Αίγινα: Όλα όσα πρέπει να χωρέσουν μέσα σε ένα 3ήμερο

1.943

Νιώστε την ενέργεια των αρχαίων ιερών, ανακαλύψτε πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια, επισκεφθείτε το σπίτι του Καζαντζάκη, όπου έγραψε την Οδύσσεια και αφεθείτε στην αγκαλιά της Μονής και των γαζοπράσινων νερών της.

Μόλις μία ώρα από τον Πειραιά, η Αίγινα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ιδανικό προορισμό για τους Αθηναίους τα Σαββατοκύριακα και τα 3ημερα της άνοιξης.  Μικρή, αλλά εξίσου όμορφη με τα υπόλοιπα νησιά μας, μπορεί να σας μαγέψει και να σας προσφέρει μια σειρά από σπάνιες συγκινήσεις.

Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα αυτά που πρέπει να δείτε στο νησί:

Ναός Αφαίας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, που μπορεί κανείς να δει στο νησί της Αίγινας. Δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και απέχει 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της Αίγινας.

Χτίστηκε το 500- 490 π.Χ. πάνω σε προηγούμενο ναό, ο οποίος υπέστη καταστροφές έπειτα από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Οι Αιγινήτες λοιπόν αποφάσισαν να τον γκρεμίσουν- διατηρώντας όμως την πύλη και τον μεγάλο βωμό- και να ξανακτίσουν έναν καινούργιο που θα απεικονίζει τα γλυπτά της «Αιγινήτικης» Σχολής. Ο νέος ναός πήρε την τελική του μορφή το 500 π.Χ. και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής.

Μοναστήρι Αγ. Νεκτάριου

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας στην Ελλάδα βρίσκεται στην πανέμορφη Αίγινα. Είναι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6χλμ μακριά από το λιμάνι του νησιού.

Το 1904 ο Άγιος Νεκτάριος αποφάσισε να αναστηλώσει ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, που στα χρόνια του Βυζαντίου ασκήτεψε η οσία Αθανασία και ήταν αφιερωμένο στην Ζωοδόχο πηγή. Σε αυτό το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος το 1904 να στεγάσει τη Μονή της Αγίας Τριάδας.  Μάλιστα όταν για λόγους υγείας παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της Ριζαρείου σχολής, αναχώρησε για την Αίγινα με σκοπό να ζήσει μοναχική ζωή με πνευματικότητα και προσευχή.

Ο τάφος και τα ιερά λείψανα του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές καθημερινά.

Παλιαχώρα

Είναι γνωστή και ως ο “Μυστράς της Αίγινας. Η Παλιαχώρα χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. από τους νησιώτες και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Ο παλιός οικισμός, που ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, καταστράφηκε δύο φορές, μία από το διαβόητο πειρατή Βαρβαρόσσα το 1537 μ.Χ, και τη δεύτερη φορά από τους Βενετούς.

Παρά τα δύο σημαντικά πλήγματα που υπέστη, παρέμειναν κάποιες από τις 365 εκκλησίες που είχαν χτιστεί στο λόφο – μια για κάθε μέρα του χρόνου. Ανάμεσα τους θα δείτε να απλώνονται διαδρομές πνιγμένες στις φραγκοσυκιές και στα πεύκα.

Σπίτι Καζατζάκη

Ο Νίκος Καζαντζάκης, εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στο νησί της Αίγινας το 1927. Η Αίγινα έγινε η έδρα του για να ολοκληρώσει το έργο του ‘Οδύσσεια’. Μετά από ταξίδια στο εξωτερικό γύρισε στην Αίγινα και το 1936 ολοκλήρωσε την κατασκευή του σπιτιού του, στο οικόπεδο που είχε αγοράσει έναν χρόνο πριν. Αποτέλεσε την μόνιμη κατοικία του μέχρι το 1944 όπου και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Η κατοικία του βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι Αίγινας. Για να φτάσει κανείς στο σπίτι του Καζαντζάκη στην Αίγινα, πρέπει να ακολουθήσει την παραλιακή οδό προς την Σουβάλα.

Ελλάνιο Όρος

Το Ελλάνιο Όρος είναι ένα αξιοθέατο που παρότι δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο όσο άλλα αξιοθέατα της Αίγινας, είναι από αυτά που αξίζουν πραγματικά τον κόπο. Με ύψος 532 μέτρα, το Ελλάνιο Όρος ή απλά Όρος Αίγινας, είναι η ψηλότερη κορυφή της Αίγινας. Και φυσικά αυτή η κορυφή είναι συνδεδεμένη με το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Ανάληψης).

Extra Tip: Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του Όρους. Θεωρείται μια από τις καλύτερες φυσικές εμπειρίες σε όλο τον Αργοσαρωνικό.

Μονή

Βρίσκεται στα βόρεια του Σαρωνικού κόλπου, νοτιοδυτικά της Αίγινας, και απέχει από εκείνη μόλις 8 λεπτά. Πνιγμένο στα πεύκα με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο. Το νησάκι, Μονή, εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά του αλλά και την γαλήνια αύρα του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.