, λεμόνι, κανέλα και ρούμι. Πολλές φορές, για να διατηρήσουν την υγρασία της ζύμης, προσθέτουν στο μείγμα τριμμένο μήλο.

Sakotis, Λιθουανία

Το πρωτότυπο αυτό χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ένα παραδοσιακό κέικ…σούβλας! Η ζύμη φτιάχνεται με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και κρέμα. Ψήνεται σε σούβλα η οποία περιστρέφεται πάνω από δυνατή φωτιά και το τελικό αποτέλεσμα είναι η όψη δέντρου. Στολίζουν το γλυκό με διάφορα διακοσμητικά αλλά πολύ εντυπωσιακό είναι όταν το περιχύνουν με σοκολάτα.

Gingerbread Cookies, ΗΠΑ

Μπισκότα βουτύρου με λιωμένες καραμέλες στο κέντρο. Γευστική, απλή και κλασική χριστουγεννιάτικη συνταγή που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Truchas de Navidad, Κανάρια Νησιά

Γλυκές πιτούλες κολοκύθας με άχνη ζάχαρη. Τα Χριστούγεννα στα πανέμορφα ισπανικά Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού είναι συνυφασμένα με τη μίξη γλυκοπατάτας και αμυγδάλου στο γλυκό Truchas de Navidad (πατατοπιτάκια με αμύγδαλο). Ονομάζονται «truchas» (πέστροφες) λόγω του σχήματος του μισοφέγγαρου που έχουν.