Βάργιανη: Εκεί όπου η ηρεμία συναντά την παράδοση

321

Ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια, καταπράσινο τοπίο στην αγκαλιά του Παρνασσού!!!

Η Βάργιανη (έως το 1940 ονομαζόταν Βαριάνη) είναι ορεινό χωριό του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολέκας του Παρνασσού σε υψόμετρο 880 μέτρων. Έχει χαρακτηριστεί «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός», με τις γραφικές εικόνες και το όμορφο, φυσικό τοπίο που το περιβάλλει αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο.

Το χωριό έχει και ιστορική σημασία καθώς στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ανέδειξε δύο ήρωες, τον Καπετάν Λιάπη και τον Νίκο Μπαλαούρα. Η Βάργιανη σχεδόν ερήμωσε τη δεκαετία του 1960, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές από τις παλιές κατοικίες του αγοράστηκαν από κατοίκους πόλεων κυρίως οι οποίοι έδωσαν ξανά ζωντάνια στη Βάργιανη και τη σημερινή της μορφή.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού, με τα πετρόκτριστα σπίτια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τους αιωνόβιους πλάτανους και επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και την κεντρική πλατεία.

 

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Οι πηγές Μπουρμπούλα

Οι πηγές Μπουρμπούλα αποτελούν το σήμα κατατεθέν και το στολίδι της Βάργιανης. Από 7 πέτρινες βρύσες στο νοτιοανατολικό σημείο του χωριού, βγαίνει το νερό από τις πηγές. Τα πλατάνια και ο ήχος του νερού δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ηρεμίας και ευεξίας. Παλιά, οι κάτοικοι της Βάργιανης χρησιμοποιούσαν τις πηγές για πόσιμο νερό, για τη μαγειρική και το πλύσιμο των ρούχων τους, ενώ με το νερό πότιζαν και τα περιβόλια τους.

Η Νεραϊδοσπηλιά

Η σπηλιά που, σύμφωνα με τον μύθο, κατοικούνταν από τις νεράιδες του Παρνασσού, βρίσκεται στην πλαγιά πάνω από τη Βάργιανη. Το βάθος του σπηλαίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 100μ. Αποτελείται από δύο θαλάμους, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν περίπου 10 λεκάνες με βάθος πάνω από 1 μέτρο. Ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτήν από τη Βάργιανη, μετά από μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο και με εξαιρετική θέα, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εκπληκτικό θέαμα. Μία σπηλιά γεμάτη λίμνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που στο πέρασμα των αιώνων δημιούργησαν εξαίσια γλυπτά.

Η Βάργιανη είναι ιδανική για τους φυσιολάτρες και της πεζοπορίας. Μέσα στο κατάφυτο τοπίο και τα ελατοδάση. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διαθέτει 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια, 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

Μην φύγετε από την Βάργιανη, τα παραδοσιακά και φρέσκα προϊόντα, όπως φασόλια, ντομάτες, εξαιρετικό μέλι Παρνασσού, τσάι Παρνασσού, χυλοπίτες, καρύδια, τραχανά, τα τυροκομικά της περιοχής και το τσίπουρο.

Η ηρεμία και η γαλήνη καθιστούν την Βάργιανη τον ιδανικό προορισμό για μία απόδραση μακρυά από την πολύβουη πόλη…