Χρεοκόπησε η Hertz ΗΠΑ και Καναδά – Τι συμβαίνει με την Hertz Ελλάδας

1,338

Ακόμα ένα “θύμα” της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz. Η Εταιρεία ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της. Σταμάτησε εξάλλου «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».

«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (…) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες.

Τι συμβαίνει με την Hertz Ελλάδας

Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στην Ελλάδα, η χρεοκοπία δεν έχει σχέση με τις δραστηριότητες στη χώρα μας.

Στις αρχές Μαΐου υπήρξε ανακοίνωση η οποία ανέφερε: «H εταιρεία μας Autohellas, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα δικαιόχρησης (franchising) του σήματος της Hertz στην Ελλάδα και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, μέσω της Hertz International Ltd, θυγατρικής της Hertz Global Holdings. Για την Autohellas οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν περίπου το 16% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και περίπου το 30% της συνολικής κερδοφορίας.

H Hertz Global Holdings, με βάση δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και ανακοινώσεων, αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια και είναι σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Δεν έχουμε ιδιαίτερη ενημέρωση για αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμμετοχή σε αυτές καθώς δεν έχουμε καμία μετοχική σχέση ή σχέση πιστωτή /οφειλέτη με την Hertz Global Holdings και τον όμιλό της.

Κατά την εκτίμηση μας ανεξαρτήτως των διαδικασιών που μπορεί να επιλεγούν τελικά για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Hertz Global Holdings κατά τη διάρκεια αυτών η λειτουργία τόσο του ιδιόκτητου από την Hertz Global Holdings διεθνούς δικτύου εταιρειών βραχυχρόνιων μισθώσεων οχημάτων όσο φυσικά και του μετοχικά ανεξάρτητου δικτύου δικαιοχρηστών (franchisees) του σήματος της Hertz παγκοσμίως δεν θα παρεμποδιστεί».