Ρόδη Κράτσα στο Passenger.gr: Ετοιμάζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής των νησιών μας

206

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, μιλά στο Passenger.gr για την επόμενη μέρα στον τουρισμό και για τις δράσεις που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια, προκειμένου να στηριχθούν οι εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων που πλήττονται από την πανδημία.

“Συνεχίζουμε την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε ξενοδοχεία, καταλύματα και υπηρεσίες”, αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στόχος για φέτος είναι η προσέλκυση του εσωτερικού τουρισμού.

“Η Περιφέρεια στοχεύει φυσικά στην καλή τουριστική υποδομή σε όλους τους τομείς και για τα επόμενα χρόνια, όπως την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και την δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”, προσθέτει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1) κ. Κράτσα, τι μέτρα έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών εν μέσω της πανδημίας. Και με ποια μέτρα προστατεύονται οι κοινωνικά ευάλωτοι;

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θέσαμε σε εφαρμογή ένα συντονισμένο σχέδιο, συντεταγμένοι στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας στην μάχη κατά του κορονοϊού Covid-19. Δεν ήταν εύκολο , γιατί όλοι ήμασταν και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με αβέβαιη εξέλιξη ως προς την διάρκεια, ως προς το εύρος και το βάθος των συνεπειών.

Πρώτοι στόχοι μας ήταν να προστατεύσουμε τους εργαζόμενούς μας σε όλα τα νησιά και παράλληλα να εφαρμόσουμε ωράρια, συνθήκες και βάρδιες εργασίας που εξυπηρετούν τους πολίτες , λειτουργούν τα συλλογικά όργανα και προχωρούν τα τρέχοντα θέματα.

Σε συνεχή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τα όργανα της τάξης, προστατεύσαμε τα νησιά μας από ιδιαίτερους κινδύνους, όπως την απαγόρευση του κατάπλου πλοιαρίων αναψυχής από γειτονικές χώρες, Ιταλία, Κροατία και την διακοπή της σύνδεσης με την Αλβανία.

Είμαστε σε συνεργασία με τους 12 Δήμους της Περιφέρειας, με τα Νοσοκομεία, με τους Ιατρικούς Συλλόγους και κοινωνικούς φορείς για παροχή ιδιαίτερης στήριξης σε υλικά προστασίας, για την βοήθεια στο σπίτι, διανομή ενημερωτικού υλικού σε συγκεκριμένους χώρους, πέρα από την ειδική προβολή ενημέρωσης στα ΜΜΕ και βέβαια την παροχή συμβουλών στους πολίτες με τηλεϊατρική.

Η διάδοση του Covid -19 είναι πολύ περιορισμένη στα νησιά μας χάρις κυρίως στην πειθαρχία και αίσθημα ευθύνης των πολιτών. Συνεχίζουμε βέβαια την προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία με όλα τα μέσα. Στόχος μας είναι η Ασφαλής και Σοβαρή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

2) Τα Ιόνια Νησιά συνιστούν κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Ωστόσο φέτος οι ειδικοί του Τουρισμού μιλούν για μια χαμένη χρονιά; Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Η τουριστική περίοδος όπως την γνωρίζουμε έχει σίγουρα χαθεί, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μείνουμε με «σταυρωμένα τα χέρια» .

Έχουμε εξάλλου ενθαρρυντικά μηνύματα ανυπομονησίας θαυμαστών των νησιών μας από ολόκληρο τον κόσμο. Καλλιεργούμε την επικοινωνία με τους πράκτορες, μικρούς και μεγάλους, που έχουν παραδοσιακή παρουσία στο Ιόνιο και προβάλλουμε την εικόνα μας και τα πλεονεκτήματά μας μέσα στο πνεύμα του «Greece from Home».

Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και με τους τουριστικούς παράγοντες σε όλα τα νησιά για την ετοιμότητά μας σύμφωνα με αυτά που θα ισχύσουν όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων, τις συμφωνίες με τους tour operators, τα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις και την φιλοξενία επισκεπτών κλπ.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ευνοήσουν οι συνθήκες θα αποτελέσουμε κατεξοχήν προορισμούς επιλογής.

3) Τι δράσεις έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια προκειμένου να στηρίξει τις εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων που πλήττονται από την πανδημία; 

Η στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζόμενων του τουριστικού κλάδου έρχεται από την κυβέρνηση. Απαιτούνται γενναία μέτρα γιατί στα Ιόνια, ακόμη δεν έχουμε επουλώσει τις πληγές από την κατάρρευση της Thomas Cook. Έτσι, επισημαίνουμε στην κυβέρνηση τις ιδιαίτερες ανάγκες των εποχικών επιχειρήσεών μας σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων υποχρεώσεων όσο και για την επανεκκίνηση.

Η κρίση αυτή ανέδειξε την ανάγκη μίας ολοκληρωμένης πολιτικής τουρισμού σε ενιαίο φορέα κυβερνητικό για τις παραγωγικές διαδικασίες, για την προβολή, για τις υποδομές.

Σήμερα είναι διάσπαρτες όλες αυτές οι αρμοδιότητες σε διάφορα Υπουργεία και στον ΕΟΤ και έτσι δυσχεραίνεται ο συντονισμός και η στόχευση.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνεχίζουμε την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε ξενοδοχεία, καταλύματα και υπηρεσίες. Η τελευταία μας απόφαση αφορούσε σε 324 επιχειρήσεις με ποσό επιχορήγησης 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κεφάλαια επανεκκίνησης από το ΕΣΠΑ τις επιχειρήσεις μας, όπως και τους εργαζόμενους.

Έχουμε επίσης σε εξέλιξη πρωτοβουλία για την ενίσχυση σχεδίων σύμπραξης επιχειρήσεων και Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας για την αναβάθμιση και διεύρυνση υπηρεσιών και προϊόντων.

Για την επόμενη ημέρα σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους τουριστικούς φορείς, ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης των επιχειρήσεων με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

4) Υπάρχει κάποια καμπάνια προβολής των Ιονίων Νήσων που σκοπεύετε να υλοποιήσετε τους επόμενους μήνες; Η Περιφέρεια στοχεύει και στον εσωτερικό τουρισμό; 

Ετοιμάζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής με ποικίλα μέσα όπως ψηφιακή καμπάνια, ανανέωση του έντυπου υλικού, προβολή του θεματικού τουρισμού για κάθε νησί. Καθένα έχει ήδη το δικό του brand name αλλά και ολόκληρο το Αρχιπέλαγος Ιόνιο με τα γνωστά και τα λιγότερα γνωστά νησάκια με έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό.

Για φέτος σκοπεύουμε να προσελκύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό και επίσης τον τουρισμό μεταξύ των νησιών για να ενισχύσουμε την αλληλογνωριμία και την συνοχή μας.

Αυτά δεν μπορούν βέβαια με τίποτε να καλύψουν το κενό του διεθνούς τουρισμού, αλλά θα μπορούν να προσφέρουν μία τόνωση στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές.

5) Σχεδιάζετε ήδη από τώρα το 2021; Και αν ναι πάνω σε ποιους άξονες θα στηριχθεί η τουριστική προβολή της Περιφέρειας;

Η Περιφέρεια στοχεύει φυσικά στην καλή τουριστική υποδομή σε όλους τους τομείς για τα επόμενα χρόνια, όπως την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και την δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην προβολή των πλεονεκτημάτων μας αλλά και στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών όπως το οδικό δίκτυο, η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και η εξωστρέφεια που μας έλειψε τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα προετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις «Ιόνια 2021», όπου θα αναδείξουμε την ιστορική και πλούσια ταυτότητά μας και την συμβολή των νησιών μας στην συγκρότηση και εξέλιξη του νεοσύστατου ελληνικού ελεύθερου κράτους. Θα αναδείξουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν τα Ιόνια ξεχωριστά!