Chili con carne: Η μεξικάνικη συνταγή με κιμά και τραγανές τορτίγες

687

Το μεξικάνικο τσίλι κον κάρνε με κιμά και τραγανές τορτίγιες, είναι μια πεντανόστιμη αυθεντική συνταγή της μεξικάνικης κουζίνας. Πλούσια γεύση, που αν αρχίσεις δε σταματάς τις βουτιές! Απαραίτητο το γιαούρτι στο πλάι, για να δροσίζει την κάθε μία πλούσια μπουκιά.

Υλικά

  • 4 φέτες μπέικον
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. τσίλι σκόνη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 κ.σ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 συσκευασία (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 400 γρ. μαύρα φασολιά βρασμένα
  • λίγες σταγόνες ταμπάσκο
  • τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα
  • 2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμύδια
  • γιαούρτι με λίγο λεμόνι
  • τορτίγιας (μεξικάνικες πίτες)

Για τα corn chips:

  • τορτίγιες φρέσκες
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για την αυθεντική μεξικάνικη συνταγή τσίλι κον κάρνε  (chili con carne) με κιμά και τραγανές τορτίγιες, ετοιμάζουμε πρώτα το ντιπ γιαουρτιού. Για το ντιπ του τσίλι κον κάρνε,

  • Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ, στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό.

Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5′-6′ να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το θρυμματίζουμε. Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά.

Για τον κιμά

  • Ροδίζουμε τον κιμά για 8′ διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια. Τον κρατάμε σε πιατέλα για το τσίλι κον κάρνε.
  • Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ.
  • Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με την μπύρα. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.
  • Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
  • Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα για το τσίλι κον κάρνε και να δέσει καλά.
  • Ρίχνουμε ταμπάσκο και προσθέτουμε αλάτι.
  • Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανό μπέικον, τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι. Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιες ή corn chips.

Για τα corn chips (τραγανές τορτίγιες)

Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο. Αλείφουμε τις τορτίγιες και σπάμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο να τραγανίσουν.

Πηγή: argiro.gr