Γλυκή Θεσπρωτίας: Ένα γραφικό χωριό με άγρια ομορφιά

316

Η Γλυκή Θεσπρωτίας είναι ένα μαγευτικό μέρος με πανέμορφα αξιοθέατα. Εύκολα, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με τον κήπο της Εδέμ του προπατορικού αμαρτήματος! Λάβετε θέσεις για ένα ταξίδι γεμάτο… φυσικούς πειρασμούς…

Καθώς εισέρχεστε στο νομό Θεσπρωτίας από τη νότια του πλευρά, σας υποδέχεται ένα γραφικό και όμορφο χωριό, γεμάτο παραδεισένια ομορφιά και δυνατότητες για δραστηριότητες. Πρόκειται για τη Γλυκή Θεσπρωτίας, κοντά στις φημισμένες πηγές του ποταμού Αχέροντα. Η Γλυκή είναι ιστορικό χωριό της περιοχής του Σουλίου, κοντά στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Ιστορία

Ο οικισμός όφειλε τη μεγάλη διάρκεια της ζωής του στη στρατηγική του θέση, καθώς έλεγχε την διάβαση του Αχέροντα ποταμού, από την οποία περνούσε το ανατολικό σκέλος του διεθνούς ρωμαϊκού δρόμου Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης. Στους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε ιδιαίτερη επισκοπή, η οποία στη συνέχεια ενώθηκε με την επισκοπή Βουθρωτού και αποτέλεσε την «Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκέος». Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο χωριό συνομολογήθηκε η Συνθήκη της Γλυκής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών Μπέηδων το 1821. Στο σημερινό χωριό έχουν διασωθεί λείψανα αξιόλογου οικισμού που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στο σημείο βρισκόταν η αρχαία Εύροια, έδρα επισκόπου, που μνημονεύεται σε βυζαντινές πηγές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ταυτίζουν τα ερείπια με το αρχαίο Ομφάλιο ή την Κίχυρο. Η νεότερη πάντως ονομασία του χωριού εκτιμάται ότι σχετίζεται με τον κοντινό «Γλυκύ λιμένα».

Τι μπορείτε να δείτε/κάνετε εκεί

Δραστηριότητες στο μυθικό ποταμό Αχέροντα

Ο Αχέροντας, μήκους 50 περίπου χιλιομέτρων, είναι ο χαρακτηριστικός ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου όπου διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «ἄχος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη, τη λύπη και το πένθος. Στην αρχαιότητα, το όνομα του έσπερνε τον πανικό καθώς είχε συνδεθεί με τον Άδη και τον τρόμο λόγω του ότι ήταν ο δρόμος του κάτω κόσμου.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά. Στον δρόμο του ο ποταμός Αχέροντας συνανττιόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Κατά το γνωστό ποιητή Όμηρο, στο συγκεκριμένο σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών». Βάσει της μυθολογίας, ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων, έδωσε νερό στους Διψασμένους Τιτάνες, κάτι που εξόργισε σε πολύ μεγάλο βαθμό το Δία. Οι ιστορικοί λένε ότι για να τον τιμωρήσει για την πράξη του, έστειλε τον Αχέροντα σε βάθος τόσο βαθύ όσο το ύψος του ουρανού από την γη, πικραίνοντας για πάντα τα νερά του.

Σήμερα, συναντάμε στο πέρασμα του τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικού κάλλους, καθώς τα νερά του είναι κρυστάλλινα, πολύ εύκολα προσβάσιμα και φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι ο Αχέροντας είναι κατάλληλος για δραστηριότητες! Μερικές από αυτές είναι:

Ιππασία στις Πηγές

Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Παραμυθιά

Rafting, και kayak στα Στενά

Ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού

Canyoning στα Στενά

Παρατήρηση της φύσης

Μίνι κρουαζιέρα με μικροκάικα στις εκβολές του ποταμού, στο καλοκαιρινό θέρετρο της Αμμουδιάς

Κολύμπι, αν είστε ανθεκτικοί στα παγωμένα νερά του ποταμού

Καταδύσεις και όλα τα συναφή θαλάσσια σπορ στην Αμμουδιά που απέχει 2-3 χλμ

Ο ποταμός Αχέροντας

Περιηγηθείτε στους παραμυθένιους Μύλους Σουλίου

Στο ένδοξο Σούλι, σε ένα γοητευτικό σκηνικό που μοιάζει σαν όνειρο βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού, συναντάτε τους περίφημους Μύλους. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά και -προσφιλή στους τουρίστες- αξιοθέατα της περιοχής και το πρώτο που θα εντοπίσετε όπως κατευθύνεστε προς το ένδοξο χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο παλιός νερόμυλος χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους για να αλέσουν τα σιτηρά τους. Τα νερά πέφτουν στο ποτάμι από ύψος 15 μέτρων και πίσω από τον παλιό νερόμυλο πηγάζουν τα νερά που καταλήγουν στον Αχέροντα!

Οι Μύλοι του Σουλίου βρίσκονται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα στο πράσινο, χαρίζοντας σας στιγμές πραγματικής χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Χρήσιμη συμβουλή: Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το παραδοσιακό τοπικό καφενείο. Απολαύστε το ρόφημα σας, κάτω από τη σκιά των πλατανιών και τη δροσιά του ποταμού και συνοδέψτε τον καφέ σας με υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

Οι Μύλοι του Σουλίου

Ανακαλύψτε τον θρύλο της Σκάλας Τζαβέλαινας

Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα και βρίσκεται στα αριστερά της μεταλλικής γέφυρας στη Γλυκή. Πρόκειται για ένα ορεινό μονοπάτι που κάθε βράχος αντιστοιχεί σε ένα σκαλοπάτι. Το μονοπάτι βρίσκεται από τις πηγές Αχέροντα προς τα Σουλιωτοχώρια. Το μέρος εκτός από την φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και για το μύθο του!

Τι αναφέρει ο μύθος

Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι που αναφέρονται στην Σκάλα της Τζαβέλαινας και όλοι έχουν να κάνουν με τη θρυλική καπετάνισσα Τζαβέλαινα. Η Μόσχω Τζαβέλα, ήταν από το Σούλι και κατά την Τουρκοκρατία, οι ειδικοί λένε πως πρωτοστάτησε μαζί με άλλες Σουλιώτισσες στον αγώνα εναντίον των Οθωμανών και συγκεκριμένα του Αλή Πασά!

Η Μόσχω Τζαβέλα ήταν σύζυγος του Λάμπρου Τζαβέλα που ήταν αρχηγός των Τζαβελαίων στο Σούλι. Η Μόσχω, περιγράφεται ως μικρόσωμη αλλά θαρραλέα γυναίκα, που αντιστάθηκε στις εντολές του Αλή Πασά να εγκαταλείψουν την περιοχή το 1792. Κατά τη διάρκεια της μάχης των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά, η Μόσχω παρακολουθούσε μαζί με 400 γυναίκες από τις ράχες της Κιάφας. Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, οι γυναίκες κατάλαβαν πως τότε οι άνδρες τους είχαν σκοτωθεί, με αποτέλεσμα να ”ριχτούν” στη μάχη εναντίον του στρατού του Αλή Πασά. Οι Σουλιώτισσες βγήκαν νικήτριες από αυτήν την φαινομενικά άνιση μάχη, σκοτώνοντας 2.000 άντρες και αιχμαλωτίζοντας άλλους 207. Μετά την καταστροφή του Σουλίου, η Μόσχω έφυγε για την Πάργα και τα Επτάνησα όπου και πέθανε το 1803 σε ηλικία 43 ετών.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή του μύθου, η Τζαβέλαινα έπεσε με το άλογό της σε ένα μονοπάτι και σκοτώθηκε. Έτσι λοιπόν η σκάλα πήρε το όνομά της.

Η δεύτερη εκδοχή λέει πως το παλιό αυτό μονοπάτι των Σουλιωτών, το έφτιαξε η ίδια η Τζαβέλαινα μαζί με τους συντρόφους της που ήταν κρεμασμένοι από τα βράχια. Η Σκάλα της Τζαβέλαινας αποτελεί σπουδαίο προορισμό για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα μέρη, αφού το τοπίο έχει τέτοια θέα που ειλικρινά κόβει την ανάσα και τον ποταμό Αχέροντα να περνά ανάμεσα από τα λευκά βράχια, είναι κάτι το μοναδικό!

Μάλιστα, οι θρύλοι που κουβαλά «ο ποταμός του θανάτου» όπως αποκαλούσαν τον Αχέροντα, έρχονται να προσθέσουν ένα πέπλο μυστηρίου στο όλο σκηνικό. Το μονοπάτι περιτριγυρίζεται από επιβλητικά όρη με πλούσια βλάστηση από τη μια μεριά ενώ από την άλλη, χαμηλά μέσα στα πελώρια πλατάνια ρέει ο ποταμός Αχέροντας. Το ίδιο το μονοπάτι πολλές φορές διακλαδίζεται σε άλλα δευτερεύοντα μονοπάτια που είτε οδηγούν χαμηλά στον ποταμό, είτε ψηλότερα στο βουνό. Έτσι, στα 100 μ. πιο κάτω από το μονοπάτι, υπάρχει ένα σκοτεινό τούνελ που περνά μέσα από το βράχο. Μετά το τούνελ, το μονοπάτι μικραίνει αρκετά σε πλάτος και γίνεται δύσβατο. Από αυτό το σημείο φαίνεται πιο καθαρά και αποτελεί ένα παρατηρητήριο στο οποίο οι πεζοπόροι επισκέπτονται με αρκετή συχνότητα.

Και μην ξεχνάτε… μέσω της Ολυμπίας Οδού, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να φτάσετε στη Δυτική Ελλάδα και έπειτα στη μαγευτική Ήπειρο.