Παγγαίο: Κατάφυτες πλαγιές γεμάτες εκπλήξεις

276

Γεμάτο μύθους, δέντρα, χειμερινά χρώματα που μαγεύει Θεούς και θνητούς…

Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος της Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το “Μάτι” με υψόμετρο 1.956 μέτρα. Δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς σκεπάζουν τις πλαγιές και τις ρεματιές του.

Κατά την ελληνική μυθολογία το όρος αρχικά ονομαζόταν Καρμάνιον, για να ονομαστεί μετέπειτα Παγγαίον από τον Παγγαίο, γιο του θεού Άρη και της Κριτοβούλης, ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει τις τύψεις του για την αιμομιξία που άθελά του διέπραξε με την θυγατέρα του, αυτοκτόνησε πάνω στο όρος αυτό. Επίσης, υπήρξε σπίτι του Ορφέα και φιλοξένησε το ιερό του θεού Διονύσου, εξ ου και οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι που δημιουργήθηκαν εδώ. Το Παγγαίο όρος αναφέρεται συχνά από τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές πηγές και ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τα αργυρωρυχεία και χρυσωρυχεία του, καθώς και για τη ναυπηγήσιμη ξυλεία που παρείχαν τα δάση του. Ακόμη περίφημα ήταν τα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα που φύονταν σε αυτό.

Το Παγγαίο είναι και γνωστό ως το Χρυσοφόρο Παγγαίο λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και αργυρού που εκμεταλλεύτηκε στην αρχαιότητα ο Φίλιππος Β’ Βασιλιάς των Μακεδόνων. Μια από τις εισόδους των μεταλλείων είναι ακόμα διακριτή, λίγο πριν το Καταφύγιο Χατζηγεωργίου επί του παλαιού ορεινού δρόμου.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Ιερό του Διονύσου

Στην κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σάτρες. Στο μαντείο υπήρχε μια γυναίκα ως «προμάντιδα», δηλαδή σαν Πυθία. Επίσης είχε έμπειρους ιερείς, τους «προφήτες», προερχόμενους από το πολεμικό φύλο των μαχαιροφόρων Βησσών της Ροδόπης, οι οποίοι μετέφεραν στους πιστούς τους χρησμούς που ο Βάκχος ενέπνεε στην προμάντιδα. Τα «ακιδογραφήματα» ή τα «βραχογραφήματα» του Παγγαίου αποτελούν σχεδιάσματα πάνω στον γρανίτη ή τον ασβεστόλιθο, συνηθέστατα στο ύπαιθρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και μέσα σε σπήλαια. Παριστάνουν ζώα, ανθρώπους, αγρίμια του δάσους αλλά οι αρχαιολογικές γνώσεις για αυτά είναι ελάχιστες.

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Στη βόρεια πλαγιά του όρους και σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Η ίδρυση της μονής ανάγεται στον 5ο αι. μ.Χ. και τα νεότερα χρόνια αποτέλεσε σημαντική εστία παιδείας του υπόδουλου Ελληνισμού. Κατά την εποχή της Επανάστασης του 1821, η Μονή είχε καταστεί πνευματικό και εθνικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και οι ηγούμενοί της είχαν στενή συνεργασία με τους ηγέτες της Επαναστάσεως (Νικοτσάρας, Εμμανουήλ Παπάς) στη Βόρεια Ελλάδα.

Ώρα για δράση

Ορειβασία, σκι, αναρρίχηση, πεζοπορία, εξερεύνηση σπηλαίων, νυχτερινή αστροπαρατήρηση και διανυκτέρευση στο βουνό. Το Παγγαίο προσκαλεί όλους όσοι έχουν περιπετειώδη διάθεση και αγαπούν τη φύση! Τα περιπατητικά μονοπάτια: της Μεσορόπης, ένα εξαιρετικού κάλλους μονοπάτι που οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες και λίμνες, της Εικοσιφοίνισσας, με αφετηρία το ιστορικό μοναστήρι της σε υψόμετρο 550μ. και το μονοπάτι της Αυλής, το παλαιότερο της περιοχής, όπου θα συναντήσετε το ποτάμι, πλαγιές με κέδρους και βελανιδιές και δάσος με οξιές. Στο Παγγαίο υπάρχουν πέντε ορειβατικά καταφύγια. Τα τρία βρίσκονται κοντά στις κορυφές του βουνού και έτσι δίνουν τη δυνατότητα στον ορειβάτη να διανυκτερεύσει και να συνεχίσει την εξερεύνησή του την επόμενη μέρα.

Τι να δοκιμάσετε

Μία εύφορη γη με όλα τα καλούδια… Μην φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το τσίπουρο, ζυμαρικά, χαλβάδες και ταχίνι, φρέσκα ψάρια, τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά γλυκά και φυσικά τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής!

Άγρια βουνίσια ομορφιά, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά! Το Παγγαίο είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, τις παραδοσιακές γεύσεις και την περιπέτεια…