Κέρκυρα: Ανακαλύπτοντας την Αρχόντισσα του Ιονίου

195

Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα, με σπουδαία ιστορία και φημίζεται το καταπράσινο τοπίο της, τη φανταστική κουζίνα της αλλά και τις όμορφες αμμώδεις παραλίες της.

Η Κέρκυρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ξένους τουρίστες εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές με πολυτελή ξενοδοχεία.

Μια παλιά πόλη με βενετσιάνικη φινέτσα, επιβλητικά φρούρια, μεγαλοπρεπείς επαύλεις, ατέλειωτες αμμουδιές και θεαματικοί καταπράσινοι κολπίσκοι, θα σας χαρίσουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Φτάστε πολύ εύκολα και γρήγορα στην Κέρκυρα επιλέγοντας μία από τις διαθέσιμες πτήσεις της AEGEAN, πατώντας ΕΔΩ.

Τι να δείτε /να κάνετε στην Κέρκυρα

Βόλτα στην Πλατεία  Σπιανάδα

Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων. Εδώ γίνονται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις, παρελάσεις και έθιμα. Όποιος δεν έχει ζήσει Πάσχα στη Σπινιάδα επιβάλεται να το ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Την πλατεία τριγυρίζουν περίφημα κτήρια όπως το Λιστόν που κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps (ο γιος του διάνοιξε τη Διώρυγα του Σουέζ), πάλι τη περίοδο της γαλλοκρατίας. Το περιστύλιο του Μαίτλαντ είναι ακόμη ένα οικοδόμημα στη Σπινιάδα με κίονες ιωνικού ρυθμού που κτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816 που η περίοδος της διακυβέρνησης του ήταν από τις σκληρότερες κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας. Στη περιοχή μπορείτε να δείτε και τη παλιά νομαρχία, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Χρόνη. Η παλιά νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού, που γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Επισκεφθείτε το παλιό φρούριο

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της βυζαντινής και της βενετσιάνικης εποχής. Υψώνεται στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό φρούριο ή Φορτέτσα (Fortezza), προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα. Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί. Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας υπάρχουν επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο. Επίσης είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά. Στα βόρεια θα συναντήσετε το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα. Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους. Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.

…Και το Νέο Φρούριο

Με την πόλη πια να έχει επεκταθεί σημαντικά, οι Ενετοί ξεκίνησαν την κατασκευή του Νέου Φρουρίου, ή Φορτέτσα Νουόβα, το 1576. Στην κατασκευή του χρωστά σήμερα η Κέρκυρα την παρουσία της Σπιανάδας, μια και εκεί βρίσκονταν πολλά απ’ τα 2000 σπίτια κι εκκλησίες που γκρεμίστηκαν για την κατασκευή του – κι αυτό γιατί ο ανοιχτός χώρος της Σπιανάδας ενίσχυε, κατά τους Ενετούς, την άμυνα της πόλης. Πάνω στον λόφο του Αγίου Μάρκου, να αγναντεύει το Παλιό Λιμάνι, το φρούριο υποδέχεται τους επισκέπτες με το έμβλημα της Βενετίας, τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου. Θα γυρίσετε κι εδώ τις υπόγειες στοές, θα ανεβείτε στον Προμαχώνα των Επτά Ανέμων και θα θαυμάσετε την άπλετη θέα στην Παλιά Πόλη, θα επισκεφτείτε το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης – κι αν είστε τυχεροί θα πετύχετε αξιόλογες εκθέσεις και συναυλίες που φιλοξενούνται στον αγγλικό στρατώνα.

Φύγαμε για Ποντικονήσι

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Ένας βράχος στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου με το μικρό μοναστήρι του Παντοκράτορα, βυζαντινού ρυθμού που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι. Στο Ποντικονήσι μπορείτε να φτάσετε, μόνο καλοκαίρι, με βάρκα ή με καΐκι από το Κανόνι, απ’ όπου η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα. Ως φυσικό μουσείο απαγορεύεται η παραμονή των επισκεπτών στο νησάκι προκειμένου να μην καταστραφεί το παρθένο περιβάλλον. Αν επιμένετε να το επισκεφθείτε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση θα είναι ολιγόλεπτη και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των φυλάκων με μοναδική εξαίρεση την 6η Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι το Ποντικονήσι το πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, και αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του πολυμήχανου Οδυσσέα πριν να φτάσει στην Ιθάκη την πατρίδα του. Από το γεγονός αυτό ο Ποσειδώνας μετέτρεψε τον βράχο σε καταπράσινο νησάκι.

Στον Πολιούχο του νησιού

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Κέρκυρα και βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, δίπλα στην ομώνυμη πλατεία, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η παλιότερη θέση της ήταν στο Σαρρόκο και κατεδαφίστηκε προκειμένου να επεκταθούν τα τείχη του φρουρίου. Αποτελεί δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη, η οποία είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που πλέον φυλάσσεται σε μία αργυρή λάρνακα, στα δεξιά του Ιερού. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1589 και εξωτερικά δεν έχει καμία σχέση με τα βυζαντινά πρότυπα αρχιτεκτονικής, θυμίζοντας ναούς των δυτικών χωρών, και συγκεκριμένα, το Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, που χτίστηκε την ίδια περίοδο. Το εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την εκπληκτική οροφή με τα 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα που απεικονίζουν σκηνές από την ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα, αντίγραφα των αρχικών φατνωμάτων που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727. Πολλές από τις τοιχογραφίες είχαν καταστραφεί από την πολυκαιρία και αντικαταστάθηκαν κατά το 19ο αιώνα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το τέμπλο του ναού έχει κατασκευαστεί τον 20ό αιώνα, καθώς το παλιότερο έχει μεταφερθεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Π. Φρουρίου.

Ανακαλύπτοντας την Παλιοκαστρίτσα

Μία απ’ τις ομορφότερες και πιο πολυσύχναστες περιοχές της Κέρκυρας. Ιδανικά, νοικιάστε αμάξι για να γυρίσετε την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη, ξεκινώντας απ’ το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας. Η ιστορία του φτάνει πίσω στο 1225, ενώ το 1572 πήρε περίπου τη σημερινή του μορφή. Στον χώρο του θα βρείτε κι ένα μουσείο με βυζαντινές εικόνες και άλλα θρησκευτικά κειμήλια, ενώ ξεχωρίζει ακόμα για τη μαγευτική θέα που προσφέρει απ’ τον λόφο! Η κυρίως παραλία της Παλαιοκαστρίτσας προσφέρει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, και θα βρείτε εδώ ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μπαρ για όλα τα γούστα – ξεκινήστε όμως για εξερεύνηση στους γύρω κόλπους κι ακρωτήρια για ν’ ανακαλύψετε κρυφές γωνιές με μοναδική γοητεία. Μην παραλείψετε ένα μπάνιο στους παραδεισένιους Χωμoύς (Paradise Beach), που επισκέπτονται τα σκάφη της περιοχής, ενώ άλλες θεαματικές περιπέτειες περιλαμβάνουν το δύσβατο μονοπάτι προς τους Λάκωνες, το γραφικό χωριό των Λιαπάδων, αλλά και τη γαλήνια παραλία της Ροβινιάς λίγο νοτιότερα.

Ξενάγηση στο Παλάτι Μον Ρεπό

Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι Μον Ρεπό, με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος που βρίσκεται στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.). Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore). Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου). Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.

Βόλτα στο κοσμοπολίτικο κανόνι

Το κοσμοπολίτικο Κανόνι με την καταπληκτική ομορφιά είναι από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφες παραλίες. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Βλαχέρνας, ενώ στο βάθος να αφήσετε το βλέμμα αιχμάλωτο τη θέα του θρυλικού καταπράσινου βράχου, το Ποντικονήσι, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη. Η στιγμή που δύει ο ήλιος στη γαλάζια θάλασσα και και η καταλληλότερη να βρίσκεστε σ΄αυτό το σημείο του νησιού. Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης (εκεί βρίσκεται και το τουριστικό περίπτερο). Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία. Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας. Επίσης αυτό το σημείο προσφέρει καταπληκτική θέα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.

Τι να δοκιμάσετε στην Κέρκυρα

Η κερκυραϊκή κουζίνα έχει όλα εκείνα που αναζητά ένας καλοφαγάς ταξιδιώτης. Οι τοπικές λιχουδιές βασίζονται σε ελαιόλαδο, περιλαμβάνουν τουλάχιστον μερικά θαλασσινά ή φρέσκο ​​ψάρι για αρχή, ενώ οι μεσογειακές επιρροές είναι εμφανείς.

Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το Sofrito (μοσχάρι με σάλτσα κρασιού, σκόρδο και λευκή πιπεριά), η παστιτσάδα (κρέας κόκορας ή μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με ντομάτες, κρασί, κρεμμύδια και μπαχαρικά, σερβίρεται με ζυμαρικά) και Μπουρδέτο (ψάρια σκορπιού μαγειρεμένα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας).

Και για γλυκό,  φυσικά τα ξακουστά γλυκά Kum-Quat ή λικέρ (μικρά πορτοκαλί φρούτα), μαντόλες ή μαντολάτο.

Διαβάστε ΕΔΩ 6+1 γευστικές στάσεις για να απολαύσετε την πλούσια γαστρονομία του νησιού.

Που να μείνετε

Τα ξενοδοχεία της Grecotel στην Κέρκυρα, προσφέρουν πολυτελή καταλύματα & υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Κρυμμένο μέσα σε μια όαση πρασίνου και ομορφιάς, στην ιδιωτική χερσόνησο Κομμένο, το εμβληματικό Corfu Imperial θα σας γοητεύσει με την αριστοκρατικότητα και την πολυτέλεια που κυριαρχούν σε όλους τους χώρους του. Το Lux Me Daphnila Bay Dassia, από την άλλη δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ιδανική για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε. Τα ανακαινισμένα, πολυτελή δωμάτια σε συνδυασμό με το απαράμιλλο σέρβις, την υψηλή γαστρονομία και τις all-inclusive επιλογές, υπόσχονται ένα αξέχαστο και – κυρίως- ξέγνοιαστο καλοκαίρι!  Οι ρομαντικοί επιλέξτε το Eva Palace, για να απολαύσετε στο έπακρο το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα της Κέρκυρας!

Όπου και να πάτε στο νησί και ό,τι και αν δοκιμάσετε, ένα είναι σίγουρο! Οι διακοπές στο Νησί των Φαιάκων θα ανταμείψουν και με το παραπάνω!