Κομοτηνή: Εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή

282

Το παρελθόν με το παρόν μπλέκονται εδώ με ένα ιδιαίτερο τρόπο… Ένας τόπος με πλούσια ιστορία, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές μας ταξιδεύουν στο χθες…

Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα ή Γκιουμουρτζίνα, μεσαιωνικά ελληνικά: Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά), είναι πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει στον Νομό Ροδόπης.

Με την ύπαρξή της να βεβαιώνεται από την ύστερη αρχαιότητα, ότι το πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην Υστεροβυζαντινή περίοδο. Η σημαίνουσα θέση της στην περιοχή της Θράκης εδραιώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου (1363-1912), στην τελευταία περίοδο της οποίας (19ος αιώνας) αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας. Η πρόσκαιρη κατάκτησή της από τους Βούλγαρους στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η απελευθέρωσή της κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου οδήγησαν στην οριστική ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια, το 1920. Στα μεταπολεμικά χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στην κεντρική της γεωγραφική θέση και τη σημασία της ως διοικητικό κέντρο, διατηρώντας τον χαρακτήρα της, και επηρεασμένη, ως ένα βαθμό, από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των μειονοτικών ομάδων.

Στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου που δίνει ιδιαίτερο χρώμα τόσο με τις ενδυμασίες και τα έθιμα όσο και με την αρχιτεκτονική, χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας αποτελούν οι μιναρέδες και τα καφασωτά παράθυρα των σπιτιών στις παλιές συνοικίες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περιήγηση γύρω από την Λαϊκή Αγορά, όπου υπάρχουν εμπορικά και άλλα καταστήματα.

Τι να δείτε στην Κομοτηνή

Ιμαρέτ

Το Ιμαρέτ της Κομοτηνής είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης. Χρονολογείται μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1360 και των αρχών του 14ου αιώνα και χτίστηκε από τον Οθωμανό Γαζή Αχμέτ Εβρενό. Ήταν μέρος των τειχών της πόλης που υπήρχαν εκεί και κατά το 19ο αιώνα, όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Βουλγάρους και μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου σώζονται ακόμα στην πόρτα πάνω στο τόξο. Ο χώρος έχει αλλάξει χρήσεις ανά τους αιώνες. Το 1924 δημιουργήθηκε στον χώρο συγκρότημα παγοποιείου ενώ κάποιοι χώροι χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1973 από την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού της Κομοτηνής. Σήμερα στο Ιμαρέτ στεγάζεται το Εκκλησιαστικό μουσείο, με εκθέματα όπως εικόνες, άμφια, σκεύη και χειρόγραφα.

Πύργος του Ωρολογιού – Γενί Τζαμί Κομοτηνής

Ο πύργος του Ωρολογιού της Κομοτηνής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Γενί Τζαμί. Το κτίριο θεωρείται δείγμα του οθωμανικού εκσυγχρονισμού, χτίστηκε το 1884 και ήταν αφιέρωμα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ. Ο Πύργος εφάπτεται στο μαυσωλείο της Φατμά Χανούμ, σύζυγο του βεζύρη Χασάν Πασά. Αρχιτεκτονικά έχει νεοκλασσικά στοιχεία.

Αρχαία Μαρώνεια

Η πόλη της αρχαίας Μαρώνειας ήταν χτισμένη πολύ κοντά στις ακτές και πολύ κοντά στην ομηρική πόλη Ίσμαρος. Ιδρύθηκε από Χίους τον 7ο π.Χ. αιώνα, αν και πολλοί τοποθετούν την ίδρυσή της ακόμη νωρίτερα. Εξελίχθηκε σε μεγάλη τοπική δύναμη και το τείχος της ξεπερνούσε τα 10 χιλιόμετρα, γεγονός που μαρτυρά ότι ήταν πολυάνθρωπη. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και λόγω της μεγάλης της ανάπτυξης της δόθηκε το δικαίωμα να κόψει χρυσά νομίσματα. Το 350 π.Χ. κατακτήθηκε από το Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο γνώρισε μια δεύτερη περίοδο ανάπτυξης και τον 4ο αιώνα ήταν έδρα επισκοπής, αλλά σιγά-σιγά ο πληθυσμός τον 6ο και 7ο αιώνα μειώθηκε εξαιτίας συχνών πειρατικών επιδρομών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως το θέατρο της πόλης που παρουσιάζει δυο οικοδομικές φάσεις, την ελληνιστική του περίοδο και τη ρωμαϊκή, οπότε και είχε μετατραπεί σε αρένα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα της πόλης. Τα εκθέματά του καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική έως και τη Βυζαντινή περίοδο και ακολουθούν χρονολογική σειρά αλλά δε διασπούν τα κατά τόπους ανασκαφικά σύνολα. Η κυρίως έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή και την εποχή του Σιδήρου, από ελληνικές αποικίες, ιερά, ρωμαϊκούς οικισμούς και νεκροταφεία. Το μουσείο είναι εύκολα προσβάσιμο και για άτομα με αναπηρία.

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά

Το μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά είναι ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του καθώς παρουσιάζει την τέχνη των Ρομά στην πλέξη καλαθιών. Η συλλογή παρουσιάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες και καλάθια από τη χερσόνησο του Αίμου, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, την Αργεντινή, τη Συρία και πολλές χώρες ακόμη, κατασκευασμένα είτε από Ρομά είτε από μη Ρομά πληθυσμούς με ιδιαίτερους τρόπους πλέξης και διαφορετικά υλικά και εργαλεία.

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Το Λαογραφικό μουσείο Κομοτηνής στεγάζεται σε ένα ένα αρχοντικό, το αρχοντικό Πεϊδη, και λειτουργεί από το 1962. Το κτίριο από μόνο του είναι τέλειο δείγμα τοπικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, κατασκευές από χαλκό, ξύλο, πυλό και ασήμι, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και είδη οικιακής χρήσης που συγκεντρώθηκαν ώστε να δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης αλλά και από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από περιοχές της Μ. Ασίας.
Extra Tip: Η πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή θεωρείται η καρδιά της πόλης. Περιμετρικά της πλατείας θα βρείτε πλήθος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων. Εκεί θα συναντήσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή ντόπιους με τους φίλους και τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των φοιτητών της πόλης.

Ώρα για δράση!

Το Δάσος Νυμφαίας είναι πνεύμονας πρασίνου βόρεια της πόλης, ιδανικός για ποδηλατάδα, περπάτημα, χαλάρωση και πικνίκ στα κιόσκια του. Από εκεί φεύγει ο δρόμος για το «λόφο 510», το οχυρό της Νυμφαίας, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1936 και 1941. Γίνονται ξεναγήσεις στους υπόγειους θαλάμους και ο πρώτος όροφος του οχυρού, που είναι επισκέψιμος, λειτουργεί ως Στρατιωτικό Μουσείο.

Κάντε πεζοπορία! Μια από τις ωραιότερες διαδρομές στα δάση οξιάς της Ροδόπης φεύγει από το φυλάκιο του Μαχαίρα, βόρεια της Κομοτηνής, και μετά το καταφύγιο κατεβαίνει μέχρι το οροπέδιο Μικρή Άδα. Διαρκεί δύο ώρες περίπου.

Τι να δοκιμάσετε

Μην φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα με ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Τουρκίας, της Αρμενίας, της Καππαδοκίας, των Σαρακατσάνων και των Ρομά. Κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το τας-κεμπάπ, η ψητή μελιτζάνα, το χοιρινό με τουρσί (παραδοσιακό πιάτο από την Ανατολική Ρωμυλία), η μπάμπω (χριστουγεννιάτικο φαγητό με εντόσθια και κιμά), τα μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά) και το τανοσούρ (από τον Πόντο). Από γλυκά δοκιμάστε σαραγλί, χανούμ μπουρέκ (με κρέμα), καταΐφι, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί και φυσικά πιείτε ντόπιο κρασί και το διάσημο τσίπουρο του χωριού Ίασμος στη Ροδόπη.

Η Κομοτηνή, αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών, σας περιμένει να την ανακαλύψετε!