Γευστικό ταξίδι στη γοητευτική Κύθνο

295

Στην Κύθνο θα γευτείτε πολλά ελληνικά παραδοσιακά πιάτα αλλά και πολλές νοστιμιές Κυθνιώτικης γαστρονομίας. Ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια θα βρείτε άφθονα στο νησί. Πάμε όμως να δούμε τις πιο ξεχωριστές της γεύσεις!

Σφουγγάτα

Το σφουγγάτο Κύθνου είναι μία παραδοσιακή συνταγή, ένα ορεκτικό που θυμίζει τυροκροκέτες. Μικρές στρογγυλές και αφράτες μπουκίτσες με υπέροχη γεύση!

Θερμιώτικες πίτες

Στη γλυκιά τους εκδοχή, θα τις βρείτε με ανάλατο τυρί, τρίμμα, ζάχαρη και άνηθο και χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα. Στην αλμυρή της εκδοχή, η θερμιώτικη πίτα γίνεται με “ξινό”, το λευκό φρέσκο τυρί. Χαρακτηριστικό με τις θερμιώτικες πίτες είναι ότι στο μισό νησί τις φτιάχνουν αλμυρές και στο άλλο νησί γλυκές!

Αμυγδαλωτά

Όπως στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και εδώ για να γλυκάνουν θα σας τα περίφημα αμυγδαλωτά, με πολυετή παράδοση.

Ντόπια τυριά

Γνωστά από την αρχαιότητα, αφού ποτέ δεν έλειπαν από τα περίφημα Λουκούλεια γεύματα. Αξίζει να γευτείτε τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού, τη φέτα, την κοπανιστή και το τρίμμα. Με αυτά γίνονται το σφουγγάτο και άλλα παραδοσιακά πιάτα.

Κάπαρη

Η Κύθνος έχει τη δική της παραγωγή σε κάπαρη που χρησιμοποιείται άφθονα στις περισσότερες σαλάτες. Θα την δείτε να ξεπροβάλει ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια του νησιού.

Κολόπι

Από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του νησιού, που θυμίζει σπανακόπιτα,

Φάβα και ρεβίθια

Βρίσκονται στα περισσότερα μενού των εστιατορίων του νησιού καθώς καλλιεργούνται σε όλα τα μέρη του νησιού.

Θυμαρίσιο μέλι

Το συγκεκριμένο μέλι έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η Μελισσένια είναι το πρώτο μελισσοκομικό εργαστήριο στην Κύθνο

Και μη ξεχάσετε!

Συνδυάστε το γεύμα σας στην Κύθνο με κυθνιώτικο κρασί και ολοκληρώστε το με λαχταριστά γλυκά κουταλιού.

Αν σας άνοιξε η όρεξη… για Κύθνο, διαβάστε εδώ περισσότερα για αυτό το υπέροχο νησί!