Αυτοί είναι οι ξένοι επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές προτιμούν

125

«Μύκονος, όχι Μαγιόρκα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, για τις επενδύσεις ξένων στην ελληνική αγορά ακινήτων. 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα της κάνει εκτενής αναφορά στην αύξηση των ξένων που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά και στις περιοχές που αυτοί προτιμούν, τόσο στα νησιά όσο και στην Αττική.

Ποιοι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα 

Στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα είναι οι Αμερικανοί, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, ενώ στην πέμπτη θέση είναι οι Κινέζοι. «Πρόκειται για μια επιτυχία του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσελκύει επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ», σημειώνει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα δύο Γερμανούς ευκατάστατους συνταξιούχους, τον Χορστ και την Γκέρτρουντ. Είχαν γνωριστεί πριν από 30 χρόνια στη Ρόδο, τώρα, στα 55 τους, αφήνουν το Μόναχο και επιστρέφουν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Οι δύο γιατροί αγόρασαν μια βίλα στο νησί, έναντι 450.000 ευρώ, 160 τετραγωνικών μέτρων, με θέα στη θάλασσα και πισίνα. «Για μας είναι σαν να κλείνει ένας κύκλος», λέει η Γκέρτρουντ στη γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστική καταγραφή του ελληνικού portalSpitogatos.gr, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για «νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος και η Ρόδος. Όλο και περισσότερο εστιάζουν όμως σε ακίνητα στην Αθήνα, στο παραλιακό προάστιο της Γλυφάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δείχνει ότι, εκτός από τα εξοχικά για ιδιοκατοίκηση, αυξάνεται η ζήτηση για ένα ακίνητο ως επένδυση. Εδώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκομίσουν υψηλό κέρδος με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Airbnb. Σε κεντρικές αθηναϊκές συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι και το Μετς, Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη προβεί σε μαζικές αγορές πολυκατοικιών και ενοικιάζουν σε τουρίστες τα διαμερίσματα. Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για τους Έλληνες ενοικιαστές, οι οποίοι εκδιώκονται από παραδοσιακές περιοχές κατοικίας».

Παράλληλα, η Handelsblatt σημειώνει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει την αγορά ακινήτων, έχει αναστείλει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ 24% στην πώληση νέων ακινήτων. Η ρύθμιση ισχύει και για νεόδμητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν στην περίοδο της κρίσης αλλά δεν βρήκαν ακόμη αγοραστή.

Μάλιστα, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι «επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη πλήρες κτηματολόγιο, ο αγοραστής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευθεί δικηγόρο ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και να αποφευχθούν «εκπλήξεις».