Κυλλήνη: Η ιδανική αφετηρία για ένα μικρό road-trip στη δυτική Πελοπόννησο

2.554

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Η Κυλλήνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι σε επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, με 1,5 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως μιας και από κει καθημερινά φεύγουν πλοία προς Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη.

Ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν τα road trips, τις ήσυχες διακοπές δίπλα στη θάλασσα αλλά και εξερευνήσεις… σε ιαματικά λουτρά!

Τι θα δείτε στην Κυλλήνη

Κάστρο Χλεμούτσι

Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Castel Tornese ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ύψους περίπου 220 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 2-2,5 χλμ), στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τη Ζάκυνθο, στην ίδια ευρύτερη περιοχή με το λιμάνι και το κάστρο της Γλαρέντζας (σε απόσταση 5-6 χλμ.) και την Ανδραβίδα (κάπου στα 12-13 χλμ), την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Σήμερα το Χλεμούτσι εξακολουθεί να διατηρεί τον έντονο φράγκικο χαρακτήρα του. Από τους μεταγενέστερους κατακτητές μόνο οι Τούρκοι φαίνεται να ενδιαφέρθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του και έκαναν μικρής έκτασης εργασίες, κυρίως για την προσαρμογή στη χρήση των πυροβόλων όπλων. Έτσι το κάστρο παραμένει ένα από τα σημαντικότερο και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

Λουτρά Κυλλήνης ή πηγές Λίτζι

Βρίσκονται δυτικά του χωριού Κάστρου και απέχουν μόλις 10 ́απόαυτό. Πήραν το όνομά τους από τις ιαματικές πηγές, που ήταν γνωστές ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια.Τα Λουτρά συνδέονται επίσης με το μύθο του βασιλιά Ανήλιαγου. Βρίσκονται ανάμεσα σε δύο αμμόλοφους, σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση και μεγάλα δέντρα (ευκαλύπτους) που είχε φυτέψει στην περιοχή η  εταιρεία που εκμεταλλευόταν τα λουτρά, στα τέλη του 19ου αιώνα. Φυσικά, η ιστορία των πηγών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο συγκεκριμένο σημείο, κατά την αρχαιότητα, βρίσκονταν ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και άλλων θεών, ενώ το υδροθεραπευτήριο λειτουργούσε τόσο στα αρχαία, όσο και στα μετέπειτα ρωμαϊκά χρόνια, όπως, άλλωστε, μαρτυρούν τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών που βλέπει κανείς στην περιοχή. Οι πηγές, ωστόσο, είχαν εγκαταλειφθεί για αιώνες και, μόλις, το 1890, άρχισε η αξιοποίησή τους, από την εταιρεία των σιδηροδρόμων Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου. Τότε κατασκευάστηκε και παρακαμπτήρια σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τα Καβάσιλα.

Τα λουτρά ξαναβρήκαν την αίγλη τους μετά το 1951, αφού στη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκαν και ως και σήμερα λειτουργούν, σε συνδυασμό με πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Όσο για τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών, θεωρείται ότι ενδείκνυνται για τη θεραπεία δερματοπαθειών, ρευματισμών, νευραλγιών, ημικρανιών, παθήσεων του αναπνευστικού κ.α.

Το νησάκι της Καυκαλίδας

Το νησάκι της Καυκαλίδας βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς. Επάνω του βρίσκεται φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1906, με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα κατασκευασμένος από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.

Κατά την παράδοση το νησί συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γης. Στο νησάκι υπάρχουν ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου. Σήμερα πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι), ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτάνουν ως εκεί κολυμπώντας. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας.

Ιερά Μονή Βλαχέρνας

Στον οικισμό της Κάτω Παναγιάς και 2,5χλμ. από την Κυλλήνη σε υψόμετρο 80 μέτρων βρίσκεται το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας, το οποίο πήρε το όνομα του από την ονομαστή Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Η μονή είναι πολύ παλιά με μεγάλη ιστορική παράδοση. Το 1978 στον χώρο της μονής δημιουργήθηκε γηροκομείο και οίκος ευγηρίας για τις άπορες και υπερήλικες γυναίκες της περιοχής.

Η μονή ιδρύθηκε μάλλον πριν τον 9ο αιώνα. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Το καθολικό τη μονής χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ωραιότερα του 13ου αιώνα. Τα γλυπτά μάρμαρα που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό προέρχονται από παλαιότερο παλαιοχριστιανικό ναό ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό. Επίσης, διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες, οι περισσότερες χρονολογούνται στα μέσα του 18ου αιώνα.

Παραλίες στην Κυλλήνη

Οι περισσότερες παραλίες της Ηλείας φημίζονται για την χρυσαφένια άμμο και έτσι κοντά στην Κυλλήνη θα βρεις αρκετές επιλογές για βουτιές, κολύμπι και ηλιοθεραπεία! Μια λίστα με τις ωραιότερες παραλίες κοντά στην Κυλλήνη:

Λουτρά Κυλλήνης

Παραλία Κάστρου Κυλλήνης

Αρκούδι

Γλυφα

Βαρθολομιό

Και στα πέριξ…

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Κυλλήνη αποτελεί την ιδανική αφετηρία για ένα μικρό road-trip στη δυτική Πελοπόννησο. Ας δούμε όμως μερικά από όσα που μπορούμε να εξερευνήσουμε στα πέριξ:

την Αρχαία Ολυμπία

το γραφικό Κατάκολο

τα Λουτρά του Καϊάφα

τους Καταρράκτες της Νέδα

τον Ναό Επικούρειου Απόλλωνα

την Κυπαρισσία και τις υπέροχες παραλίες της

Κι όταν θα έχετε πια χορτάσει βόλτες στην Δυτική Πελοπόννησο, εύκολα και γρήγορα με ένα από τα πλοία της Levante Ferries και μέσα σε 1 με 1,5 ώρα θα μπορείτε να πεταχτείτε στις γειτόνισσες (Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά)!