Πάτμος: Καλοκαίρι στο νησί της Αποκάλυψης

544

Μικρή, γοητευτική και άκρως… αποκαλυπτική. Η Πάτμος αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου! Στο νησί που γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ορθοδοξίας, η Αποκάλυψη του Ιωάννη, θα μπορέσετε να απολαύσετε μία μυστικιστική ατμόσφαιρα, ρομαντικές παραλίες και κρυστάλλινα νερά.

Έτοιμοι για ένα καλοκαιρινό ατμοσφαιρικό ταξίδι;

Τι θα δείτε στην Πάτμο

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο.

Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Είναι η σημαντικότερη μονή του Αιγαίου και είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού, πάνω από τη Χώρα, στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος.

Η μονή περιβάλλεται από μία οχύρωση ακανόνιστου ορθογώνιου σχήματος, που χτίστηκε μεταξύ 11ου και 17ου αιώνα. Στο πέρασμα των αιώνων, η μονή δέχτηκε πολλές προσθήκες και επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα ένα περίπλοκο κτιριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει κτίρια και έργα τέχνης διάφορων περιόδων, διαθέτοντας μία πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη. Το καθολικό της χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα και στο παρεκκλήσι της Παναγίας νότια του καθολικού, τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Στη μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια μεταβυζαντινής εποχής, όπως αυτό του Αγίου Νικολάου, του Προδρόμου, του Αγίου Βασιλείου και των Αγίων Αποστόλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Μονής διαθέτει πολύ σημαντικά χειρόγραφα και βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και η συλλογή των κειμηλίων, που μπορεί κανείς να θαυμάσει στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο.

Επίσης, στη Χώρα…

Ανάμεσα στα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια της Χώρας, ξεχωρίζει το ιστορικό καλντερίμι του 1794 που την ενώνει με το λιμάνι του νησιού και αποτελούσε στο παρελθόν τον κεντρικό δρόμο. Στα αξιοθέατα της Χώρας επίσης περιλαμβάνονται το σπίτι του Εμμανουήλ Ξάνθου, το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι και το αρχοντικό Σημαντήρι του 17ου αιώνα.

Οι Μύλοι της Πάτμου

Κτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα, οι τρεις ανεμόμυλοι τής Χώρας έδωσαν το όνομά τους στην γειτονική συνοικία τών Μύλων και από την στιγμή τής αποκατάστασής τους το 2010, αποτελούν ένα επιπλέον κόσμημα τού νησιού, το οποίο βραβεύτηκε από την Europa Nostra. Οι ανεμόμυλοι (δύο εκ τών οποίων χρονολογούνται στο 1588, και ο τρίτος κτισμένος το 1863) έπεσαν σε αχρηστία στα τέλη τής δεκαετίας 1950, όταν η βιομηχανική αλευροποιΐα αντικατέστησε την παραδοσιακή παραγωγή όπως έγινες σε όλη την Ευρώπη οι μύλοι  ερειμώθηκαν.

Σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό όχι μόνον να προσφέρει στους επισκέπτες του την εικόνα τής παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου, αλλά και να συνδράμει στην αναβίωση τών παραδοσιακών επαγγελμάτων τού αλευρά και τού φούρναρη και την παραγωγή προϊόντων πραγματικά αλλοτινών. Ο δεύτερος ανεμόμυλος, χάρη στην αντικατάσταση τής μυλόπετρας από γεννήτρια και την τοποθέτηση μεταλλικού δοκού κύλισης για την φτερωτή με μηχανικό φρένο, είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια. Τέλος, το σχέδιο για τον τρίτο ανεμόμυλο είναι η παραγωγή νερού.

Στη Σκάλα

Είναι ο μεγαλύτερος και πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός του νησιού. Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό χτισμένο γύρω από ένα όμορφο λιμάνι και σήμερα περιλαμβάνει τις περισσότερες τουριστικές υποδομές του νησιού. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της Σκάλας, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το Ιταλικό Κτίριο στην προκυμαία και το μικρό νησάκι Πετροκάραβο, το οποίο προσεγγίζεται μόνο με καΐκι. Η Σκάλα συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με όλο το νησί και υπάρχει η δυνατότητα θαλάσσιων εκδρομών από εκεί.

Ώρα για βουτιές…

Πεντακάθαρα νερά, κάποιες οργανωμένες και άλλες ανοργάνωτες και ήσυχες. Όποια και να επιλέξετε δεν θα απογοητευτείτε.

Κάμπος

Η παραλία Κάμπος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 4.5 χλμ. από τη Σκάλα και είναι η πιο κοσμοπολίτικη. Χαρακτηρίζεται από ψιλό βότσαλο και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, beach bar και θαλάσσια σπορ.

Γροίκος

Αυτός ο σύγχρονος παραθαλάσσιος οικισμός είναι κτισμένος σ ένα μαγευτικό κόλπο που έχει αναγνωριστεί και ενταχθεί στους ομορφότερους κόλπους του κόσμου. Έχει θέα την Πέτρα της Καλικατσού, και διαθέτει οργανωμένη παραλία. Η παραλία είναι αμμώδης, με δέντρα και ίσκιο. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι Τραγονήσι.

Βάγια

Η παραλία Βαγιά είναι παραλία με βότσαλα και παγωμένα νερά. Βρίσκετε στο βόρειο ανατολικό τμήμα της Πάτμου και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Σκάλα το κέντρο του νησιού, αμέσως μετά από την παραλία του Κάμπου. Δεν διαθέτει καντίνα παρά μόνο μια καφετέρια στην κορυφή του λόφου. Για την πρόσβαση συνίσταται η χρήση αυτοκίνητου καθώς η παραλία βρίσκεται 1 χλμ. από στάση λεωφορείου.

Ψιλή Άμμος

Αμμώδης και πολύ όμορφη παραλία. Μπορείτε να πάτε με ένα από τα καΐκια που φεύγουν το πρωί από την Σκάλα και επισρέφουν το απόγευμα της ίδιας μέρας. Επίσης μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο ή μηχανάκι, μέχρι το Διακόφτι και να συνεχίσετε την διαδρομή, με τα πόδια.

Δίδυμες Παραλίες ή Λιγγίνου   

Οι δίδυμες και πολύ όμορφες παραλίες βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη κοντά στην παραλία Βαγιά. Οι παραλίες είναι με ψιλό βότσαλο και πρόσβαση υπάρχει μέσω μονοπατιού (15 λεπτά περπάτημα). Πρόκειται για δύο πανομοιότυπους μικρούς όρμους με βότσαλα στα ανατολικά του Κάμπου, μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Άσπρη

Ήσυχη παραλία πολύ κοντά στη Σκάλα, με καταγάλανα νερά και θέα το Μοναστήρι. Μπορείτε να πάτε  και με τα πόδια. Παρόλο που είναι ένας ήσυχος κόλπος, στην παραλία λειτουργεί ταβέρνα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Τι να φάτε στην Πάτμο

Η γαστρονομία της Πάτμου περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, που σίγουρα θα σας προσφέρουν μία μοναδική γευστική εμπειρία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πατμιακή τυρόπιτα που θυμίζει τάρτα, σχινόψωμο και σχινοπίτες, τα γλυκάκια – πουγγιά, τα οποία αποτελούν και το παραδοσιακό γλυκό στην Πάτμο για γάμους, βαπτίσεις και επετείους αλλά και τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο.

Με πληροφορίες από το patmos.gr, patmosislandinfo.gr, κεντρική φώτο: discovergreece