Τερψιθέα: Το “άγνωστο” διαμάντι της Ορεινής Ναυπακτίας

1.326

Σε υψόμετρο 800 μ. στους πρόποδες του Κερασοβουνίου,  η Τερψιθέα, μαγεύει με την πρώτη ματιά… πυκνό ελατόδασος, βουνά και χείμαρροι συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό!

Η Τερψιθέα είναι ορεινό χωριό της επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ανήκει στο βόρειο τμήμα της και μαζί με τα άλλα χωριά της περιοχής αποτελούσαν τα λεγόμενα Κράβαρα. Παλαιότερα ονομάζονταν Βετολίτσα ή Βετολίστα αλλά και Ρωμηά. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ομάλια (Κερασοβούνι ή Τρίκοβο). Περιβάλλεται από τους χειμάρρους Μέγα Ρέμα ή Μαϊρεμα και το Ντεμεσιά ρέμα. Τα δύο ρέματα συμβάλουν στο ποταμό Μόρνο κοντά στη γέφυρα Ρέρεσι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Τερψιθέας και προς τα νότια τοποθετείται η αρχαία πρωτεύουσα των Αποδοτών Αιγίτιον, όπου οι Αιτωλοί νίκησαν τους Αθηναίους την περίοδο των Πελοποννησιακών Πολέμων με επικεφαλής το στρατηγό Δημοσθένη το 428 π.Χ.

Η παλιά ονομασία Βετολίστα αναφέρεται γύρω στα 1100 και είναι σλαβικής προέλευσης. Με το ίδιο όνομα αναγράφεται και στα οθωμανικά κατάστιχα, του 1455 και 1575. Η αρχική θέση της Τερψιθέας ήταν στη τοποθεσία “Παλαιοχώρι” ή “Παλιοχώρια”, βορειοανατολικά της σημερινής, κοντά στο νεκροταφείο. Εξ΄ αιτίας μιας επιδημίας ελονοσίας μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση, όπου δεν έχει αυξημένη υγρασία. Ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει την Τερψιθέα με το όνομα Βετολίστα στον κατάλογο των χωριών της περιοχής Κραβάρων να κατοικείται από 60 οικογένειες

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας

Tο Λαογραφικό Μουσείο, στεγασμένο στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, απότοκο του «Πολιτιστικού Κέντρου Τερψιθέας». Το Μουσείο έχει πολλές συλλογές, όπως: εκκλησιαστική γωνιά, σχολική γωνιά, γωνιά των παντοπωλείων, κοινοτική γωνιά, γεωργικά εργαλεία, αντικείμενα σπιτιού κ. ά.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στον κάτω μαχαλά, χρονολογείται πριν τον δέκατο ένατο αιώνα, με τελευταία αναστήλωση το 1848. Οι παλιές εικόνες είναι σύγχρονες (του ιδίου ζωγράφου) των εικόνων του παλαιού Αγίου Νικολάου και του ομώνυμου ναού της Αμπελακιώτισσας. Στον 19ο αιώνα η Αγ. Παρασκευή κατά διαστήματα ήταν έδρα χωριστής ενορίας.

Extra Tip: Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά.

Βόλτα στα Πέριξ

Η Τερψιθέα είναι ιδανική αφετηρία για να οργανώσετε κοντινές εξορμήσεις:

Στην Ελατού, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και είναι πνιγμένη μέσα στα έλατα και το υπέροχο φυσικό τοπίο, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Στην Άνω Χώρα, θα συναντήσετε υπέροχη φύση, παραδοσιακά και αυθεντικά χωριά, καταπράσινα δάση και κελαριστά ρυάκια. Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που εντυπωσιάζει και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους της ορεινής απόδρασης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Στη Λιμνίστα, βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων, στις νοτιοανατολικές πλευρές της Μακριάς Ράχης (1.114 μ.), στο πέρασμα ανάμεσα στην ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα. Το χωριό κτίστηκε στη σημερινή θέση μετά την Επανάσταση του 1821 από κατοίκους του παλαιότερου χωριού Παλιόσπιτα. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα μεγάλος πλάτανος με βρύση. Ο ενοριακός ναός του χωριού είναι οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, ο οποίος κτίστηκε το 1866.

Τι να δοκιμάσετε

Μην φύγετε από τη Τερψιθέα χωρίς να δοκιμάσετε κόκορα με χειροποίητα μακαρόνια, τις τοπικές πίτες με άγρια χόρτα, τα ολόφρεσκα αυγά, μέχρι φρεσκο ζυμωμένο ψωμί με τοπικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και φυσικά το ξακουστό αρωματικό μέλι!

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω της Ολυμπίας Οδού, σε 3 ώρες θα φτάσετε στο υπέροχο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας το οποίο υπόσχεται να σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας!