Θεοχάρης: Αυξάνονται τα κονδύλια για τον τουρισμό

27

Τους επτά πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για την περίοδο 2021-2030, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο» είπε ο κ.Θεοχάρης, «που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στην επέκταση της σεζόν, στην ανάδειξη νέων προορισμών, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας άρα και των αμοιβών των εργαζομένων του κλάδου και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Αναλυτικά οι 7 πυλώνες:

Πυλώνας πρώτος, η προσβασιμότητα και η διασυνδεσιμότητα τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό άξονα. Με καταγραφή των τουριστικών ροών, αξιολόγησή τους αλλά και δημιουργίας σεναρίων ροών για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερος πυλώνας, Ιδιωτικές υποδομές και βιώσιμη διαχείριση και Ανάπτυξη. Με αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και βελτίωση στους άξονες με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Πυλώνας τρίτος, Δημόσιες Υποδομές και Διαχείριση της Εμπειρίας. Με Αξιολόγηση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και καταγραφή των σημείων που είναι προς βελτίωση.

Πυλώνας τέταρτος, Εκπαίδευση και κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού. Με απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου και των δεξιοτήτων, αλλά και αξιολόγηση των ελλείψεων με νέες εκπαιδευτικές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κίνητρα για επανεκπαίδευση.

Πέμπτον, Προϊοντική Ανάπτυξη, Προώθηση και Προβολή. Με χαρτογράφηση της ζήτησης, της ελληνικής προσφοράς αλλά και της ανταγωνιστικής προσφοράς. Στόχος είναι η δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων, αποβλέποντας στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Έκτον, Συνεργατική Διακυβέρνηση. Με χαρτογράφηση των δομών και λειτουργιών του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμών δημοσίου διαλόγου και διαχείρισης προορισμών.

Και τέλος, έβδομος πυλώνας, Ρυθμιστικό και Κανονιστικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ανάλυση των νομοθετικών κενών.

Οι 5 στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού για το 2020

Για τη νέα χρονιά, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι υπάρχουν 5 στρατηγικοί στόχοι. Είπε σχετικά:

1. Προώθηση του Βιώσιμου Τουρισμού. Θα ανακοινώσουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, όμως, μπορώ να πω από τώρα πως το Υπουργείο Τουρισμού θα γίνει “plastic free”, ώστε να δώσει το σύνθημα των αναγκαίων προσαρμογών για το περιβάλλον.

2. Ποιοτική εκπαίδευση με ριζικές αλλαγές στο τοπίο της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

3. Προσβάσιμος Τουρισμός με προώθηση των καταλυμάτων που είναι φιλικά προς τα άτομα με αναπηρία.

4. Νέες επενδύσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν χθες στη ΔΕΣΕ, ύψους 1 δις, που δημιουργούν σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό προς όφελος όλης της κοινωνίας.

5. Νέα Ψηφιακά Εργαλεία με προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Βρέθηκα στη Βοστώνη, στην καρδιά της καινοτομίας στις ΗΠΑ και προωθώ τη σύνδεση του εκκολαπτηρίου του ΞΕΕ, του capsuleT, με τις πρωτοβουλίες οργανισμών της Βοστώνης για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στις καινοτόμες επιχειρήσεις του Τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι ήδη τρέχει η χειμερινή καμπάνια για το city break για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός με τον ΕΟΤ, ώστε να ξεκινήσει τον Ιανουάριο η καμπάνια για το 2020.

Για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο νωρίς, τόνισε.

70 εκατ. ευρώ το 2020 στο Υπουργείο Τουρισμού

Όπως είπε ο κ.Θεοχάρης για το 2020 αυξάνονται οι δαπάνες του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού από 24 εκατ. ευρώ το 2019 σε 33 εκατ. ευρώ το 2020. Αύξηση, δηλαδή, της τάξεως του 38%.

Συνολικά, τακτικός προϋπολογισμός (37 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (33 εκατ. ευρώ) στο Υπουργείο Τουρισμού, ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ για το 2020 και θα καλύψουν μια σειρά κρίσιμων δραστηριοτήτων για το τουριστικό προϊόν, την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως είπε.

Απολογισμός μέχρι τώρα

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Είπε για τα πεπραγμένα:

-Επικαιροποίησαμε το σχέδιο εμπορικής προώθησης, το «marketing plan» του ελληνικού τουρισμού αν προτιμάτε, για την περίοδο 2020-2021.

– Θεσμοθετήσαμε την παράταση της προθεσμίας για την κατάταξη των ξενοδοχείων.

– Εκπονήσαμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης με την Κίνα, ειδικά για θέματα τουρισμού. Με τη δυναμική είσοδό μας στη συγκεκριμένη αγορά, στοχεύουμε σε προσέλκυση 500.000 επισκεπτών έως το 2021.

– Αναπροσαρμόσαμε τις διατάξεις για το Brexit, προβλέποντας ρυθμίσεις για να προστατευθούν τα συμφέροντα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

– Ολοκληρώνουμε την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της Σαντορίνης ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας.

– Είμαστε παρόντες σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

– Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό του νέου Μαζικού Ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.

– Υλοποιούμε πρόγραμμα προώθησης για τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, καθώς και τον τουρισμό ευεξίας.

– Αίρουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη του αναρριχητικού, του καταδυτικού και άλλων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού.

– Αναγνωρίσαμε ως ιαματικές διάφορες πηγές σε όλη την Ελλάδα.

-Τέλος, υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες για την εγκαινίαση νέων γραμμών για το 2020: Σανγκάη – Αθήνα, Μπαχρέιν – Μύκονος, ενώ ανακοίνωσε τη γραμμή Ντόχα-Σαντορίνη.

Ο Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις είναι πάνω από τα τουριστικά έσοδα που κατεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης πως το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017 τα έσοδα υπολείπονταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του 2016, ενώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 τα έσοδα ήταν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα έσοδα που είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2017.

«Όλα αυτά ενώ είχαμε να διαχειριστούμε την πτώχευση της Thomas Cook, φέρνοντας διατάξεις προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων», είπε ο κ.Θεοχάρης και συμπλήρωσε «η επιτυχία αυτής της χρονιάς απαντάει στην κακόπιστη κριτική που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πηγή: Tornosnews