Εξόρμηση στα επιβλητικά Μετέωρα

1.798

Οι βράχοι των Μετεώρων που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου και κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Οι γιγάντιοι αυτοί σπάνιοι βράχοι που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος, συνθέτουν ένα επιβλητικό τοπίο που όμοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Η δημιουργία του τοπίου, αν και έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ερμηνευθεί και ούτε υπάρχει κάποια παράδοση ή κάποιος αρχαίος μύθος που να αναφέρεται στην περιοχή.

Οδικώς τα Μετέωρα απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι από Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα αν έρχεστε από Αθήνα.

Τι να δω

Τα μοναστήρια

Από τις ιστορικές μαρτυρίες διαπιστώνεται ότι στα Μετέωρα υπήρξαν συνολικά 30 μονές, οι περισσότερες από τις οποίες ιδρύθηκαν κατά το 14ο αιώνα. Με την έναρξη της Τουρκοκρατίας επήλθε μία κάμψη στα μοναστήρια των Μετεώρων, η οποία όμως αντιστράφηκε τον 15ο αιώνα με την ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας. Η ακμή των Μετεώρων συντελείται κατά τον 16ο αιώνα, όπου ιδρύονται νέα μοναστήρια. Αποτέλεσαν καταφύγιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στις αρχές του 19ου αιώνα υπέστησαν λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Αλή Πασά.

Σήμερα έχουν απομείνει 6 συνολικά μοναστήρια στα Μετέωρα και δέχονται μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Αυτά είναι: η Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Αγίας Τριάδος, η Μονή Ρουσάνου Μετεώρων, η Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, η Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων και η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων. Στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αναστηλωθεί και το 1989 ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η Καλαμπάκα

Η λέξη «καλαμπάκα» είναι τουρκική και σημαίνει«ισχυρό φρούριο». Στην ίδια θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί (ονομασία που φέρει ακόμη η μητρόπολη). Η σύγχρονη πόλη έχει μελετημένη ρυμοτομία, μεγάλες πλατείες, ανοιχτούς δρόμους και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, καθώς η πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα Μετέωρα. Απέχει 22 χλμ. βορειοδυτικά από τα Tρίκαλα.

Αξίζει να επισκεφθείτε:

Τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας. Στον τεράστιο βράχο που ξεχωρίζει θα βρείτε πολλούς αναρριχητές που πάνε στο αναρριχητικό πεδίο. Στο σπήλαιο της Θεόπετρας υπάρχουν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο και ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια και στο εσωτερικό του θα δείτε σημαντικά εκθέματα που διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, πτηνά και θηλαστικά και συνολικά φτάνουν τα 300 εκθέματα.

Το Πλανητάριο Μετεώρων για να δείτε τα Μετέωρα σε 3D. Το πλανητάριο είναι ανοιχτό από τις 9 εως και τις 2μ.μ και προβάλει 2 ταινίες 3D της μισής ώρας. Το πλανητάριο θα το βρείτε στο Πολιτιστικο Κέντρο Καλαμπάκας.

Το Καστράκι

Το γραφικό χωριό Kαστράκι, ενώνεται με τη Καλαμπάκα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών μονολιθικών βράχων των Μετεώρων. Πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια. Επιβάλλεται η επίσκεψη στον ναό της Παναγίας της Δούπιανης, με τη σκήτη Δούπιανης, που αποτέλεσε κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών (11ου-12ου αι.).

Που να μείνω

Hotel Doupiani House. Προσφέρει εκπληκτική θέα στα Μετέωρα και άνετα, δωμάτια. Το κέντρο της Καλαμπάκας απέχει 2 χιλιόμετρα. Το χωριό Καστράκι είναι 500μ. μακριά, ενώ η πόλη των Τρικάλων βρίσκται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ξενοδοχείο Μετεωρίτης. Νεόκτιστο ξενοδοχείο, το οποίο συνδυάζει τη μοναδική θέα στα βουνά της Πίνδου και τα Μετέωρα με την ελληνική φιλοξενία. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Petrino Guesthouse. Ο πρόσφατα ανακαινισμένος, παραδοσιακός ξενώνας Petrino Guesthouse στεγάζεται σε ένα αυθεντικό πέτρινο κτήριο του 1845 και προσφέρει σύγχρονα καταλύματα με εκπληκτική θέα στα Μετέωρα. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Που να φάω

Μετεώρων πανόραμα. Το εστιατόριο, κτισμένο πάνω στους βράχους με πανοραμική θέα, μεταφέρει στον επισκέπτη τη μοναδική ομορφιά του φυσικού φαινομένου των Μετεώρων. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ο κήπος του Ηλία. Όμορφη ταβέρνα, ζεστή ατμόσφαιρα με εξαιρετικό φαγητό. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ταβέρνα Πανελλήνιο. Πολύ ωραία ταβέρνα στην πλατεία της Καλαμπάκας με νόστιμο σπιτικό φαγητό. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ