«Μνήμες Λιγνίτη»: Στις 10 Σεπτεμβρίου ο 14ος πανελλήνιος αγώνας δρόμου ΔΕΗ

52

Από το 2009 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΔΕΗ Α.Ε. κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανό έναν θεσμό που ξεκίνησε ως μια απλή αθλητική διοργάνωση και έφτασε να αποτελεί έναν θεσμό γνωστό και αναγνωρισμένο.

Μέχρι στιγμής όλες οι συνδιοργανώσεις «Μνήμες Λιγνίτη» ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας απολύτως τον αρχικό στόχο: να καθιερώσουμε μια εκδήλωση, ένα γεγονός που θα τιμά τους λιγνιτωρύχους.

Αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτούς που συνεχίζουν και σήμερα να κάνουν το ίδιο, κάτω από σκληρές, αντίξοες, απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνθήκες. Αυτούς που εργάζονται με ζήλο, αυταπάρνηση και συνέπεια.

Με αρκετή εμπειρία πλέον και με την αγάπη του κόσμου να ανεβάζει τον πήχη της διοργάνωσης, Σπάρτακος και ΔΕΗ αναλαμβάνουν τη διοργάνωση του 14ου αγώνα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, με ακόμα μεγαλύτερους στόχους, περισσότερο μεράκι και θετική διάθεση.

Με φόντο ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο

Γενικές πληροφορίες για την περιοχή: Η πόλη της Πτολεμαΐδας ανήκει στον Νομό Κοζάνης (έναν από τους 4 Νομούς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας) και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας.

Αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της Ευρώπης, λόγω των λιγνιτών που κρύβει η γη της Εορδαίας. Απέχει 150 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 520 χλμ. από την Αθήνα, με εύκολη και άνετη πρόσβαση μέσω Εγνατίας Οδού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διαθέτει πλούσιο υδάτινο στοιχείο με τις οκτώ λίμνες της και τα πολλά ποτάμια της, ενώ το υγρό στοιχείο εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, καθώς και μοναδικής σπουδαιότητας ιστορικών και εκκλησιαστικών αξιοθέατων.

Οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι μοναδικοί προορισμοί, τα ποικίλα και μοναδικά παραδοσιακά γαστρονομικά προϊόντα (τα κρασιά, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, κ.ο.κ.), αναμφίβολα καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία πρώτη επιλογή προορισμού, ενώ ειδικά η πόλη της Πτολεμαΐδας είναι σε θέση να προσφέρει άριστες συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας στους επισκέπτες της.

Πρόγραμμα

06:00: ταυτοποίηση αθλητών στο σημείο τερματισμού «Μνήμες Λιγνίτη» (στη Σχολή Πυροσβεστών)

07:45: μεταφορά με λεωφορεία στο σημείο εκκίνησης, για τους αθλητές της διαδρομής των 21 χιλιομέτρων.

08:45: μεταφορά με λεωφορεία στο σημείο εκκίνησης, για τους αθλητές της διαδρομής των 5 χιλιομέτρων.

09:00: εκκίνηση Αγώνα Δρόμου για τα 21 χλμ. και ώρα 09:15 για τα 5 χλμ.

Τερματισμός – Βραβεύσεις

Οι απονομές θα γίνουν αμέσως μετά τον τερματισμό των τριών πρώτων κάθε κατηγορίας.

Τόσο στην απόσταση των 21 χλμ. όσο και στην απόσταση των 5 χλμ. θα βραβευτούν με Κύπελλα και μετάλλια οι 3 πρώτοι που θα τερματίσουν ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας.

Ειδική κατηγορία βράβευσης θα υπάρξει για τα άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους.

Η διαδρομή είναι ακριβώς 21 χλμ. και αντιστοίχως 5 χλμ., μετρημένη με GPS, με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές.

Ατομική χρονομέτρηση για κάθε αθλητή χωριστά με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (CHIP).

Η εκκίνηση θα δοθεί από τον χώρο των ορυχείων και θα διέλθει από την εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, την πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στο μνημείο των λιγνιτωρύχων στην έξοδο της πόλης προς Φλώρινα.

Σταθμοί νερού θα υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα και στις δύο διαδρομές. Στην εκκίνηση και ανά 3 χιλιόμετρα στα 21 Km, στην εκκίνηση των 5 Km και σε δύο σημεία της διαδρομής του.

Στο σημείο του τερματισμού θα διανεμηθούν φρούτα, χυμοί και νερά στους δρομείς.

Ασθενοφόρα, της ΔΕΗ και του ΕΚΑΒ εξοπλισμένα με απινιδωτή, επανδρωμένα με το απαραίτητο πλήρωμα (γιατρός, νοσηλευτικό προσωπικό) θα ακολουθούν τους δρομείς για περιπτώσεις όπως εγκατάλειψη, μικροπροβλήματα κ.ο.κ.

Θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με ευθύνη της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Χιλιομετρική σήμανση της διαδρομής ανά 1 χλμ.

Οι αθλητές, την ημέρα του αγώνα, θα πρέπει να είναι στις 06:00 στο χώρο του τερματισμού (πλατεία «Μνήμες Λιγνίτη»), για να γίνει ταυτοποίηση των αθλητών και από εκεί με λεωφορεία των διοργανωτών θα μεταφερθούν στα σημεία εκκίνησης.

Αθλητές κάτω των 15 ετών συμμετέχουν στον εν λόγω αγώνα με ευθύνη των γονέων τους και αφού υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ή επιδείξουν Δελτίο μέλους αθλητικού συλλόγου.

Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας συμμετεχόντων αθλητών οι οποίοι θα έρθουν από απόσταση άνω 300 χλμ. για το βράδυ του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023, κατόπιν συνεννόησης με την οργανωτική επιτροπή.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Οι δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώνονται απευθείας στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα www.spartakos-dei.gr αλλά και στα γραφεία του Σωματείου, Β. Κωνσταντίνου 4 (1ος όροφος), από ως και την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 και ώρα 12:00.

Περισσότερες πληροφορίες στην οργανωτική επιτροπή:

Μανώλας Γεώργιος 6981220027
Περπερίδης Κων/νος 6974743686
Πουτογλίδης Κων/νος 6976007424
Αγγελίδης Νικόλαος 6955066177
Σπανοδημητρίου Ιωάννης 6977744228
Παπαδόπουλος Βασίλειος 6976394700