«Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» – Όλα όσα θα δούμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

22

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, με τίτλο “Ακροβατώντας στην Ελευσίνα” και επίκεντρο τόσο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της όσο και την πόλη Bagneux της Γαλλίας, έρχεται τον Οκτώβριο, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τις 14 έως τις 22 Οκτωβρίου, θα λάβουν χώρα στην πόλη της Ελευσίνας ανοιχτές πρόβες της δράσης, καθώς και ευφάνταστα pop up event, ενώ η τελική μορφή του έργου, στο πρώτο αυτό στάδιο της δημιουργίας του, θα παρουσιαστεί στην Ελαιουργική Ελευσίνας, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιείται, από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου, το πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας“Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” με τον σπουδαίο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την καλλιτεχνική κι επιστημονική του ομάδα.

Το πρόγραμμα Ακροβατώντας στην Ελευσίνα,υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σε σκηνοθεσία του Gaëtan Levêque και της Χριστίνας Σουγιουλτζή, φέρνει κοντά τρεις Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονου χορού και τσίρκου από την ομάδα “Κι Όμως Κινείται” και έναν Έλληνα μουσικό με τρεις Γάλλους καλλιτέχνες τσίρκου και τρεις μουσικούς από το Le Plus Petit Cirque du Monde (Το Μικρότερο Τσίρκο στον Κόσμο), τη διάσημη σχολή «τεχνών κινδύνου» και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δημιουργώντας ένα έργο σε εξέλιξη, εμπνευσμένο από τους κατοίκους και το αστικό τοπίο της Ελευσίνας και του Bagneuxτης Γαλλίας. Το συλλογικό αυτό έργο πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους της Ελευσίνας, με ανοιχτές πρόβες και τη συμμετοχή ερασιτεχνών και νέων ντόπιων καλλιτεχνών όλων των ηλικιών.

Συνολικά, το σημαντικό αυτό έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.

Τα πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας, με τίτλο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας”, στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομια, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών. Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων. Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών.

Η θεματική των εργαστηρίων “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της βιομηχανικής και  αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο,Patrick Bouchainκαι την ομάδα του, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον  Loïc Julienne,αρχιτέκτονα και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Ελαιουργική.

Πρόγραμμα Δράσεων

Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
Έργο σε εξέλιξη
Διάρκεια: 14 – 22 Οκτωβρίου
Παρουσίαση: 22 Οκτωβρίου στις 20:00 I Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου

Παράλληλη δράση I Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας
Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Διάρκεια: 18 – 22 Οκτωβρίου – Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίων: 22 Οκτωβρίου στις 18.00 I Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση

Πρόγραμμα Εργαστηρίων Πολεοδομίας Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας

  • Δευτέρα 18/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας | 10.00-13.00 & 15.00-18.00
    Παρουσίαση του έργου του Patrick Bouchain 18.00-19.30
  • Τρίτη 19/10 και Τετάρτη 20/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας | 10.00-13.00 & 15.00-18.00
  • Πέμπτη 21/10 | Εργαστήρια Πολεοδομίας με συμμετοχή των ακροβατών 10.00-13.00 & 15.00 -18.00
  • Παρασκευή 22/10 | Δημόσια παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων 18:00-20:00
    Παράσταση έργου σε εξέλιξη Ακροβατώντας στην Ελευσίνα | 20:00 – 22:00