Απόκριες και έλα να πάμε… στο νησί!

590

Από την Σκύρο μέχρι Κέρκυρα, και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Σκύρο, τα όμορφα νησιά της Ελλάδας μεταμφιέζονται και γιορτάζουν την Αποκριά το καθένα με τον δικό του παραδοσιακό τρόπο. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με μερικούς αποκριάτικους προορισμούς που μυρίζουν… θάλασσα!

Ζάκυνθος

Τα παραδοσιακά έθιμα εδώ είναι πολλά. Την Κυριακή της Τυρινής, στις 15.00, με τον Κόντε Καρνάβαλο και τα καρναβαλικά γκρουπ να ξεκινάει από την καμάρα του Αγ. Λαζάρου με κατάληξη τη Λεωφ. Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ). Στις 19.30 ακολουθεί το Πόβερο Καρναβάλι με επίκαιρες μάντσιες. Η Φιλαρμονική του Δήμου και οι Καρναβαλιστές συνοδεύουν τον Καρνάβαλο στην τελευταία του… κατοικία, μέχρι την επόμενη χρονιά. Η πορεία ξεκινάει από την πλατεία Ανάληψης και καταλήγει στην πλατεία Αγ. Μάρκου όπου ο Καρνάβαλος καίγεται στην πυρά. Και τότε, γίνεται η έναρξη του επόμενου Καρναβαλιού, ενώ στις 20.30 γίνονται τα «Μαρουλόσκορδα», όπου η ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε του 16ου αιώνα συνεχίζει το ‘Αντέτι’ στο ναό του Αγ. Νικολάου του Μώλου και εύχεται Καλή Σαρακοστή.

Την Καθαρά Δευτέρα σ’ όλη τη Ζάκυνθο γιορτάζονται τα Κούλουμα, με «Ομιλίες», σαρακοστιανά και χορούς. Στο λιμανάκι του Τσιλιβή (Βαρδιόλα) στις 12 το μεσημέρι θα παιχτεί η Ομιλία του Διονύση Γιατρά «…και με τα ρέστα …αέρα» ενώ στην πλατεία Κατασταρίου θα έχει λαϊκό γλέντι με μουσική και σαρακοστιανά.

Ρέθυμνο, Κρήτη

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι η δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνο τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας. Το καρναβάλι αρχίζει να γράφει ιστορία από το 1914.

Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «ομάδες». Οι ομάδες που συμμετέχουν πλέον είναι πάνω από 40, με πληρώματα που ξεπερνούν συνολικά τους 10.000 εθελοντές. Ένα ακόμη έθιμο του κρητικού καρναβαλιού είναι η κρητική καντάδα, όπου μαντολίνα, λύρες και λαούτα ξεχύνονται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου, πλημμυρίζοντας την πόλη με παραδοσιακούς ήχους.

Θα δείτε τους ντόπιους, αλλά και ξένους, να κοντοστέκονται στα καφενεία για να πιουν τσικουδιές, να δοκιμάζουν κρητικούς μεζέδες και να σκαρφίζονται μαντινάδες στη στιγμή, ενώ η διάσημη κρητική κουζίνα προσκαλεί τους πάντες να την δοκιμάσουν και να ξεχάσουν όλα όσα ήξεραν μέχρι τώρα.

Κέρκυρα

Στην πόλη της Κέρκυρας οι εορταστικές εκδηλώσεις των Απόκρεων είχαν επηρεαστεί από την άφιξη των Βενετών. Τα κερκυραϊκά αποκριάτικα έθιμα χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα μία μοναδική και ξεχωριστή αίγλη έναντι των άλλων εθίμων στην Ελλάδα.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκρίας η Κέρκυρα πλημμυρίζει από καρναβαλίστικα άρματα και μασκαρεμένους κάθε φαντασίας. Η μεγαλειώδης παρέλαση ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι και διαρκεί περισσότερο από πέντε ώρες. Όλοι συμμετέχουν στα δρώμενα, ενώ το γλέντι θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρά Δευτέρας. Η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα, θα πέσει στην ύπαιθρο, με καρναβαλιστικές παρελάσεις.

Οι εκδηλώσεις του κορφιάτικου καρναβαλιού ολοκληρώνονται κάθε χρόνο με το «κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο πλούσιο σε αθυροστομία και σαρκασμό.

Χίος

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Χίο κατά τη διάρκεια των αποκριών και να βιώσει από κοντά τις παραδόσεις των κατοίκων της. Η Μόστρα, είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα στο νησί και πραγματοποιείται στο χωριό Θυμιανά για τρεις συνεχόμενες μέρες. Στις μέρες μας πραγματοποιείται ακόμη η αναβίωση εκείνης της σημαντικής νίκης και διαρκεί από την Παρασκευή της Τυροφάγου έως την Τυρινή Κυριακή. Οι κάτοικοι ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού μασκαρεμένοι και χορεύουν τον παραδοσιακό χορό «Tαλίμι» μέσα από τον οποίο αναπαριστάται η μάχη των Θυμιανουσών με τους πειρατές. Το έθιμο ολοκληρώνεται την Τυρινή Κυριακή με τα σατυρικά άρματα του Καρναβαλιού και φυσικά το μεγάλο γλέντι στην πλατεία των Θυμιανών.

Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα στα Μαστιχοχώρια Μεστά, Πυργί, Λιθί και Oλύμποι λαμβάνει χώρα το ξακουστό έθιμο του Αγά. Η παράδοση ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και σατιρίζει τους Τούρκους δικαστές οι οποίοι απαιτούσαν συνεχώς από τους Χιώτες δυσβάσταχτους φόρους. Στις μέρες μας, ο Αγάς μαζί με τη «Χανούμα» εισέρχονται στην πλατεία του χωριού καβάλα σε ένα γαϊδουράκι.

Σκύρος

Το Σκυριανό καρναβάλι, ένα από τα πιο πρωτότυπα αποκριάτικα έθιμα, αυτό του «Γέρου και της Κορέλας», κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας, αποτελεί μέρος της ρίζας και της ιστορικής μνήμης των Σκυριανών.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς (29/2 – 1/3). Κεντρική μορφή είναι ο «Γέρος», ντυμένος με μαλλιαρή μαύρη κάπα, φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. Από τη μέση και κάτω φοράει το τσοπάνικο πανωβράκι, τις τροχαδόκαλτσες και τα παραδοσιακά τροχάδια (τα υποδήματα των Σκυριανών χωρικών).

Την Κυριακή της Τυρινής αναβιώνει το έθιμο της «Τράτας», όπου οι ναυτικοί του νησιού κατασκευάζουν ένα ομοίωμα βάρκας, και το μεσημέρι στην πλατεία της Χώρας, οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.

Το Τριώδιο στη Σκύρο κλείνει πανηγυρικά, την Καθαρά Δευτέρα, όπου όλοι οι Σκυριανοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ξεχύνονται στην Αγορά και καταλήγουν στην Πλατεία της Χώρας. Ακολουθεί γλέντι και χορός μέχρι το πρωί.

Νάξος

Από τα γραφικά χωριά μέχρι το μοναδικό Ενετικό Κάστρο, από τον μύθο του Διόνυσου και της Αριάδνης έως τα χρώματα και τους ήχους των Κορδελάτων και των Κουδουνάτων, το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάξου περιλαμβάνει παραδοσιακά δρώμενα στα χωριά, αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων, τη θριαμβευτική Λαμπαδηφορία, τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού καθώς και πολλές εκπλήξεις.

Οι εορτασμοί συνεχίζονται και την Καθαρά Δευτέρα, με παραδοσιακή μουσική και τοπικό πεντανόστιμο φαγητό σε κάθε γωνιά του νησιού, από τη Χώρα έως το Φιλώτι και άλλα χωριά της Νάξου!

Από αυτό το εύθυμο σκηνικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ντόπια ποτά, όπως η ρακή και το οινόμελο, οι σαρακοστιανές λιχουδιές, οι ιδιαίτεροι «χοροί» των Κορδελάτων, καθώς και οι ναξιώτικες μελωδίες από βιολιά, τσαμπούνες και τουμπάκια.