Κληματαριά: Η θρυλική ταβέρνα που σας ταξιδεύει στον χρόνο

587

Γευστική απόλαυση, σπάνια ρεμπέτικα ακούσματα, και αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα…Είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βρείτε στην Κληματαριά. Από το 1927, στέκεται στην Πλατεία Θεάτρου, και προσφέρει παραδοσιακή γαστρονομία και εξαιρετικές μουσικές βραδιές.

Ο κύριος Γεροδήμος πριν χρόνια μετέτρεψε σε οινομαγειρείο το καφενείο του ναού του Αϊ-Γιάννη, και έκτοτε η Κληματαριά προσφέρει μοναδικές στιγμές από γενιά σε γενιά.

Τα καλοκαίρια καθίστε κάτω από τη σκιά της, τον χειμώνα στον εσωτερικό ζεστό χώρο της και  απολαύστε μεταξύ άλλων, καλό βαρελίσιο κρασί, αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, κρεμμυδόπιτα, σαγανάκι με κεφαλοτύρι και κόκορα κοκκινιστό.

Η Ιστορία της Κληματαριάς

Η ταβέρνα Κληματαριά διανύει την πορεία της μέσα στο χρόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το κτίσμα βρίσκεται πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου κ.τ.λ. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ο χώρος χρησιμοποιείται ως καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη για τις τελετές της εκκλησίας και μετατρέπεται από τον κ. Γεροδήμο το 1927 σε Οινομαγειρείο με το όνομα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ.

Κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα από τα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, η Κληματαριά, όπως και οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής και εποχής (Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη κ.α.), ξεκουράζει τους ανθρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών, με φασολάδα, ρέγγα, γαρδούμπες και απλά μαγειρευτά φαγητά. Το κρασί ρέει άφθονο από τα δρύινα βαρέλια (μάννες) και ο χώρος ζεσταίνεται από τις ανάσες των θαμώνων γύρω από τη μαντεμένια ξυλόσομπα.

Στο αρχείο της Κληματαριάς υπήρχε έγγραφο, που αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά, όπου μαρτυρεί ότι μερακλής Γεροδήμος, είχε δεχθεί μυνήσεις από τη χωροφυλακή γιατί θέλησε να μετατρέψει το ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ σε ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΗΡΙΟ.

Αναφέρεται δε ότι έπαιξαν ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους.
Το 1961 το εστιατόριο «ΚΟΣΜΙΚΟ» στην Ομόνοια (όπου Hondos Center σήμερα) κατεδαφίζεται και αναζητά στέγη στην Κληματαριά με την επωνυμία «ΝΕΟ ΚΟΣΜΙΚΟ». Πάρα ταύτα το νέο όνομα δεν καθιερώνεται.

Διαβάστε επίσης

Το 1996 ο Περικλής αναλαμβάνει την ταβέρνα ως νέος ιδιοκτήτης και αποπειράται και ο ίδιος να αλλάξει το όνομα βαφτίζοντας το χώρο ως «ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει στο κενό όπως και του προηγούμενου.

1996 – 2005

Ο Περικλής όντας ο ίδιος μουσικός και μετά από μια πετυχημένη πορεία (Καφωδείο, Κοτταρού, Σκορδόπιστη) αναβιώνει στην Κληματαριά το πάλαι μουσικό περιβάλλον με αξιόλογα μουσικά σχήματα και χαράζει μια πρωτοπόρα πορεία υπερασπίζοντας τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό της ταβέρνας που είναι πια είδος προς εξαφάνιση, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας.

Ξημερώματα 23ης Ιουλίου 2005 η Κληματαριά τυλίγεται στις φλόγες και ανακαινίζεται αναγκαστικά χωρίς όμως να αλλοιωθούν οι βασικές αρχές του ύφους της. Ο γνωστός ζωγράφος και αγιογράφος Τ. Ρήγας επιμελήθηκε τα χρώματα και ζωντάνεψε τη πέτρα και τους πεσμένους σοβάδες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αισθητική του χώρου.

Κάπως έτσι η Κληματαριά, λαϊκή και ανεπιτήδευτη σήμερα μετράει πλέον 92 χρόνια ιστορίας παραμένοντας στη λίστα με τις αγαπημένες ταβέρνες του κέντρου.

INFO 

Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα 

21 0321 6629

Κλείνει στις 2:00 π.μ