Συρράκο: Ένα πέτρινο στολίδι στα Τζουμέρκα

473

Χτισμένο τον 15ο αιώνα μ.Χ, το Συρράκο διατηρεί ακόμη και σήμερα την απαράμιλλη ομορφιά του. Γενέτειρα πολλών γνωστών ποιητών, ευεργετών, εμπόρων και αγωνιστών της Ελλάδας, το στολίδι της Ηπείρου δε σταματά να μαγεύει! Έτοιμοι για ένα ταξίδι στην παράδοση;

Τι να δείτε/να κάνετε στο Συρράκο

Τα λαογραφικά μουσεία Κ. Κρυστάλλη και Φωτιάδου

Κάποτε ήταν το πατρικό σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, σήμερα στεγάζεται ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο με εξαιρετικά εκθέματα και βιβλιοθήκη. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν αντικείμενα της οικογένειας Κρυστάλλη και δωρεές των άλλων κατοίκων του Συρράκου. Ο φυσιολάτρης ποιητής του βουνού εκδιώχθηκε το 1887 από την Hπειρο λόγω της πατριωτικής ποιητικής του συλλογής «Αι σκιαί του Aδου». Ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να ξαναγυρίσει στα αγαπημένα του χώματα όμως παραμένει το απόλυτο σύμβολο για τους ανθρώπους του Συρράκου, από όπου κατάγονται επίσης ο ποιητής Γ. Ζαλοκώστας. Εύλογα, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πως ο Κώστας Κρυστάλλης δεν έπαψε να εκφράζει με κάθε τρόπο στα γραπτά του τον έρωτά του για τη φύση και ιδιαίτερα την ορεινή φύση του χωριού του, παρόλο τον τρόπο που του φέρθηκαν. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει συνεχιστή της δημοτικής παράδοσης, για τη φυσιολατρία. «Ο Κρυστάλλης δεν είναι λαός που βρίσκεται και γίνεται ποιητής αλλά ο ποιητής που βρίσκεται και γίνεται λαός», είχε πει ο αείμνηστος Παλαμάς.

Το παραδοσιακό μουσείο έχει στην κατοχή του κειμήλια 150 χρόνων ανεκτίμητης αξίας που η εγγονή του, Ερμηνεία Φωτιάδου, όπου και προσέφερε ως δωρεά στο αγαπημένο της χωριό για να λειτουργήσει ως μουσείο. Σε αυτό το μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού αλλά και αντικείμενα του εξωτερικού καθώς και βραβεία. Επίσης θα μπορέσετε να δείτε Γαλλικές εφημερίδες. Το μουσείο αυτό αποτέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της παράδοσης και του πολιτισμού του Συρράκου και συνεισέφερε, στην επιμόρφωση επερχόμενων γενιών με αποτέλεσμα να εμβαθύνουν στην εκμάθηση της λαϊκής τέχνης, του πολιτισμού, της ιστορίας και της αυθεντικότητας.

Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Χτίστηκε γύρω στον 17ο αι. και ακόμη και σήμερα δε σταματά να συγκινεί τους πιστούς. Αυτό δε, που το κάνει τόσο ξεχωριστό και αξιόλογο, είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Το 1821 οι Τούρκοι λεηλάτησαν ολοκληρωτικά το ναό. Η εκκλησία αναστηλώθηκε από τους ίδιους τους Συρρακιώτες οι οποίοι εθελοντικά κουβαλούσαν τις πέτρες και τα μάρμαρα από τα βουνά. Η αποπεράτωση του ναού ολοκληρώθηκε το 1888. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο τιμώντας έτσι τον πολιούχο-προστάτη Άγιο του χωριού. Ο οκταγωνικός τρούλος στην κορυφή, και ο Δεσποτικός θρόνος στο εσωτερικό τονίζουν το μεγαλείο του ναού και πλημμυρίζουν με ευλάβεια τους πιστούς.

Περάστε από την Γκούρα

Η λιθόκτιστη βρύση «Γκούρας» είναι από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα του Συρράκου και βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία. Είναι μία από τις πολλές διάσπαρτες βρύσες και από τα παλαιότερα κτίσματα του χωριού. Έχει περίτεχνη κατασκευή με θολωτή στέγη και τρία στόμια από τα οποία βγαίνει το παγωμένο νερό.

Ώρα για πεζοπορία

Στο Συρράκο ακολουθεί ένα προσβάσιμο μονοπάτι που σας οδηγεί στο βάθος της χαράδρας. Από εκεί θα ανηφορίσετε και θα κατευθυνθείτε προς το Συρράκο. Στο πανέμορφο αυτό φυσικό περιβάλλον, θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Εκεί όπου ο ήλιος δύσκολα θα σας ”ανακαλύψει” στο Φαράγγι του Χρούσια, μπορείτε να πάρετε το δρόμο των αρχαίων Σελλών για να μάθετε για τις εμπορικές διαδρομές των καραβανιών, για τους δρόμους που οδηγούσαν στον κόσμο της Ανατολής και της Δύσης, εκεί που οι Ηπειρώτες έμποροι μετέφεραν το μυρωδάτο καπνό και τα μοναδικά υφαντά του Συρράκου.

Επισκεφθείτε τον νερόμυλο

Ο νερόμυλος που βρίσκεται στη είσοδο του Συρράκου, είναι ένας από τους τρεις παραδοσιακούς νερόμυλους που υπήρχαν στο χωριό. Έχει αναστηλωθεί, ύστερα από φθορές που είχε υποστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και εύκολα προσβάσιμος από το λιθόστρωτο μονοπάτι.

Βόλτα στην κοντινή Μονή Κηπίνας

Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή Κηπίνας με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική η οποία βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κηπίνας, στο δρόμο Κηπίνας-Καλαρρυτών. Είναι χτισμένο στο μέσο σχεδόν ενός τεράστιου βράχου στη ΒΑ πλευρά του άγριου φαραγγιού του Καλαρρύτικου ποταμού και προκαλεί θαυμασμό η θεμελίωση πάνω από κατακόρυφους βράχους. H είσοδος στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι και από μια μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα.

Πως μπορείτε να πάτε εκεί

Στο Συρράκο μπορείτε να φτάσετε οδικώς με το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να πάτε από την Αθήνα μέσω Άρτας, αφού πρώτα διασχίσετε την Ολυμπία Οδό . Η διαδρομή που θα διανύσετε είναι 400 χλμ περίπου και θα κάνετε κάτι παραπάνω από 5 ώρες με μία μέση ταχύτητα.