Τζίτζινα: Το “κρυμμένο” χωριό του Πάρνωνα

553

Στην αγκαλιά του Πάρνωνα, το γραφικό και κατάφυτο χωριό Τζίτζινα (ή Πολύδροσο) θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή!

Το Πολύδροσο είναι ορεινό χωριό της Λακωνίας και στο παρελθόν ονομαζόταν Τσίντζινα ή Τσίντσινα. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Κρυμμένο μέσα στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια­ αμφιθεα­τρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τζίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Μοναστήρι Αγίων Αναργύρων

Χτίστηκε τη Βυζαντινή εποχή και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εποχή. Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν εδάφη τις Πελοποννήσου στην Τσίντζινα ζούσαν μόλις 144 άνθρωποι. Χρονολογείται τον 9ο μ.Χ αιώνα, είναι η αρχαιότερη της Λακωνίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Το 1715 οι Οθωμανοί εκδίωξαν τους Ενετού από την περιοχή και το χωριό πέρασε στην κυριότητά τους. Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι κάτοικοι του Πολύδροσου συμμετείχαν αμέσως στον αγώνα της Πελοποννήσου κατά του τουρκικού ζυγού. Το 1825, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ισμαήλ Πασά, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφτηκε το χωριό και έζησε στα βουνά του Πάρνωνα μαζί με επιτελείς του, προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Το παλαιότερο μνημείο του χωριού είναι ο υπέροχος σπηλαιώδης ναός του Αη – Γιάννη, με αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1333 -1335μ.Χ, ενώ ο εξωτερικός οχυρωματικός τοίχος κατασκευάστηκε κατά τις επιδρομές του Ιμπραήμ το 1826. Όταν φτάσετε στον σπηλαιώδη Ιερό ναό θα αντικρίσετε την μικρή πόρτα και την μοναδική είσοδο , μικρή για λόγους ασφαλείας από τους εχθρούς της τότε εποχής. Μπαίνοντας θα αντικρίσετε 3 διαφορετικά πατώματα – ορόφους στον τελευταίο όροφο βρίσκετε ο Ναός , σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ντόπιων , οι άλλοι 2 όροφοι ήταν για να κοιμούνται οι μοναχοί αλλά και οι αντάρτες που ήθελαν να κρυφτούν από τους Τούρκους.

Διαβάστε επίσης

Το Κελί

Το Κελί είναι ένα από τα ξωκλήσια που αξίζει να επισκεφτείτε. Η Παναγία η Κελιώτισσα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία χρονολογείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Συνεχίζοντας στο μονοπάτι του Κελιού θα συναντήσετε και την πηγή του Κελιού, όπου εκεί παλιότερα ήταν και οι δεξαμενές ύδρευσης του χωριού. Η διαδρομή απολαυστική και καταπράσινη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα κουραστική. Φεύγοντας, και αν έχετε όρεξη, θα μπορούσατε να συνεχίσετε προς την Αγία- Μαρίνα που το μονοπάτι θα λέγαμε είναι πιο απολαυστικό από αυτό που θα ακολουθούσατε αν ξεκινούσατε από το χωριό.

Δράση στον Πάρνωνα

Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός -ονομασία σλαβικής προελεύσεως- ή Κρόνιον κατά την αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων. Πολλές πηγές με νερά σχηματίζουν ποτάμια. Ανατολικά ρέουν ο Βρασιάτης και ο Τάνος, οι οποίοι καταλήγουν στον Αργολικό κόλπο. Ένα προϊόν που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στο βουνό είναι το τσάι και τα μαρτίνια (μανιτάρια). Ο Πάρνωνας διασχίζεται από δύο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο33. Και τα δύο ωστόσο βασίζονται στο οδικό δίκτυο και δεν έχουν ιδιαίτερη πεζοπορική αξία. Μάλιστα διασώζεται ένα μεγάλο μέρος από το πλέγμα μονοπατιών που συνέδεαν τα χωριά με τους ορεινούς πόρους ή άλλους προορισμούς. Με βάση τα μονοπάτια αυτά, έχουν διαμορφωθεί μερικές ενδιαφέρουσες πεζοπορικές ενότητες, οι πιο αξιόλογες απο τις οποίες είναι οι 16 διαδρομές γύρω απο τα Τσίτσινα, που σηματοδότησαν το 2000 ο ΕΟΣ Σπάρτης και η Υπαίθριος Ζωή και η ομάδα 4 διαδρομών γύρω από τα χωριά Κατάνιτσα, Πραστός, Σίταινα και Πλάτανος.

Τι να δοκιμάσετε

Η γη των Λακεδαιμονίων είναι μία αποκάλυψη για κάθε ταξιδιώτη. Φυσικές ομορφιές και πολιτισμός. Πολλά αξιόλογα και αγνά τα προϊόντα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Το ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας με το φίνο άρωμα, πορτοκάλια, παραδοσιακές πίτες και ζυμαρικά, μέλι αρίστης ποιότητας τα εσπεριδοειδή, πεύκα, θυμάρι, ρείκι, η φασκομηλιά, το θρούμπι, και το τεύκριο σπάνιο φυτό Ελαφονήσου προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο μέλι. Κηπευτικά, λαχανικά έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι της Λακωνίας, καθώς και τα αρωματικά βότανα από τον Πάρνωνα.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού και σε λιγότερο από 3 ώρες θα φτάσετε στο μαγικό χωριό Τζίτζινα και θα αφεθείτε στην αγκαλιά του Πάρνωνα!