“Στάνη”: Ένα γαλακτοπωλείο με άρωμα παράδοσης στην καρδιά της Αθήνας

1.660

Σε έναν μικρό πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας, θα σας οδηγήσουν μυρωδιές από ρυζόγαλο, γιαούρτι, φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες και σιροπιαστά γλυκά. Εκεί, από το 1931, υπάρχει ένα μαγαζί πιστό στην παράδοση, το οποίο προσφέρει μοναδικές γεύσεις με πρωταγωνιστή το γάλα!

Γιαούρτι παραδοσιακό, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που θυμίζουν άλλες εποχές, ολόφρεσκα γλυκά, είναι ορισμένα μόνο από τα εξαιρετικά προϊόντα που θα βρει κάποιος στη “Στάνη”. Μία ξεχωριστή θέση στη λίστα με τα προϊόντα καταλαμβάνει το εξαιρετικό και νούμερο 1 στην Αθήνα, ανθόγαλο με μέλι και καρύδια.

Η επιμονή των ιδιοκτητών στην ελληνική παράδοση, έκανε το μαγαζί ξακουστό σε Ελλάδα και  εξωτερικό καθώς έχει βραβευτεί από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας, το Βήμα Gourmet, το Maison francaise, ενώ αφιερώματα για τη “Στάνη” έχουν προβληθεί στο National Geographic channel και στο Lonely Planet.

Η ιστορία της “Στάνης”

Η ιστορία της ΣΤΑΝΗΣ ξεκινάει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος , γενέτειρα του ήρωα της επανάστασης του 1821, στο νομό Φωκίδας. Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν οι σημαντικότεροι βιομήχανοι γάλακτος (Δασκαλόπουλος [ΔΕΛΤΑ], Φιλίππου [ΦΑΓΕ]), αποτέλεσε την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή της ΣΤΑΝΗΣ Νικολάου Καραγεώργου, ο οποίος έφυγε το 1931 με προορισμό τον Πειραιά όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο που γνώριζε καλύτερα από κάθε τι άλλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και η επιχείρηση αναπτυσσόταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά όμως οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο τον Πειραιά, τον ανάγκασαν να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη όπου συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα η ΣΤΑΝΗ.

 

Το καινούργιο κατάστημα αγαπήθηκε γρήγορα από τους Αθηναίους και οι πρώτες επιτυχίες δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Το 1953 απονέμεται στην ΣΤΑΝΗ δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λίγο αργότερα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο προϊόν .

Το 2005 η ΣΤΑΝΗ ανακαινίσθηκε ριζικά υιοθετώντας τους αυστηρότερους υγειονομικούς κανονισμούς διατηρώντας όμως το ύφος του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου.

Σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί από την ίδια οικογένεια , συγκεντρώνοντας την αγάπη του κόσμου.

 

Info:

Μαρ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Tηλ.: 210 52 33 637, 210 52 27 451.

 Aνοιχτά από τις 06.00 έως τις 23.00