Η γενέτειρα του Τσελεμεντέ αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν φαγητό! Όλοι το ξέρουν αυτό… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο στη Σίφνο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Στην παρακάτω λίστα συγκεντρώσαμε όλα εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στην μαγευτική Σίφνο…
1. Μαστέλο
Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο πήλινο σκεύος «μαστέλο», ένα από τα ιδιαίτερα πήλινα σκεύη για τα οποία φημίζεται η Σίφνος. Το κρέας σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες, σφραγισμένο για πολλές ώρες, μέχρι να γίνει κυριολεκτικά…λουκούμι!
2. Ρεβυθάδα
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού. Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο! Φτιάχνεται σε πήλινο σκεύος και σιγοψήνεται για ώρες…
3. Ρεβυθοκεφτέδες
Όπως καταλάβατε η Σίφνος που φημίζεται για τα ρεβίθια της. Οι ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου θα συναρπάσουν πραγματικά όποιον τους δοκιμάσει. Ιδανικός μεζές και για το καλοκαίρι στην άκρη της θάλασσας με ένα κρύο ουζάκι.
4. Γυλωμένη μανούρα
Μαλακό λευκό τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα με ξεχωριστό άρωμα και πορφυρό χρώμα στο εξωτερικό της, κι αυτό γιατί είναι βουτηγμένη στο κρασί και στη συνέχεια στη γύλη (την οινολάσπη, τα κατακάθια του κρασιού)! Αφού γυλωθεί, μπαίνει στο κιούπι και κάθεται εκεί υπομονετικά να ωριμάσει.
5. Μελόπιτα
Αυτό το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, είναι ιδανικό για του επισκέπτες της άνοιξης και του Πάσχα, αφού το γάλα υπάρχει σε πληθώρα και φτιάχνονται τα φρέσκα τυριά όπως η φρέσκια μηζύθρα που μπαίνει στην μελόπιτα. Είναι ένα απλό γλυκό ταψιού με λίγα υλικά (μηζύθρα, μέλι, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά), γυμνό από φύλλο.
6. Λωλή
Είναι μία γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και σταφίδες. Έξτρα αρωματική και πεντανόστιμη!
7. Μπισκότα Σίφνου
Αφράτα και παράλληλα τραγανά, με μπόλικο καβουρδισμένο αμύγδαλο και γεύση φρέσκου βούτυρου. Ίσως να μπορούσαν να παρομοιαστούν με κουραμπιέ, που μόλις έχει βγει από το φούρνο! Εθίζεσαι και δε σταματάς ποτέ στο ένα!
8. Κουλουράκια Σίφνου με γλυκάνισο
Κουλουράκι που η παραγωγή του βασίζεται στην κατασκευή ξινού προζυμιού, αλευριού ζαχαροπλαστικής, λαδιού, ζάχαρης και γλυκάνισου.