Λίμνη Ζηρού: Ένα άγνωστο στολίδι στην Πρέβεζα

392

Αυτός ο υδάτινος παράδεισος, με τη γαλήνη και την ομορφιά του θα σας μαγέψει…

Η λίμνη Ζηρού, ή οποία αναφέρεται και ως λίμνη Ζηρός, ανατολικά του νομού Πρέβεζας αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, που η ομορφιά του είναι εφάμιλλη λιμνών της κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Στα δυτικά της υψώνονται τα Θεσπρωτικά όρη και πολύ κοντά στα ανατολικά της κυλάει ο ποταμός Λούρος με τον οποίο επικοινωνεί υπογείως. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο περίφημος Κοκκινοπηλός, μια ομάδα λόφων από ερυθρό άργιλο μεγάλου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Πιθανολογείται ότι η Λίμνη Ζηρού ήταν “σκεπαστή”, δηλαδή επρόκειτο για σπήλαιο, του οποίου η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών, σχηματίζοντας τη σημερινή λίμνη. Με μήκος 900 μέτρα και πλάτος 600 μέτρων η Λίμνη Ζηρού δημιουργεί έναν φυσικό “καθρέφτη” με τα νερά της, “μαγεύοντας” τον επισκέπτη μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος από χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, που συνθέτουν ένα καταπληκτικό σκηνικό ευεξίας, χαλάρωσης, δραστηριοτήτων και απόλαυσης του τοπίου. Αποτελεί ένα ιδιότυπο πάρκο, που δε το δημιούργησε ο άνθρωπος, αλλά η ίδια η φύση.

Το όνομά της φέρεται να έχει σλάβικη προέλευση, αποδεικνύοντας την μεσαιωνική παρουσία διάφορων φυλών στην Ήπειρο και αναδεικνύοντας την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής. Τα κτίρια της πρώην Παιδόπολης εξάλλου που βρίσκονται βόρεια της Λίμνης αποτελούν ανάμνηση μιας ταραγμένης χρονικής περιόδου του Ελληνισμού, που ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Ο μύθος της λίμνης

Σύμφωνα με έναν λαϊκό μύθο για τη δημιουργία της λίμνης, στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη, στην οποία ζούσαν δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή. Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή, αν και σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Σαν αποτέλεσμα, η πλούσια αδελφή ζήλεψε και έδιωξε την φτωχή αδελφή. Ένας άγγελος παρουσιάστηκε το ίδιο βράδυ στην φτωχή αδελφή και της είπε να πάρει μαζί με τα παιδιά της τον δρόμο για την ξενιτιά, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, για να μην πετρώσουν. Όταν ξεκίνησαν όμως, έγινε ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος «κατάπιε» το σπίτι της πλούσιας αδελφής, με τη φτωχή αδελφή να γυρίζει προκειμένου να κοιτάξει και τελικά να πετρώνει μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της.

Σύμφωνα με τον μύθο, η μορφή της φτωχής αδελφής και των παιδιών της αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης.

Ώρα για δράση στη λίμνη

Η λίμνη Ζηρού είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, ένα κατάφυτο τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά θα σας  προσφέρουν πληθώρα δραστηριοτήτων στη φύση όπως πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι και κανό.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε στα πέριξ

Λίμνη Βηρός

Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να δείτε και τις πηγές του Λούρου. Στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Άρτας κοντά στο χωριό Βουλιάστα, βρίσκεται η φυσική λίμνη Βηρός που σχηματίζουν οι πηγές του Λούρου ποταμού, σε υψόμετρο 296 μέτρα. Την αποκαλούν «γαλάζια λίμνη» και όχι άδικα. Ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου και των καταγάλανων νερών ξεκουράζει το μάτι και αποθεώνει την ομορφιά της φύσης.

Υδραγωγείο Λούρου

Επίσης, κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, θα δείτε μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του τεράστιου για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου.

Ποταμός Λούρος

Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στον νομό Ιωαννίνων ενώ εκβάλει μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη.

Τι να δοκιμάσετε

Ο Αμβρακικός, το Ιόνιο και τα εύφορα χώματα της περιοχής προσφέρουν απλόχερα τα πιο φρέσκα υλικά για την κουζίνα της Πρέβεζας. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως πίτες, ζυμαρικά και γλυκά, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά από τον Aμβρακικό κόλπο όπως την πασίγνωστη ελληνική γαρίδα Γάμπαρι και το περίφημο αυγοτάραχο Αμβρακικού αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το περίφημο ντόπιο ούζο & το τσίπουρο, ποτά και ηδύποτα, πολλά αρωματικά φυτά και μέλι, και άλλα προϊόντα που προσφέρει η Ηπειρωτική γη!

Τα γαλήνια νερά της και η πλούσια βλάστηση θα προσφέρουν μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και θα κάνουν το ταξίδι σας στη λίμνη Ζηρού αξέχαστο…