Πολύδροσος, η ήρεμη δύναμη του Παρνασσού

706

Ποιος είπε ότι ο Παρνασσός είναι μόνο η Αράχωβα;

Σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού βρίσκεται χτισμένη η Πολύδροσος και τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

Ήσυχα και γραφικά σοκάκια, καταπράσινα τοπία, παραδοσιακές γεύσεις. Στο low profile χωριό του Παρνασσού θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μία μίνι απόδραση. Πάμε να το ανακαλύψουμε!

Τι να δείτε/να κάνετε στην Πολύδροσο

Η Πολύδροσος έχει μια όμορφη πλατεία με πλατάνια στην οποία βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η τριπλή πέτρινη βρύση.

Περπατήστε 20’ και φτάστε στις πηγές της Αγίας Ελεούσας, μία τοποθεσία πνιγμένη στα πλατάνια, με αναβλύζοντα νερά από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και υπέροχη θέα στην Πολύδροσο. Εκεί θα δείτε τα ερείπια του Βυζαντινού ναού της Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας που χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ.

Σε απόσταση 12χλμ. από την Πολύδροσο, θα βρείτε το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τα γύρω γραφικά χωριά όπως την Λίλαια, την Άνω Αγόριανη (δείτε εδώ), τους οικισμούς της Μαριολάτας και της Βάριανης, καθώς και την πανέμορφη Άνω Πολύδροσο.

20χλμ. από την Πολύδροσο θα βρείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού όπου μπορείτε να απολαύσετε σκι κατά του χειμερινούς μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια, ποδήλατο βουνού, ορειβασία αλλά και βόλτα με άλογα στο ποτάμι με το πλατανόδασος.

Μην ξεχάσετε, πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάρετε ντόπιο κρασί, κρέας και τυροκομικά προϊόντα.

Πώς θα πάτε στην Πολύδροσο

Το γραφικό αυτό χωριό του Παρνασσού απέχει σχεδόν 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μία σύντομη απόδραση!

Ακολουθήστε τη διαδρομή προς Λειβαδιά, Χαιρώνεια, Τιθορέα, Αμφίκλεια και φτάσατε!