Εσείς γνωρίζετε το πανέμορφο δάσος με τα νούφαρα που βρίσκεται μια ανάσα από την Αττική;

201

Μια περιοχή γεμάτη άσπρα νούφαρα, μπορεί κανείς να βρει μισή ώρα μακρυά από την Αττική, στην όχι και πολύ γνωστή Παραλίμνη, δίπλα στη λίμνη Υλίκη.

Τα νερά της λίμνης φιλοξενούν σχεδόν όλα τα είδη των ερωδιών της χώρας μας αλλά και σπάνια είδη ψαριών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο κάνουν φωλιές οι πελαργοί, δημιουργώντας μαγικές εικόνες. Στα βουνά πάνω από τη λίμνη υπάρχουν δάση από πουρνάρια που πιο χαμηλά δίνουν τη θέση τους σε φρύγανα, λαδανιές και σκίνα, ενώ κοντά στη λίμνη φυτρώνουν διάσπαρτα λίγες λεύκες και πλατάνια.

Η Παραλίμνη έχει έκταση περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πιο παλιά σε κάποιες περιόδους δεν μπορούσες να την δεις καν, ούτε την ίδια, ούτε τα νούφαρα φυσικά μιας και σε περιόδους ξηρασίας έφτανε στα όρια της απόλυτης ξήρανσης. Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι γειτνιάζει με τις μεγαλύτερες λίμνες Κωπαΐδα και Υλίκη, με τις οποίες ήταν ενωμένη στους αρχαίους χρόνους, ενώ αναφέρεται και ως λίμνη Ουγγρία.

Η Παραλίμνη αποτελεί μια μερικώς τεχνητή λίμνη, καθώς σε αυτήν καταλήγουν τα νερά που φεύγουν από τον Κηφισσό και την πεδιάδα της Κωπαΐδας. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα αλλά με άλλο όνομα. Θα ακούσεις να την αποκαλούν λίμνη Τρεφία, ή Τροφία, καθώς αποτελούσε εκτροφείο ψαριών για τους κατοίκους της περιοχής.

Απολαύστε το βίντεο από το κανάλι Haanity του Youtube: