Βασιλίτσα: Ο ορεινός παράδεισος των Γρεβενών

168

Ένα αλπικό τοπίο, ντυμένο στα λευκά γεμάτο δράση και ορεινή ομορφιά στην καρδιά της Πίνδου!

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, της Πίνδου και απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας εκτείνεται ανάμεσα στον νομό Γρεβενών και το νομό Ιωαννίνων και ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου.

Το Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας δημιουργήθηκε το 1975 από μια ομάδα ανθρώπων που συνέστησαν τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο, με όραμα την ίδρυση του Χιονοδρομικού. Ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας μήκους 1.060 μ. που τοποθετήθηκε στο διάσελο Βασιλίτσας – Γομάρας, σε υψόμετρο 1.788-2.060, λειτουργεί μέχρι σήμερα μεταφέροντας 800 χιονοδρόμους την ώρα.

Το 1991 οι υποδομές του παραχωρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το χιονοδρομικό μετονομάστηκε σε Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Δύο χρόνια μετά κατασκευάστηκαν δύο εναέριοι αναβάτες : ένας τριθέσιος, μήκους 991 μ., σε υψόμετρο 1.642-1.825 και ένας διθέσιος , μήκους 845 μ., σε υψόμετρο 1.792-2.110, (με δυνατότητα μεταφοράς 1.800 χιονοδρόμων την ώρα ο καθένας), καθώς και ένας συρόμενος μήκους 300 μ. Η ανάπτυξη των υποδομών συνεχίστηκε και το 2000 προστέθηκαν δύο συρόμενοι αναβάτες: ο Μιγδάνης , μήκους 800μ., σε υψόμετρο 1.810-2.034 και η Τυμβαία μήκους 980 μ., σε υψόμετρο 1.774-2.040, όπως επίσης και ένας για αρχάριους στη θέση Μπαλντούμα. Αναλλοίωτη παραμένει η απαράμιλλη φυσική ομορφιά που κυκλώνει το χιονοδρομικό, αφού όλες οι παρεμβάσεις έγιναν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η μεγάλη διάρκεια του χιονιού που κρατάει από τον Νοέμβριο μέχρι την άνοιξη, καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις πίστες.

Λειτουργούν επτά αναβατήρες, εκ των οποίων ο ένας είναι τριθέσιος εναέριος, ο ένας διθέσιος εναέριος, οι τρεις συρόμενοι και οι δύο είναι αναβατήρες για μικρά παιδιά. Επιπλέον, το χιονοδρομικό κέντρο περιλαμβάνει δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.

Αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας τη χειμερινή περίοδο. Αγώνες ορειβατικού σκι από την ΕΟΟΑ και αγώνες snowboard. Επίσης στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ πολλές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν τις μικρότερες κυρίως ηλικίες.

Το σήμα του χιονοδρομικού είναι εμπνευσμένο από το μαμούθ με τους τεράστιους χαυλιόδοντες, το οποίο έζησε στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια.

Τι να δείτε/ να κάνετε στην περιοχή

 Εξερευνώντας τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου

Η περιοχή της Βασιλίτσας περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Στα βόρεια της Πίνδου βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, που είναι ένας από τους σημαντικότερους Δρυμούς της Ελλάδας. Έχει συνολική έκταση 68.990 τ.χλμ. και περιλαμβάνει την κοιλάδα Βάλια Κάλντα, Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και το περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.

Η πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα με την ανυπέρβλητη χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί, η κατάβαση του Βενέτικου ποταμού είτε με διθέσια φουσκωτά σκάφη (hotdog) είτε με φουσκωτή βάρκα (rafting), καθώς και η εξάσκηση σε αθλήματα περιπέτειας, όπως το ποδήλατο βουνού, η αναρρίχηση, το jeep safari.

Επίσκεψη στο Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα

Το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα Γρεβενών άνοιξε τις πύλες του στις 6 Νοεμβρίου 2011. Σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο φιλοξενούνται άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, καθώς και γλυπτά, τα οποία ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες που αποτελούν μικρογραφία της φύσης. Για όλα τα μανιτάρια δίνονται πληροφορίες με πλούσια βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση.

Εxtra Tip: Συνδυάστε τη επίσκεψη στο Μουσείο Μανιταριών με μια βόλτα στην πανέμορφη Λάβδα, ένα καταπράσινο γραφικό χωριό στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου.

Τι να δοκιμάσετε

Η γαστρονομία στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών είναι ένας από τους παράγοντες που γοητεύουν τους επισκέπτες. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος στην περιοχή και να μην ευχαριστηθεί το καλό φαγητό. Κρεατικά σε κάθε πιθανή μορφή, παραδοσιακές πίτες, ντόπιες χυλοπίτες και τραχανάς, εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα και τεράστια ποικιλία σε συνταγές μανιταριών εγγυώνται την γευστική απόλαυση και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Επιπλέον, όλο και μεγαλώνει η τοπική παραγωγή οίνου, οπότε στους περισσότερους χώρους εστίασης σερβίρεται εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την “Πόλη των μανιταριών” δείτε εδώ!