Από την κοσμοπολίτικη Πορταριά μέχρι τη γραφική Μακρινίτσα κάθε εποχή του χρόνου, το Πήλιο μεταμορφώνεται προκειμένου να εξερευνήσετε όλες του τις ομορφιές! Τα γραφικά χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί παραμένουν πάντα στο επίκεντρο και διαθέτουν το καθένα τη δική του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρωνας, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν ο Αχιλλέας και ο Ασκληπιός που διδάχθηκε την ιατρική καθιερώνοντας το φίδι ως σύμβολό της.
Για το ταξίδι στο Πήλιο θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο για να μπορέσετε να το εξερευνήσετε. Η διαδρομή και η απόσταση εξαρτάται από το χωριό που θα επιλέξετε να μείνετε. Για παράδειγμα, η Μακρυνίτσα απέχει περίπου 3,5 ώρες από την Αθήνα, ενώ η Τσαγκαράδα 4,5 ώρες.
Τι να δείτε στο Πήλιο
Ζαγορά
Με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος η Ζαγορά είναι από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το γαλάζιο της Θάλασσας με το πράσινο των δέντρων. Στο δρόμο προς τη παραλία Χορευτό θα βρείτε το σχολείο του Ρήγα Φεραίου, χτισμένο κατά τον 18ο αιώνα το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ηλικιακά σχολείο που θα συναντήσετε στο Πήλιο. Στη πλατεία της Ζαγοράς στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου βρίσκετε η βιβλιοθήκη του χωριού στην οποία υπάρχουν πολλά σπάνια χειρόγραφα.
Μακρινίτσα
Γνωστή σαν το μπαλκόνι του Πηλίου, τίτλος που της έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1934, η Μακρινίτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου.
Πάντα γεμάτη με κόσμο αξίζει να την επισκεφθείτε για μια μέρα ακόμα κι να δεν επιλέξετε ένα κατάλυμα εκεί. Η κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας με το ναό του Αγίου Ιωάννη και τη κρήνη με τις λεοντοκεφαλές που αναβλύζει αθάνατο νερό είναι ο λόγος της δημοφιλίας της. Περάστε εκεί τη μέρα σας και απολαύστε το γεύμα σας στο Πάνθεον, ένα από τα πιο παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής. Επισκεφθείτε το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας στο αρχοντικό Τοπάλη που βρίσκεται λίγο κάτω από την κεντρική πλατεία και δείτε 1500 εκθέματα που περιλαμβάνουν ενδυμασίες, σκεύη και πολλά άλλα.
Μηλιές
Οι Μηλιές διαθέτουν μία από τις πιο όμορφες κεντρικές πλατείες, γεμάτες πλατάνια και κόσμο που απολαμβάνει το τοπίο. Είναι το κεντρικό σημείο του χωριού, στο οποίο βρίσκονται παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και καταστήματα, ενώ από εκεί ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν στα προσεγμένα παραδοσιακά σπίτια. Στο χωριό υπάρχουν ακόμη σημαντικά κτήρια, όπως η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Ακολουθώντας ένα από τα μονοπάτια μπορείτε να φτάσετε στην Τσαγκαράδα ή τα Καλά Νερά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός, από όπου ξεκινάει ένα μικρό τρένο, γνωστό και ως «Μουτζούρης» που αφού διασχίσει καταπράσινα τοπία, καταλήγει στα Άνω Λεχώνια. Ωστόσο, λειτουργεί μόνο τους θερινούς μήνες…
Πορταριά
Το πανέμορφο χωριό της Πορταριάς βρίσκεται μόλις 13 χλμ. από την πόλη του Βόλου και αποτελεί τον πρώτο προορισμό για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την Ανατολική πλευρά του Πηλίου. Χτισμένη στα 650 μέτρα, η Πορταριά, πραγματικά είναι μια εισαγωγή στο βουνό των Κενταύρων από όλες τις απόψεις. Στην Πλατεία των Ταξιαρχών ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι και να απολαύσει τη φανταστική θέα προς το Βόλο, παίρνοντας μια γεύση από τις πανοραμικές απόψεις που το περιμένουν πιο ψηλά. Περιπλανηθείτε σε ξεχασμένα μονοπάτια και επισκεφθείτε την κεντρική πλατεία ‘Μελίνα Μερκούρη’. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας, χτισμένο το 1273, το οποίο χάρισε και το όνομα του στον οικισμό.
Τσαγκαράδα
Πλούσια Φύση με εντυπωσιακά πλατάνια και ένα ολόκληρο χωριό που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει μέσα στο δάσος. Τα πλακόστρωτα στενά οδηγούν σε παραμυθένια σκηνικά με κινηματογραφικές εικόνες, ενώ το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Από τα επιβλητικά αρχοντικά του βουνού, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του Αιγαίου από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία. Απέχει ελάχιστα λεπτά από όμορφες παραλίες, όπως ο Μυλοπόταμος, τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε από τα μονοπάτια. Μία ακόμη μεγαλύτερη διαδρομή ξεκινάει από τη Τσαγκαράδα και καταλήγει στα γαλάζια νερά της Νταμούχαρης, και στη συνέχεια στην όμορφη παραλία του Άη-Γιάννη.
Λαύκος
Εκεί στον πηλιορείτικο νότο, 330 μέτρα πάνω από τα νερά του Παγασητικού, ο Λαύκος είναι ένα χωριουδάκι-έκπληξη, με την πανέμορφη πλατεία του εξολοκλήρου στεγασμένη, χάρη στα γιγάντια πλατάνια που πλέκουν μεταξύ τους τα κλαδιά τους από πάνω της. Τα γραφικά του καλντερίμια κάνουν αδιάκοπα ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πηλιορείτικα αρχοντικά, ενώ από εδώ ξεκινούν και μονοπάτια που κάνουν το χωριό την χαρά του πεζοπόρου. Ένα από τα ομορφότερα, και δημοφιλέστερα, ενώνει τον Λαύκο με την παραθαλάσσια Μηλίνα σε δυόμισι περίπου ώρες διαδρομής μέσα από φαντασμαγορικά πηλιορείτικα τοπία.
Κεντρική Φώτο: greeka.com