Εξερευνώντας την εξωτική ομορφιά των Παξών

300

 Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να μάθετε για την ερωτική φωλιά του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης…

Στα βόρεια του Ιονίου, 8 μίλια από τις ακτές της Ηπείρου και άλλα τόσο νότια της Κέρκυρας, επιπλέει ένα καταπράσινο νησί, με πανέμορφα διάφανα νερά, απίστευτες παραλίες και μοναδικά τοπία.

Ο μύθος

Η Αμφιτρίτη ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές Νηρηίδες. Τόσο όμορφη και γοητευτική που προκάλεσε τον έρωτα του Ποσειδώνα. Όταν ο Θεός της Θάλασσας την είδε να χορεύει με τις αδελφές της, αποφάσισε πως θα την έκανε δική του. Η Αμφιτρίτη αρνήθηκε να υποταχθεί και κρύφτηκε στα βάθη της θάλασσας, πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες. Ο Ποσειδώνας έστειλε να την αναζητήσουν δελφίνια, τα οποία στη συνέχεια ανέβασε στον ουρανό, δημιουργώντας τον αστερισμό του Δελφίνου. Όποιος και αν ήταν εκείνος που τελικά την ανακάλυψε, η Αμφιτρίτη κατέληξε στην αγκαλιά του ερωτευμένου θεού για να γίνει η νόμιμη σύζυγός του και βασίλισσα της θάλασσας. Και εκείνος, για να δημιουργήσει ένα ερωτικό καταφύγιο αποκλειστικά για τον ίδιο και για τη βασίλισσά του, χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα και απέσπασε το νότιο τμήμα της: Έτσι γεννήθηκαν οι Παξοί!

Τι να κάνετε/δείτε με την επίσκεψη σας

Μη χάσετε το πανέμορφο χωριό του Γάιου

Το χωριό του Γάιου είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και πρωτεύουσα του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα πολύχρωμα κτήρια και αρχοντικά αλλά και για το φιορδ που σχηματίζεται από το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Το τελευταίο, φιλοξενεί στην επιφάνειά του το Ενετικό Κάστρο, που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αναμφισβήτητα, ο Γάιος συγκεντρώνει τις περισσότερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, με προτάσεις που ικανοποιούν κάθε γούστο, παρέα με το όμορφο περιβάλλον τριγύρω σας και τους αγαπημένους σας!

Ο Γάιος

Εξερευνήστε την Αψίδα Τρυπητού

O Τρυπητός ή αλλιώς Καμάρα πρόκειται για μια φυσική αψίδα, βράχος, που στην πραγματικότητα είναι μέρος από θαλάσσια σπηλιά που κατέρρευσε και δημιουργήθηκε αυτό το μοναδικό τοπίο. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Παξών και πιο συγκεκριμένα, αρκετά κοντά στην περιοχή του Οζιά. Η προσβασιμότητα της είναι πολύ εύκολη, καθώς μπορείτε να πάτε με τα πόδια αλλά και με καραβάκι στη θάλασσα κάνοντας τον γύρο του νησιού. Μία τέτοια επίσκεψη είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει και δε θα θέλετε να φύγετε από εκεί!

Η πέτρινη αψίδα Τρυπητού

Μάθετε για το Κάστρο Αγίου Νικολάου και τις ενετικές επιρροές του

Το 1381 οι Παξοί πέρασαν από το βασίλειο της Νάπολης στην κυριαρχία της Βενετίας. Ο πρώτος Ενετός βαρώνος και φεουδάρχης του νησιού ήταν ο Αδάμ Σαν Ιππόλυτο (Adam San Ippolito). Τον διαδέχτηκε ο ανιψιός του Αδάμ Β’ Σαν Ιππόλυτο ο οποίος το 1423 ζήτησε και πήρε από την Βενετική Γερουσία την άδεια να χτίσει με δικά του έξοδα το κάστρο για την προστασία του πληθυσμού από τους πειρατές. Η ύπαρξη του κάστρου, εξασφάλισε την ηρεμία στο νησί και ακολούθησε μια μακρά περίοδος ευημερίας. Από την αρχή της ενετικής κυριαρχίας φυτεύτηκαν πολλά ελαιόδεντρα στο νησί που έτσι εξελίχθηκε σε ελαιοπαραγωγικό κέντρο. Οι Ενετοί αποχώρησαν από τους Παξούς το 1797. Μετά ήρθαν για λίγο οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και τέλος ξανά οι Γάλλοι. Το 1814, οι Άγγλοι έγιναν κύριοι όλων των Επτανήσων και στους Παξούς πήραν το φρούριο από τους Γάλλους χωρίς να προηγηθεί κάποια μάχη. Μάλιστα, στην εκστρατευτική δύναμη των Άγγλων συμμετείχε ως ταγματάρχης ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με διοικητή τον φιλέλληνα Ριχάρδο Τσωρτς.

Το κάστρο με τις ενετικές επιρροές

Επισκεφτείτε την Εκκλησία της Υπαπαντής

Η Εκκλησία της Υπαπαντής είναι η μοναδική στα Επτάνησα που έχει διπλό τρούλο. Εντυπωσιακό και πανέμορφο είναι το ψηλό καμπαναριό της και το μαρμάρινο τέμπλο της, ενώ το εσωτερικό της θυμίζει περισσότερο καθολική εκκλησία. Αξίζει το χρόνο σας καθώς η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε το 1774 και στο στο διάκοσμό της μπορείτε να διακρίνετε αναγεννησιακά στοιχεία. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε τη θαλάσσια σπηλιά της Υπαπαντής, που λέγεται ότι επικοινωνεί με την εκκλησία και το αρχοντικό του Γραμματικού.

Η εκκλησία της Υπαπαντής

Βουτήξτε στην παραλία του Ερημίτη

Η παραλία Ερημίτης είναι η νεότερη παραλία στους Παξούς και δημιουργήθηκε στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού το 2008, λόγω της κατολίσθησης που προκάλεσε ένας παλαιότερος σεισμός. Μετά τη κατάρρευση του βράχου, τα κύματα έφτιαξαν μία μικρή πανέμορφη παραλία και ταυτόχρονα διαμόρφωσαν ένα τοπίο άγριο και επιβλητικό! Η ακτή είναι καλυμμένη με λευκό βότσαλο και εντυπωσιάζει με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα των νερών του Ιονίου. Στα πεντακάθαρα νερά της αποδίδονται και ιαματικές ιδιότητες καθώς θεωρείται ότι είναι πλούσια σε θείο. Τα επιβλητικά βράχια και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα θα σας εντυπωσιάσουν.

Παραλία Ερημίτης

Αναμφίβολα οι Παξοί είναι ένα πραγματικό στολίδι του Ιονίου Πελάγους. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν χαλαρές διακοπές κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο με φόντο… γραφικά τοπία!