Εξερευνώντας το καλοκαιρινό Πήλιο

369

Σε όλους τους ταξιδιώτες η περιοχή του Πήλιου γεννά εικόνες παραδοσιακής ομορφιάς, καλόγουστων γραφικών χωριών και μοναδικών τοπίων, τα οποία κυρίως τα έχουμε συνδυάσει με τον χειμώνα. Τι γίνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες και το Πήλιο εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες του ; Τι μπορεί να σαγηνεύει τους ταξιδιώτες το καλοκαίρι πέρα από τη γνωστή Μακρινίτσα, τη Πορταριά και τις Μηλιές ; Ας γνωρίσουμε όλα τα μικρά μυστικά του Νότιου Πήλιου, τα οποία ξεδιπλώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

ΛΑΥΚΟΣ

Αφετηρία του ταξιδιού στο Νότιο Πήλιο θα αποτελέσει το μικρό και πανέμορφο χωριό Λαύκος. Σε αρκετά υψηλό υψόμετρο και με μοναδική θέα στις ακτές του Παγασητικού ο Λαύκος είναι έτοιμος να εκπλήξει κάθε ταξιδιώτη. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, διασχίζοντας ένα δρόμο σπάνιας ομορφιάς. Το σημείο του Λαύκου είναι εξαιρετικό για διαμονή, καθώς διαθέτει αρκετά καταλύματα, ποίκιλα μαγαζιά και εστιατόρια και το κυριότερο, απέχει χιλιομετρικά σχεδόν το ίδιο από τις ακτές του Παγασητικού και του Αιγαίου. Στην πανέμορφη κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσετε εξαιρετικές ταβέρνες, καθώς και το «καφενείο του Φορλίδα», το οποίο στεγάζεται από το 1785 και αποτελεί το μακροβιότερο ελληνικό καφενείο. Τα ψηλά πλατάνια στην πλατεία του χωριού δημιουργούν ένα κλίμα δροσιάς που θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ας ξεκινήσουμε από την πιο γνωστή παραλία του Νότιου Πηλίου, τον ξακουστό Μυλοπόταμο, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο γραφικό χωριό της Τσαγκαράδας. Το τοπίο θα σας μεταφέρει σε άλλα μέρη, καθώς το χρώμα της θάλασσας μοιάζει εξωτικό. Η παραλία χωρίζεται στα δύο, χάρη σε ένα μεγάλο βράχο που τις χωρίζει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη παραλία έχει κερδίσει γαλάζια σημαία, αλλά και διακρίσεις σε διάσημα ταξιδιωτικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Για την πρόσβασή σας στην παραλία θα πρέπει να κατεβείτε έναν μικρό αριθμό σκαλιών, όμως το θέαμα είναι 100% βέβαιο ότι θα σας αποζημιώσει. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε και την πλευρά της παραλίας που θα θέλατε να κολυμπήσετε. Για παράδειγμα, η μία πλευρά είναι οργανωμένη και με beach bar, ενώ η άλλη είναι ερημική και εντελώς ήσυχη. Τέλος, το χρώμα της θάλασσας με το τοπίο που σας περιβάλλει, αποτελεί μία μοναδικής ομορφιάς εικόνα.

TIP : Αποφύγετε να επισκεφτείτε την παραλία με αέρα και κύμα, καθώς αλλοιώνεται η ομορφιά της θάλασσας και του τοπίου.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΑΠΑ ΝΕΡΟ

Με μεγάλη διαφορά ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο τουκαλοκαιρινού Πήλιου. Διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα, τα οποία προσελκύουν αρκετούς τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν είστε τύπος της πολυκοσμίας και των βραδινών εξόδων, τότε ο Άγιος Ιωάννης είναι το κατάλληλο μέρος για τη διαμονή σας. Ο Άγιος Ιωάννης διαθέτει δική του παραλία, όμως στην περιοχή τα βλέμματα τραβάει η παραλία «Παπά Νερό». Ακριβώς δίπλα στον Άγιο Ιωάννη θα βρείτε την παραλία Παπά Νερό, μία παραλία με μεγάλη ακτογραμμή και πανέμορφα νερά. Ο μύθος λέει πως η παραλία ονομάστηκε έτσι, καθώς κάποτε είχε πνιγεί στη θάλασσα ένας ιερέας. Η παραλία είναι αμμώδης, σε ορισμένα σημεία της οργανωμένη και είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Επιπροσθέτως, στο Παπά Νερό βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και οργανωμένα κάμπινγκ του Πήλιου, σε μία υπέροχη τοποθεσία, ανάμεσα στην παραλία Παπά Νερό και στον Άγιο Ιωάννη.

ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Ιωάννη, βρίσκεται ένα διαμαντάκι του Πήλιου, ένας μαγευτικός παραθαλάσσιος οικισμός, εν ονόματι Νταμούχαρη. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που μαγεύει κάθε ταξιδιώτη. Ο οικισμός χωρίζεται σε δύο μέρη. Από τη μία πλευρά συναντάμε το γραφικό λιμανάκι με τα μικρά σκάφη, τα οποία προσδίδουν στο τοπίο μία εικόνα διαφορετικής εποχής. Στη μέση ένας ψηλός και γεμάτος δέντρα λόφος, χωρίζει το γραφικό λιμανάκι από τη παραλία του οικισμού. Επίσης, πάνω στο λόφο είναι κτισμένο και το αρχοντικό «Cleopatra Miramare» το οποίο είναι γνωστό λόγω μίας δυσάρεστης ιστορίας, της οικογένειας του καπετάνιου Απόστολου Βαϊνόπουλου. Από την άλλη πλευρά του λόφου συναντάμε την πανέμορφη παραλία του οικισμού, με χοντρό λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των γυρισμάτων για την ταινία «Mamma Mia» έλαβαν χώρα στη Νταμούχαρη. Είναι το μοναδικό μέρος εκτός Σκοπέλου, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΥΡΤΙΑΣ

Η ξεχωριστή αλλά πανέμορφη παραλία του Μουρτιά σε κάνει να ξεχαστείς λίγο, καθώς το τοπίο διαφέρει εντελώς από το κλασικό στυλ του Πήλιου. Ονομάστηκε Μουρτιάς, από τη λέξη μυρτιά, όπου στη τοπική διάλεκτο σημαίνει «θάμνοι». Αποτελείται από χρυσαφένια άμμο με πεντακάθαρα και μαγευτικά νερά. Στο εσωτερικό της θάλασσας βρίσκονται αρκετά βράχια, τα οποία προσδίδουν μία έξτρα ομορφιά στο τοπίο. Μάλιστα σε ένα σημείο της παραλίας, από το ύψος των βράχων, έχει δημιουργηθεί και μία μικρή πισίνα, την οποία προτιμούν αρκετοί λουόμενοι. Μάλιστα, το 2005 ανακηρύχθηκε 7 η σε όλο το κόσμο ως παραλία «άπειρου φυσικού κάλους».

ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Συνεχίζοντας νοτιότερα, με κατεύθυνση το τελευταίο κομμάτι του νομού Μαγνησίας, μια πολύ καλά κρυμμένη και μακριά από τα τουριστικά φώτα παραλία, είναι έτοιμη να σαςεκπλήξει. Η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι δύσκολη, όμως είναι αρκετά δύσκολο να την εντοπίσετε, καθώς από το κεντρικό δρόμο είναι κρυμμένη, εξαιτίας των υψηλών δέντρων. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη χάσετε την έξοδο. Φτάνοντας στην παραλία, το τοπίο αρχίζει πάλι να εκπέμπει μία άγρια ομορφιά, καθώς ο κόσμος που επισκέπτεται τη παραλία είναι λιγοστός. Στην περιοχή θα βρείτε και ένα ταβερνάκι, το μοναδικό στην παραλία, το οποίο διαθέτει νόστιμους και παραδοσιακούς μεζέδες. Τέλος, η συγκεκριμένη παραλία είναι η μοναδική από τις προαναφερθείσες που βρίσκεται στηνπλευρά του Παγασητικού.

Photo: discover-pelion

ΚΟΤΕΣ

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα περίμεναν να φτάσουν έως το τέλος του Νότιου Πήλιου, την τελευταία γωνία του, δηλαδή το Παλαιό Τρίκερι. Μία μικρή όμως παράκαμψη στο κεντρικό δρόμο, θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριουδάκι στις ακτές του Παγασητικού με το όνομα Κότες, προσδίδει μία απαράμιλλη ομορφιά στο ταξίδι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων, το χωριό ονομαζόταν αρχικά Σκότες, εξαιτίας του ήλιου που έδυε αρκετά νωρίς στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτεινιάζει νωρίς. Με το καιρό, οι Σκότες έγιναν Κότες και έκτοτε ονομάζονται έτσι. Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού, θα διακρίνετε το λιμανάκι του, με ορισμένα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Διασχίζοντας όλο το δρόμο, σε ένα συγκεκριμένο σημείο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπτεται και ξεκινάει ένα πεζοπορικό κομμάτι.

Εάν το διασχίσετε, σε περίπου 200 μέτρα θα βρεθείτε σε μία μαγευτική ταβέρνα, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα (υπάρχουν και σκαλοπάτια τα οποία σε οδηγούν στο νερό, με αποτέλεσμα όποιος επισκέπτης του μαγαζιού θέλει να κολυμπήσει πριν το γεύμα του, μπορεί να το πραγματοποιήσει). Είναι δεδομένο πως θα ευχαριστηθείτε κολύμπι και φαγητό σε μία τοποθεσία μακριά από όλους και όλα.

ΑΛΟΓΟΠΟΡΟΣ

Στο τέρμα της ακτογραμμής του Νότιου Πήλιου, διασχίζοντας και το Τρίκερι, θα συναντήσουμε τον Αλογόπορο. Η τοποθεσία της και μόνο μαρτυρά το πόσο απομονωμένη, καθαρή και πανέμορφη είναι. Βρίσκεται τόσο χαμηλά που αξίζει να σημειωθεί πως απέχει σχεδόν 2 ώρες από το Βόλο. Η παραλία διαθέτει οργανωμένη παραλία, αλλά το σκηνικό είναι αρκετά ήρεμο. Ακριβώς δίπλα στη παραλία μερικά μικρά σκάφη κάνουν συνεχώς δρομολόγια με κατεύθυνση το Παλαιό Τρίκερι και το αντίστροφο. Το νησάκι του Παλιού Τρίκερι απέχει μόλις λίγα λεπτά από τον Αλογόπορο. Το τοπίο σε συνδυασμό με την αγνότητα και την ομορφιά του θα σας μαγέψει.