Ελατοχώρι: Απόδραση στην καρδιά της Ορεινής Πιερίας

1.274

Αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Το Ελατοχώρι Πιερίας μαγεύει με την άγρια ορεινή ομορφιά του και τα κατάφυτα δάση του. Η μοναδική γραφικότητα του οικισμού αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει, καθιστούν την περιοχή ιδανική για χειμερινές αποδράσεις.

Χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων Όρων, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και μόλις 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης, αυτό το καταπράσινο χωριό με τα γραφικά μονοπάτια, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Τι να δω/ τι να κάνω στο Ελατοχώρι

Χιονοδρομικό Κέντρο

Το Ελατοχώρι είναι γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 με 1.800 μέτρων στις νοτιοανατολικές κατωφέρεις των Πιέριων Όρων. Στην βάση του χιονοδρομικού και στη θέση “Παπά Χωράφι”, λειτουργεί αναψυκτήριο και καταφύγιο (σαλέ) με συνολική επιφάνεια 450 τ.μ. που αναπτύσσεται τρία επίπεδα, με δυναμικότητα 400 και πλέον ατόμων. Λειτούργησε για πρώτη φορά δοκιμαστικά, το 2000, και επίσημα το 2001. Απέχει 8 χλμ. από το χωριό και 36 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης.

Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και των μονοπατιών του. Στο παλιό Ελατοχώρι η διατήρηση της ορεινής αρχιτεκτονικής είναι ορατή σχεδόν σε όλα τα κτήρια και λίγα μέτρα από την πλατεία σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα.

Στην πλακόστρωτη πλατεία του Νέου οικισμού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ολόγυρα είναι διασκορπισμένα γραφικά καφενεδάκια, ταβέρνες. Εκεί θα βρείτε και το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών του χωριού, και προβάλλει μία πλούσια θεματική εκθεμάτων με παλιά αντικείμενα και γεωργικά εργαλεία αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των παλαιότερων κατοίκων του χωριού.

extra tip: Στον οικισμό δραστηριοποιείται ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου, ο οποίος κάθε Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, μετά την Θεία Λειτουργία, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

Αρχαιολογικός χώρος Βεργίνας

Η Βεργίνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. βόρεια του Ελατοχωρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την πρώτη πόλη των Μακεδόνων.

Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα μοναδικής αξίας ευρήματα που αποτελούν θησαυρούς παγκόσμιας ακτινοβολίας, ενώ είναι το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που αντί να μεταφέρει τη συλλογή του στο κτίριο του μετέφερε το κτίριο στον αυθεντικό αρχαιολογικό χώρο.

Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’ και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός. Εκτός από τους βασιλικούς τάφους, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας υπάρχουν επίσης το Αρχαίο θέατρο, το Ιερό της Εύκλειας και τα Ανάκτορα. Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο – πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου, (10ος μ.Χ. αιώνας) και είναι κτισμένο νοτιανατολικά του Ολύμπου. Ο Πύργος του, είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο.

Απέναντι του κάστρου δεσπόζει ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμωνα, ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Για τους πιο δραστήριους

Η πολυποίκιλη μορφολογία των βουνών των Πιερίων και του Ολύμπου, αποτελεί έναν παράδεισο για φυσιολάτρες, ορειβάτες και αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Βασικό σημείο αναφοράς για πολλές διαδρομές είναι τα δύο ορειβατικά καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. αντίστοιχα. Το πρώτο καταφύγιο βρίσκεται στον οικισμό άνω Μηλιάς, το οποίο βρίσκεται πάνω στη διαδρομή του Ευρωπαϊκού oρειβατικού μονοπατιού Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο. Το δεύτερο καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα», από το οποίο μπορείς να συνεχίσεις και να φτάσεις μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τον περίφημο καταρράκτη «Κρεμαστό», στην διαδρομή προς Σαρακατσάνα, ο οποίος κυλά από ύψος εξήντα μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, καθώς και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Που να μείνω στο Ελατοχώρι

Στο Ελατοχώρι αλλά και σε πολλές περιοχές της Πιερίας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών.

Στο παλιό Ελατοχώρι, στο πιο ψηλό σημείο του παραδοσιακού οικισμού, σε υψόμετρο 900μ, μπορείτε να βρείτε το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Πιερίων Μούσες”. Χτισμένο με καθαρά παραδοσιακό τρόπο από ντόπια πέτρα και ξύλο αλλά και διακριτική πολυτέλεια, προσφέρει απεριόριστη θέα στον Όλυμπο, τον Θερμαϊκό κόλπο, και τις ακτές της Χαλκιδικής.

Η μικρή του απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, το καθιστά την ιδανική βάση για την εξόρμησή σας στην περιοχή.

Ξενοδοχειακό συγκρότημα “Πιερίων Μούσες”