Καταρράκτες Νεμούτας: Ταξίδι στον τόπο που ζουν… οι νεράιδες!

210

Ένας τόπος καλά κρυμμένος στην Πελοπόννησο, μία όαση που μαγεύει από την πρώτη στιγμή…

Οι καταρράκτες παίρνουν το όνομά τους από το χωριό Νεμούτα, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, σε υψόμετρο 562 μέτρων. Η ονομασία Νεμούτα προέρχεται από το αρχαίο νέμο, που σημαίνει βοσκότοπος, ή νέμω, που σημαίνει μοιράζω. Έχει σλαβική προέλευση προερχόμενη από το “nemytb” (θηλυκό nemyta), που σημαίνει άπλυτος, άλλη πιθανή προέλευση της ονομασίας είναι από τη μεσαιωνική πόλη Νεμούρ της Γαλλίας, από την οποία, ένας ιππότης που εγκαταστάθηκε στην περιοχή την περίοδο της Φραγκοκρατίας, την ονόμασε με το όνομα της πατρίδας του.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι στη δασική περιοχή που σήμερα λέμε φαράγγι του Ερυμάνθου ζούσαν Κένταυροι, και ο θεός Πάνας έπαιζε με τον αυλό του στα γορτυνιακά ποτάμια και χόρευε με τις Δρυάδες, τις Αμαδρυάδες και τις νεράιδες. Στα νεότερα χρόνια οι τοπικοί θρύλοι την ήθελαν να είναι κατοικία νεράιδων.

Η περιοχή συνδέεται, επίσης, και με τον Ηρακλή, καθώς λέγεται ότι εδώ πραγματοποίησε τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, λοιπόν, ο Ηρακλής σκότωσε εδώ τον Ερυμάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συµβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του, προκαλώντας καταστροφές.

 

Κατά τη διαδρομή τους, από το βουνό Ερύμανθος όπου πηγάζουν μέχρι την κατάληξή τους στον Αλφειό, τα νερά του ποταμού δημιουργούν τοπία εξαιρετικής ομορφιάς και σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες, τους περίφημους καταρράκτες της Νεμούτας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους καταρράκτες παραμένουν δύσκολα προσβάσιμοι, χωμένοι ανάμεσα σε άγρια βλάστηση και σε αρκετές απόκρημνες πλαγιές, οι οποίες τους επιτρέπουν να γκρεμίζονται εντυπωσιακά από ύψος 10 ή και 20 μέτρων. Τρεις ωστόσο ανάμεσά τους (η λεγόμενη «Πύλη του Παραδείσου», η Σουφάλα και ο Άη-Γιάννης) προσεγγίζονται εύκολα.

Εξερευνήστε κάνοντας πεζοπορία

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης  κι έχει μήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή.

Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεµατιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες και στη ρεµατιά του Άµπουλαμε άλλους 16 καταρράκτες!

Ένας παραμυθένιος τόπος, με άγρια ομορφιά και εντυπωσιακούς καταρράκτες… Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω της Ολυμπίας Οδού, 3 ώρες και 15 λεπτά θα φτάσετε στο ονειρεμένο σκηνικό της Ηλείας!

Έτοιμοι για εξερεύνηση;